Rubensson avgjorde cupen på övertid

Foto: PER MONTINI

Rubensson avgjorde cupen på övertid

Mästare i Svenska Cupen 2019 – Kopparbergs/Göteborg FC!
Men vilken nervkittlande och gastkramande final det blev, med ett avgörande som kunde vara hämtat ur en thriller signerad Alfred Hitchcock. 2-1 till KGF och segermålet slogs in på straff i den andra övertidsminuten.
– Jag hade en bra känsla, visste hur jag skulle slå straffen, säger en jublande glad Elin Rubensson, matchhjälten med stort M, iklädd både guldhatt och guld-tshirt.

 

KGFC drog i gång cupfinalen mot Kristianstad i ett högt tempo, med ett skickligt passningsspel, med ett spelövertag som doftade tidigt ledningsmål. Här skulle det bli åka av, liksom…

Och visst blev det utdelning i den 16 minuten – även om bollen med lite flyt kunde ha hamnat i KDFF-maskorna redan i matchöppningen då Beata Kollmats träffade ribban med en kraftfull nick.

Nu skule det dröja drygt tio minuter ytterligare…

Vad vi då fick se och njuta av var ett riktigt supermål, ett litet mästerverk, ett magiskt samarbete mellan Elin Rubensson och Pauline Hammarlund.

Först ett kliniskt, träffsäkert inlägg från höger av Rubensson in i  straffområdet. Där möter Hammarlund med huvudet och skallar till i fel riktning för målvakten som redan är på väg åt andra hållet.

Hög klass – och fan vet om inte Pauline Hammarlund med det målet, några vassa lägen ytterligare och dessutom en stenhård arbetsinsats, med  dagens insats spelade sig en bit närmare en svensk VM-trupp.

Om ett par veckor får vi Peter Gerhardsson besked i den frågan – och då är naturligtvis ytterligare en handfull nyblivna cupmästare högaktuella – Rubensson, Zigiotti, Falk, Roddar, Blomqvist, listan är lång…

Men nu ska vi inte gå händelserna i förväg.

Tillbaka till maj månads första dag och cupfinalen på Valhalla IP, där nära 2 500 åskådare satt på läktarna. Den högsta siffran för klubben sedan kvartsfinalen mot Arsenal i Champions League 2012.

Första halvleken bjöd på ett tydligt bollinnehav och chansövertag för det göteborgska hemmalaget, som sedan tidigare har två cuptriumfer i sitt klubb-CV (2011 och 2012).

Men med bara 1-0 på anslagstavlan var det naturligtvis i allra högsta grad spännande och levande. Kristianstad är ett svårspelat  och försvarsskickligt lag som ständigt hotar på i första hand fasta situationer och omställningar.

Och när laget klev in i den andra halvleken med ny energi och en större vilja att kliva framåt, fick de också mer att säga till om. Inbytta Amanda Edgren bevisade att det nog ändå finns en viss sanning i det gamla talesättet om att ’släkten är värst.’

I den 67:e minuten kunde Edgren, som spelade i KGFC fram till 2014, slå in en målvaktsretur och där och då var återstoden av den här upplagan av svenska cupen en mycket oviss historia.

I avslutningen av matchen var det ändå KGFC som tagit tillbaka initiativet och gick hårdast för ett segermål.

Men en förlängning kröp ju allt närmare. Fortfarande 1-1 efter full tid, fyra tilläggsminuter upp på fjärdedomarens ljustavla, en minut senare fortfarande 1-1, en minut senare inte heller någpn förändring.

Då hamnar Rebecka Blomqvist i en nickduell i straffområdet, får en omild  knuff i ryggen, domarens visselpipa ljuder i den begynnande Göteborgs-skymningen som ett lättat glädjetjut – för majoriteten av Valhallapubliken i alla fall…

Elin Rubensson lägger upp bollen på straffpunkten.

– Jag hade en bra känsla, säger hon. Tränade straffar på träningen igår, i fall om att, visste hur jag skulle slå den.

’Ruben’ kliver fram, klappar till bollen hårt mot Brett Marons högra hörn, målvakten går åt rätt håll, men är ändå chanslös, straffen är för hård, för välplacerad, för bestämd.

Ett par minuters speltid ytterligare fick vi se.

Men det är:
Kopparbergs/Göteborg FC.
Som.
Är. 
Svenska.
Cupmästare.
2019.
Så gôtt!!!

– Jag tycker vi visade idag att vi kan spela en väldigt bra fotboll, säger Rubensson. Och även om vi dippade lite i andra kommer vi tillbaka starkt.

– Vi vet att vi att vi orkar i 90 minuter plus tillägg, att vi kör hela vägen in i kaklet

Straffen blr omdiskuterad, Kristianstadspelarna och alla på deras bänk var allt annat än nöjda med domarsignalen där. Din uppfattning?
– Svårt att säga av vad jag sett. Men vi får väl hoppas att domaren beslut var riktigt.

Din egen form?
– Jag är nöjd med min insats idag och formen är bra. Hoppas kunna hålla i det så.

Dagens andra målskytt för KGFC var Pauline Hammarlund. I bättre form nu än på ett par år – mycket så klart beroende på att hon varit skadefri och kunnat komma ikapp ordentligt efter förra årets dubbla knäoperationer och tunga rehab.
– Det går inte att förklara hur skönt det är att att få vara med om det här, menar ’Pallo’.
– Att vara delaktig i spelet, att göra mål, att vara tillbaka på allvar.
– Och den här segern och titeln tror jag också är viktig för fortsättningen. Jag ska inte säga att vi haft en motig öppning av serien, men vi har inte fått med oss de poäng vi hoppats på…

Nästa match för KGFC den här rekordtuffa veckan spelas redan på söndag den 5 maj, då mot FC Rosengård på bortaplan.

Men nu firar vi ikväll, och i morgon startar fokuseringen mot söndag och tre poäng då mot det alltid så svårspelade Malmö-laget.

 

Forza KGFC! 

CUPMÄSTARE!

 

 

Kopparbergs/Göteborg FC - Kristanstads DFF DFF 2-1 (01-0)
1-0 (16) Pauline Hammarlund
1-1 (67) Amanda Edgren
2-1 (90+2) Elin Rubensson (straff)

Så spelade KGFC mot Kristianstad:
Jennifer Falk

Emma Koivisto
Taylor Leach
Beata Kollmats
Natalia Kuikka

Elin Rubensson
Vilde Böe Risa (UT 90+3, Emma Pennsäter)
Julia Roddar (UT 76, Filippa Curmark)
Julia Zigiotti

Pauline Hammarlund
Rebecka Blomqvist

Ej inbytta:
Loes Geurts
Amanda Johnsson Haahr
Hanna Andersson
Karin Lundin
Evelyn Ijeh

 

TORE LUND
tore@goteborgfc.se

Visa fler