Taylor gläds över en toppsäsong

Foto: PER MONTINI

Taylor gläds över en toppsäsong

Taylor Leach – den amerikanska pådrivaren, mittbacken och kärnkraftverket på två ben – kan i morgon eftermiddag se tillbaka på sin tredje säsong i Kopparbergs/Göteborg FC (eller två och en halv om vi ska vara petiga).
Hon har nära nog inte missat varje sig en träning eller match under den tiden. Och den som tror att det på grund av den säkrade2019 andraplatsen i serien, blir halvfart mot Limhamn/Bunkeflo på lördagen, gör bäst i att tänka om.
– Vi ska spela som vore det en final, säger Leach.

Taylor Leach kom till Kopparbergs/Göteborg FC under sommaren 2017.
Hon och den danska målvakten Line Geltzer Johansen förstärkte då ett lag som hade haft en jobbig vår och låg sist i allsvenskan.
Några månaders senare var KGFC åtta, kontraktet säkrat och varken Lines eller Taylors betydelse går att överskatta.

Sedan hon kom till Göteborg har Leach således  varit en av de första spelarna som förts upp på träningarna laguppställning, ett av de första namn som ritats in på den taktiska uppställningen.
Facit sedan hon blev 'göteborgare':

  • 11 matcher 2017, då hon anslöt i under sommaruppehållet.
  • 21 matcher i fjol.
  • 21 matcher i år, om hon som väntat spelar mot LB07 i säsongsavslutningen.
  • Utöver det har vi såklart också et gäng träningsmatcher och diverse cupkamper. 

– Jag har haft lite problem med en fot i höst, säger hon. Det har gjort ont, men jag har kunna spela ändå, men jag missade en match.

Säsongen 2019 är en av de bästa i Kopparbergs/Göteborg FC:s historia. Seger i Svenska Cupen, avancemang till Champions League där Bayern München fick sig en rejäl kamp, tvåa i OBOS Damallsvenskan vilket i sin tur innebär Champions League också nästa år.
– Att ta tillbaka cupen till Göteborg efter några år tycker jag känns stort och det gör mig stolt att vi lyckades där. Sedan är det förstås bra att komma på andra plats i allsvenskan, men vi hade kapaciteten för att vinna guldet i år men så tappade vi något onödigt poäng här och där och Rosengård är naturligtvis bara att gratulera.

Men laget har spelat en bra fotboll väldigt ofta?
– Ja, när vi fått allt att fungera är vi väldigt bra.

Och Champions League var vl en häftig upplevelse, va?
– Att vi kunde stå upp så fantastiskt mot ett av Europas bästa lag, det visar väl att vi också är ganska bra…

Redan efter förra omgången stod det klart att FC Rosengård är svenska mästare 2019 och att KGFC är tvåa. Morgondagens match handlar sålunda inte så mycket om placering eller resultat för Kopparbergs/Göteborg FC.

Däremot krigar Limhamn/Bunkeflo för sin existens i högsta serien. Antingen blir det dem eller Djurgården som skickas ner till Elitettan tillsammans med hjälplöst akterseglade Kungsbacka DFF.

Men skåningarna ska nog inte räkna med någon hjälp från KGFC.
– Det handlar om respekt för alla motståndarna i serien, säger Taylor Leach. Och vi har en stolthet i laget som gör att vi självklart går in till varje match som om den vore en final. Vi siktar mot att åka hem med tre poäng.

Matchen på lördagen den 26/10 spelas klockan 15.30.
Ni ser den på OBOSDamallsvenskan.tv – om ni inte är på plats i Malmö förstås.

TORE LUND
tore@yellowshark.se

Visa fler