Loes Geurts glänste mot Kristianstad

Foto:PER MONTINI

Loes Geurts glänste mot Kristianstad

Kopparbergs/Göteborg FC har nu nio poäng och 11-0 på de tre senaste matcherna.
Mot söndagens motståndare Kristianstad är årets facit två fullpoängare och ett kryss, där höjdpunkten såklart är cupsegern i maj men triumfen nu med 2-0 också obeskrivligt viktig.
– Jag tycker det var en stabil seger, säger KGFC:s målvakt Loes Geurts, som briljerade matchen igenom med flera väldigt kvalificerade räddningar.

Alla matcher i OBOS Damallsvenskan är såklart nerviga, viktiga och glödheta, men dem nu så här på hösten när ett poängtapp sätter mer avgörande avtryck i tabellen, känns på något sätt mer som ’kniven-på-strupen’…

För både Kristianstad (som KGFC kryssade mot på bortaplan i våras och sedan besegrade med 2-1 i cupfinalen efter en straff i nätet av Elin Rubensson på tilläggstid) och KGFC var det bara tre poäng som gällde på söndagen på Valhalla IP.

• Tre pinnar till KGFC – fortfarande tvåa i serien.
• Tre poäng till de skånska gästerna– fortsatt tätkänning för dem.

Nu blev det KGFC som sopade hem samtliga poäng och därmed blev KDFF åtminstone i det korta perspektivet avhakade i toppstriden.

1-0 kom efter en halvtimmes spel sedan Emma Koivisto blivit nedsprungen i Kristianstads straffområde och domaren följaktligen signalerat för en 11-metare.

Precis som i cupfinalen var det Elin Rubensson som fick förtroendet. Säkerheten själv som vanligt. Pang, rakt upp i nättaket till vänster om bortakeepern Brett Maron. Snyggt är bara förnamnet!

1-0 där och det stod sig halvleken ut.

I inledningen av den andra halvleken kom sedan 2-0 efter en frispelning i djupet från Filippa Curmark fram till hela allsvenskans skyttedrottning Rebecka Blomqvist, som slog in bollen till höger om Maron. Elva fullträffar från Blomqvist nu och ledning i skytteligan.

– Vi hade bud på fler mål, tycker KGFC-tränaren Marcus Lantz. Men på det stora hela tycker jag vi dominerar mot ett topplag och jag är riktigt imponerad spelarna i laget, som de jobbar och kämpar och hela tiden visar att de aldrig viker ner sig.
– Efter förlusten mot Linköping har vi tre raka, nio poäng och 11-0 i målskillnad. Tjejerna är fantastiska!

En av dem som imponerade allra mest på söndagseftermiddagen var den nederländska landslagsmålvakten Loes Geurts.
– Jag känner mig i bra form, säger Geurts, som konkurrerar med den svenska landslagsmålvakten Jennifer Falk om platsen under överliggaren.
– Jag hade ganska mycket att göra idag och lyckades med några svåra räddningar. Det är förstås bra för självförtroendet.

Hur uppfattade du matchen får din plats på planen?
– Det var en svår match. Kristianstad försöker spela och gör det bra, kommer till några riktigt fina lägen. Vi kändes lite trötta på slutet och de låg på, men segern kändes stabil. 

Samspelet mellan dig och försvararna tycks funka väldigt bra?
– Ja! Vi står bra i våra positioner och backarna täcker på ett fantastiskt sätt, jag tycker vi blir allt bättre på det och det känns ju förstås positivt.

Konkurrensen mellan dig och Jennifer Falk, jobbigt eller sporrande och inspirerande?
– Jag tror att vi är bekväma med situationen båda två. Vi vill båda stå förstås, men om den ena får chansen, sitter inte den andra på bänken och är orolig. Vi känner att det blir bra vem som än vaktar målet.

Nu väntar Champions League för KGFC i september. Efter fredagens lottning står det klart att det tyska storlaget Bayern München står för motståndet i matcher den 11:e (18.45 hemma på Gamla Ullevi) och borta den 25:e (avsparkstid inte klar).

Marcus Lantz planerar att resa ner till Tyskland på fredag för att se Bayern då, och sedan omedelbart ta sig hem igen i tid till mötet med Linköping på lördagen.
– En häftig utmaning att få ett såpass bra motstånd, säger Lantz. Självklart tror jag att vi har en bra chans.

Loes Geurts resonerar på ungefär samma sätt.
– Bayern har en ganska ny trupp och spelarna kanske inte funnit varandra ännu, säger hon. Självklart kommer det att bli tufft, men jag ser att det finns stora möjligheter. Vi är inte favoriter, men inget är omöjligt.

Bland många fina spelarprestationer den här söndagseftermiddagen på Valhalla IP, kan vi utöver Guerts prestation också lyfta fram Karin Lundins pigga inhopp, när mittbacken Taylor Leach tvingades utgå redan i den första halvleken. Därtill fick vi också se ännu en toppinsats av Filippa Curmark, som flyttades ner från mittfältet till mittförsvaret när Leach klev av.

Sedan kan vi plussa på med beröm till hela gänget!

Den amerikanska Taylor Leach mittbacken har drabbats av en fotskada. Men det dröjer till efter måndagens röntgen innan besked kommer om skadans omfattning.

Nästa match för KGFC spelas på lördag, då på Gamla Ullevi. Avspark 14.00,. Men naturligtvis är det Fri Entré, som vi samtliga hemmamatcher i årets OBOS Damallsvenskan.

 

TORE LUND
tore@yellowshark.se

 

Kopparbergs/Göteborg FC - Kristianstads DFF 2-0 (1-0)
1-0 (34) Elin Rubensson (straff)
2-0 (56) Rebecka Blomqvist

Så spelade KGFC mot Kristianstad:
Loes Geurts

Emma Koivisto
Taylor Leach (UT 27, Karin Lundin)
Beata Kollmats
Natalia Kuikka

Elin Rubensson
Vilde Böe Risa
Filippa Curmark
Julia Roddar

Rebecka Blomqvuist
Julia Zigiotti Olme

Ej inbytta:
Jennifer Falk
Hanna Andersson
Evelyn Ijeh
Andrea Simonovic Pajovic
Molly Johansson
Irmeli Jonsson

Visa fler