KGFC - The History

KGFC - The History

Kopparbergs/Göteborg FC tog på lördagen första guldet i klubben historia.
Det har varit en resa där några gupp längs vägen ändå inte överskuggar de toppar som funnits, inte skymmer de profiler och världsstjärnor som gjort avtryck på Valhalla IP.
Nu är ännu ett delmål avklarat.
Nu väntar framtiden!

I början av 2000-talet hette föreningen fortfarande Kopparbergs/Landvetter och spelade på en dålig plan där, några kilometer från flygplatsen; utan riktiga läktare och övriga faciliteter.
Göteborg hade inget lag i allsvenskan, men det var ändå många som såg potentialen i att fånga upp intresset för damfotboll i en storstad som Göteborg.
Under en tid blev det många och intensiva möten mellan företrädare för klubben och då i första hand ordförande Peter Bronsman och Got Events dåvarande ordförande Frank Andersson. Samtalen fördes i en positiv anda och under resans gång var naturligtvis också Got Events dåvarande vd Thomas Torkelsson involverad.

Tillsammans drog kommunen och föreningen upp riktlinjerna för en damfotbollssatsning i Göteborg och en etablering av Valhalla som vår framtida hemmaplan. Från klubbens sida handlade det mycket om att hitta tjejerna i Göteborg som älskade fotboll, få dem att inse att de kunde nå långt på hemmaplan, få dem att satsa istället för att sluta med sin sport. Under 2004 flyttade laget från

Landvetter till Göteborg och bytte namn till Kopparbergs/Göteborg FC.

Av flera skäl – tid och ekonomi i första hand – skulle det dröja till i oktober 2006 innan Valhalla IP stod klart. Under tiden hade KGFC några år på Slottskogsvallen och skötte träningarna på Heden.

Det var en smula primitivt, men alla i föreningen visste ju att det fanns något bra som väntade bakom hörnet – Valhalla IP, en egen fin hemmaplan!

En anekdot från den tiden för övrigt. Vi ett tillfälle blev KGFC:s ordförande Peter Bronsman uppringd av socialdemokraterna altmeister Göran Johansson, som hade en vision om att göra Valhalla till en kombinerad fotbolls- och hundkapplöpningsbana. Tillsammans gick han och Bronsman runt på Valhalla och mätte och ritade och planerade för att få ihop pusselbitarna.
– Det går snabbare om vi gör det själva, minns jag att Göran sa, minns Bronsman.
Nu blev det aldrig någon hundar på Valhalla, men det är en annan historia.

I oktober 2006 flyttade KGFC in på Valhalla, och vid sidan av klubbens cuptriumfer 2011, 2012 och 2019 är avancemangen till Champions League 2012, 2013, 2019, 2020 och 2021 de största ögonblicken i klubben historia.

Nu står vi på gränsen till föreningens första SM-Guld.

Och inför ännu ett äventyr i Champions League!

Här följer  en liten summering och genomgång av 17 års närvaro i Göteborg för

• 2004 – Kopparberg/Landvetter byter namn till Kopparbergs/Göteborg FC och flyttar till Göteborg. Använder under året till Slottsskogsvallen som hemmaarena. Laget slutar fyra i allsvenskan. Lotta Schelin blir tvåa i skytteligan med 15 mål.

• 2005 – KGFC spelar kvar på Slottsskogsvallen i avvaktan på att Valhalla IP ska iordningställas. Laget kommer femma i allsvenskan.

• 2006 – Sista säsongen på Slottsskogsvallen. Den 7:e oktober invigs Valhalla IP och KGFC flyttar hemmamatcherna dit. Laget kommer femma i allsvenskan, Lotta Schelin vinner skytteligan med 21 fullträffar.

• 2007 – KGFC kommer fyra i allsvenskan, Lotta Schelin vinner skytteligan igen, den här gången med hela 26 gjorda mål.

• 2008 – Slutar med en sjätteplats i den allsvenska tabellen.

• 2009 – Fyra i allsvenskan. Linnea Liljegärd vinner skytteligan efter att ha nätat 22 gånger.

• 2010 – Bästa allsvenska placeringen dittills för KGFC, en andraplats. Linnea Liljegärd och Sara Lindén delar andraplatsen i skytteligan med 16 mål vardera.

• 2011 – Klubbens mest framgångsrika säsong: tvåa i allsvenskan, segrare av Svenska Cupen, avancemang till Champions League, rankade som ett av Europas åtta bästa lag.

• 2012 – Återigen segare av svenska cupen, kvartsfinalist i Champions League, utslagna av Arsenal med minsta möjliga marginal. Fyra i allsvenskan. Christen Press tvåa i den allsvenska skytteligan med 17 mål.

• 2013 – Fyra i allsvenskan.

• 2014 – Trea i allsvenskan, Manon Melis tvåa i skytteligan med 14 mål.

• 2015 – Valhalla IP har fått tak över alla sittplatser och stolarna är utbytta. Nu uppfyller arenan Svenska fotbollförbundets krav för spel i Superettan och Damallsvenskan.

• 2016 – Blev till ett år som den oinvigde kanske lägger till handlingarna som ett fiasko. Men inom klubben föddes ett nytt självförtroende och ett hopp inför framtiden. Visst, utslagna i cupen, inget Champions League och bara åtta i damallsvenskan. Men lagets avslutning under hösten var magnifik och när blickarna riktades framåt efter säsongen var det med optimismen glittrande i ögonen.

• 2017 – Utvecklade sig till en gastkramning i damallsvenskans bottenskikt. Efter en väldigt motig vårsäsong låg laget sist i serien inför hösten. Men med fokus på defensiven och ett hårt arbete lyckades laget vända på steken och var under allsvenskans sista tredjedel hela seriens bästa lag. Efter säsongen avtackades Stefan Rehn som tränare och Marcus Lantz och Jörgen Ericson rekryterades som nya huvudansvariga.

• 2018 – första året med Marcus Lantz och hans assisterande tränare Jörgen Ericson vid tränarspakarna. Och vilken succésäsong det utvecklade sig till. Den amerikanska superstjärnan Christen Press dominerade under inledningen av säsongen, men när hon försvann klev desto fler spelare fram och bidrog till en topplacering i tabellen. Rebecka Blomqvist slutade delad två i skytteligan med 14 mål. Sedan gjorde spelare som Elin Rubensson och Loes Geurts sina kanske bästa säsonger i karriären.

• 2019 – blev på många sätt ett fantastiskt år för Kopparbergs/Göteborg FC. Ännu en cuptitel bärgades efter en tuff final mot Kristanstads DFF. Laget blev återigen tvåa i serien. Sedan imponerade såklart resultaten i Champions League. Förlust 1-2 hemma mot Bayern München, seger borta med 1-0. Dessutom hade vi både Rebecka Blomqvist (13 mål) och Pauline Hammarlund (10) i toppen av skytteligan.

• 2020 – KGFC är Svenska Mästare. I december väntar dessutom Champions League. Mats Gren ersatte Marcus Lantz och delar huvudansvaret med Jörgen Ericson.

• 2021– om framtiden vet man sälla något säkert. Men från KGFC-håll vågar vi nog ändå lova – det kommer mera!

TORE LUND
tore@yellowshark.se

Visa fler