Välkommen till Kopparbergs Göteborg FC, Natalia Kuikka

Välkommen till Kopparbergs Göteborg FC, Natalia Kuikka

Natalia Kuikka är en kvick, teknisk och tuff yttermittfältare som närmast kommer från Florida State Seminoles, ett av topplagen i den nationella amerikanska college-ligan NCAA.
23-åringen har gjort 38 landskamper för Finland, befinner sig just nu på landslagsläger på Cypern och ansluter till Kopparbergs/Göteborg FC i slutet av månaden.
– Jag ser oerhört mycket fram emot att komma till Göteborg, säger Kuikka. Jag har hört mycket gott om klubben och ser att det finns en stor framtidstro.


Natalia Kuikka, ursprungligen från Kemi i Finland, har de senaste fyra säsongerna spelat för Florida State Seminoles, som hör hemma i delstatens huvudstad Tallahassee och är ett av de mest framstående universitetslagen i USA. Ett bevis för Natalias utveckling är så klart att hon 2018 utsågs till vinnare av prestigefulla Honda Sports Award, ett pris till hela ligans bästa spelare.
– Det har gått bättre och bättre för mig för varje år, säger den 23-åriga finländskan, som spelade, förutom då hon var iväg med landslaget, samtliga av den gångna säsongens matcher.

Varför valde du Kopparbergs/Göteborg FC?
– Jag har fått ett väldigt bra intryck av klubben, tränarna, övriga ledare och när jag var på besök i december och fick bekanta mig med staden och träningsanläggningarna, kände jag att detta var helt rätt klubb för mig.
– Jag tror mig kunna utvecklas mycket här och naturligtvis lockar spel i Champions League till hösten också.
KGFC:s tränare Marcus Lantz:
– Vi har haft koll på Natalia ganska länge. Hon kommer att passa in hos oss både som spelare och person.
– Det var i december vi på allvar inledde arbetet med att få henne till Göteborg. Jag är jätteglad att vi är framme vid ett påskrivet kontrakt nu.
Kuikka – som när hon spelade fotboll hemma i Finland senast representerade Merilappi United i Kemi – beskrivs som en snabb, mycket bolltrygg och teknisk spelare som är lika bra med bägge fötterna. I USA har hon på sistone oftast spelat till vänster eller i mitten i försvaret. Lantz ser henne dock i första hand som yttermittfältare och det är en roll som Natalia själv känner sig väldigt bekväm med.
– Jag springer mycket, deltar i både offensiven och i defensiven och gillar att spela tufft och fysiskt, säger hon.
Natalia Kuikka är också bra kompis med Emma Koivisto, som kom till KGFC i fjol, har gjort succé, och även hon kom från Florida State Seminoles.
– Jag går i hennes fotspår, skrattar Natalia. Emma är ett år äldre och vi har följt varandra genom de finländska ungdomslandslagen till Florida, a-landslaget och nu till Göteborg.
– Det känns förstås jätteroligt att ha någon man känner så väl när man kommer till ett nytt lag. Det ger en trygghet. 
Marcus Lantz igen:
– Emma har talat  mycket väl om Natalia och faktum är att de två är ganska lika varandra som spelartyper.
– Men även den finländska förbundskaptenen Anna Signeul håller henne väldigt högt, rekommenderar henne varmt och menar att hon kommer att bli en fantastisk förstärkning för oss.

Inför säsongen 2019 har KGFC nu gjort klart med två nyförvärv – Natalia Kuikka och den norska landslagsmittfältaren Vilde Bøe Risa.

TORE LUND
tore@goteborgfc.se

Visa fler