Jennifer Falk – Månadens Spelare

Foto: PER MONTINI

Jennifer Falk – Månadens Spelare

Hon var en av dem som ledde laget till ett historiskt SM-guld.
Nu har Kopparbergs/Göteborg FC:s målvakt Jennifer Falk blivit framröstad till Månadens spelare i november.
Hon tilldelas nu 10 000 kronor av fotbollens huvudsponsor Svenska Spel som hon skänker till klubbens CSR-projekt Shake Hands.
– Jag är stolt och det känns jättekul det här, säger Jennifer.

Inför säsongen var det inte alls säkert att Jennifer Falk skulle få axla rollen som förstamålvakt, men när den nederländska landslagsmålvakten Loes Geurts drabbades av en huvudskada fick Jennifer kliva fram och ta huvudansvaret, och det har hon gjort med bravur.
– Jag känner att jag har tagit vara på möjligheten att spela varje vecka och att jag har tagit platsen bra, säger Jennifer och berättar att 2020 är första året på länge som hon fått någon typ av kontinuitet i spelet.
– Det har givit mig mycket och jag har fått en trygghet, vant mig vid många matchsituationer och höjt min lägstanivå.

Lagets tränare, Mats Gren, säger att han redan för flera år sedan såg Jennifers stora potential och att han därför inte är särskilt förvånad över hennes utveckling. Men han erkänner samtidigt att han var lite orolig över hur det skulle gå när Loes Geurts skadade sig.
– Jennifer har tagit stora steg både som människa och som fotbollsspelare, och har till exempel axlat rollen som kapten i några matcher väldigt bra. Tidigare har hon haft en liten stämpel om att ta vissa konstiga beslut, men det har varit som helt bortblåst i år, berättar han.

Jennifer Falk har haft ett bra lag framför sig och med bara tio insläppta mål på 22 matcher har hon verkligen bidragit till lagets historiska första SM-guld. Ett guld som Jennifer fortfarande har svårt ta in.
– Det har varit ett helt fantastiskt år, för mig och för laget. Det känns lite surrealistiskt allt, menar hon.

Mats Gren berättar att det har legat en stor börda på Jennifer som hon hanterat väldigt bra.
– Och det har varit otroligt viktigt för oss att Jennifer fått vara frisk och att hon har kunnat spela hela tiden. Hon har dessutom varit klok och avstått träningar när hon haft små känningar, allt för att inte riskera något.

Framgångarna i klubblaget har också lett till att Jennifer fått stort förtroende av förbundskapten Peter Gerhardsson och spelat de viktiga EM-kvalmatcherna under hösten.
– Jag har alltid haft som mål att få spela med landslaget så det har varit mer av en förhoppning än en förväntan. Och att jag nu har fått den chansen och det förtroendet i så viktiga matcher är jättekul och jag har bevisat för mig själv att det är något jag klarar av, säger Jennifer.

Det är seriens lagkaptener som tillsammans med representanter från media och partners har röstat fram 27-åringen till Månadens spelare i november. Vinsten, 10 000 kronor från Svenska Spel, skänker Jennifer nu till Kopparbergs/Göteborg FC:s samhällsprojekt Shake Hands, ett integrationsprojekt som initierades i slutet av 2014. Tanken har hela tiden varit att visa fotbollens kraft som integrationsfrämjande redskap.

Under åren har klubben bland annat genomfört öppna träningar för tjejer på Valhalla IP, bjudit flyktingar på matcher och genomfört Shake Hands World Cup med omkring 200 deltagande tjejer från stora delar av Sverige.

Sedan 2019 har man inlett ett samarbete med Mediabyrån, en daglig verksamhet i Göteborg med verksamhet för personer med en intellektuell funktionsvariation. Tillsammans med Mediabyrån lanserades förra året en webb-tv-serie i 28 avsnitt, ”Säsongen”, där tittarna fick följa lagets säsong. Samtidigt startades ett projekt som riktar sig mot unga flickor i Rwanda med en funktionsvariation. Förra hösten åkte klubben ned till östafrika och besökte då två flickskolor.
– Vi hjälpte dem med material och medel på alla sätt, berättar Tore Lund, pressansvarig.

Tanken var att nya besök skulle genomföras i år, men pandemin kom i vägen. Tore Lund menar dock att satsningen i Rwanda ändå är prioriterad i klubbens arbete med Shake Hands.

Jennifer Falk är glad att genom prispengarna från Svenska Spel kunna bidra till ett projekt som gör nytta på många olika plan.
– Det är definitivt viktigt för mig att kunna ge tillbaka till samhället på något sätt. Att genom det här priset kunna bidra gör mig jätteglad och jag vet att klubben gör ett fantastiskt arbete med Shake Hands.

Också Tore Lund, som varit med och drivit Shake Hands från start, är stolt över det arbete som görs.
– För egen del är jag jätteglad att vara en del av detta och att vi har kunnat bygga en bra verksamhet. I början var vi noviser, men vi har lärt oss mycket och står nu på egna ben med Shake Hands.

Sara Pettersson är sponsringsprojektledare på Svenska Spel. Hon menar att det är viktigt för Svenska Spel att kunna vara med och bidra till de samhällsengagemang som bedrivs inom svensk idrott i allmänhet och de damallsvenska klubbarna i synnerhet.
– Vi är Sveriges största idrottssponsor och idrottens bästa vän. För oss och för våra kunder är det viktigt att kunna bidra till verksamheter som gör skillnad på riktigt. Shake Hands är ett strålande sådant exempel, säger hon.

Att säsongen varit lyckosam för Jennifer Falk råder det inga som helst tvivel om. För bara någon vecka sedan valde hon att förlänga kontraktet fram till 2022, något som verkligen gläder Mats Gren.
– Vi är jättenöjda med att hon valt att förlänga avtalet med oss och jag är övertygad om att hon kommer utvecklas ännu mer. Mattias Gustafsson, som är målvaktstränare, har gjort ett stort arbete med Jennifer.

Han medger dock att Jennifers och lagets framgångar så klart kan få andra klubbar att lockas av hennes tjänster.
– Den risken finns alltid, och det är klart att det skulle vara jätteroligt för Jennifer att få chansen i Europa. Men vår förhoppning är självklart att ha kvar henne så länge som möjligt. En så bra målvakt är guld värd, avslutar Mats Gren

TEXT: SVENSKA SPEL

Visa fler