Hanna tog Gamla Ullevi med storm

Foto: PER MONTINI

Hanna tog Gamla Ullevi med storm

Plötsligt händer det.
Vi får uppleva ett genombrott. Det hände i onsdags när KGFC tog emot storklubben Bayern München i Champions League och på hemmalagets vänsterkant fick vi se en 17-åring som bara körde, gav allt, bombade på och imponerade på alla.
Hon är Hanna Andersson, lägg namnet på minnet.
– Det kändes lite overkligt att alla applåderade åt mig, säger Kungälvstjejen, som är inne på sista året på gymnasiet.
På söndag hoppas hon få spela igen, när FC Rosengård kommer på besök till Valhalla IP för en match som kan bli helt avgörande för guldstriden 2019.

Inför årets säsong skrev Hanna Andersson på ett a-lagskontrakt med Kopparbergs/Göteborg FC. Hon hade då imponerat stort i F19 och fått känna på a-lagets träningar.
Så mycket speltid har det dock inte blivit under 2019 för 17-åringen (fyller 18 i oktober), som pluggar ekonomi på Mimers Hus i Kungälv. Hon har startat i någon träningsmatch och i Svenska Cupen, men i allsvenskan har det bara blivit tre inhopp hittills i år.
– Det är mitt första år i a-laget och jag har hela tiden varit beredd på att kämpa för att ta en plats. Självklart vill jag spela varje match från start, men jag inser så klart att det är tufft att slå sig in i ett av Sveriges bästa lag.
– Jag ger allt på träningarna och när jag får chansen försöker jag ta den.

Och chansen fick Hanna i onsdags i när KGFC mötte Bayern München på Gamla Ullevi. 16-delsfinal i Champions League. Då fick Hanna starta på vänsterkanten och bilda mittfält tillsammans med rutinerade och renommerade stjärnor som Elin Rubensson, Filippa Curmark och Julia Roddar.
Och dessutom nära 5 000 åskådare läktarna på den svenska damfotbollens nationalarena.

Och tror ni Hanna tog chansen? Såklart hon gjorde!
Och det blev en mäktigt upplevelse.
– Jag var nervös samma dag, skrattar Hanna. I skolan och hemma, men vid samlingen var det som att allt bara rann av mig, nervositeten var som bortblåst. Då blev det bara fokus, fokus, fokus. Och jag fick jättebra stöd och tips och råd och support från tränarna och de andra spelarna.

På Gamla Ullevis läktare satt förstås både mamma och pappa, farmor och farfar, ja halva släkten och de som inte var på plats kollade förstås in sändningen på GP.SE.
De fick alla se en Hanna som sprang som hon aldrig tidigare sprungit, som offrade sig och gav allt.

På läktarna höjde många på ögonbrynen, ’vem är hon nummer 18’, liksom?

Och när krafterna sinat och Hanna Andersson byttes ut med kvarten kvar av matchen möttes hon av stormande applåder och hela hemmabänken mötte henne med kramar och dunkar i ryggen.
Vi kan nog bestämt prata om ett riktigt klassiskt genombrott.

– Det var jätteroligt, säger huvudpersonen själv. Nästan lite overkligt, en sådan här match har jag ju inte spelat förut.
Har det varit mycket uppståndelse?
– Ja, det kan man lugnt säga. Mycket media och sedan kompisar och familj och alla som tycker det är roligt att det går bra.

Hanna Andersson är dock en tonåring med bägge fötterna på jorden. Hon inser att hon gjorde det bra mot Bayern, men svävar inte iväg upp i molnen eller mot stjärnhimlen för det.
– Jag tar ingenting för givet, säger hon. Jag kommer alltid att ge allt och sedan hoppas att det räcker till…

Kan ni vända mot Bayern på bortaplan den 25 september?
– Vi har alla möjligheter.

Men innan dess, på söndag den 15/9 möter KGFC serieledaren FC Rosengård på Valhalla IP. Seger där och guldstriden lever i allra högsta grad, förlust och det mesta talar för Malmö-laget.
– Det gäller at vinna, säger Hanna. Men det gör det alltid, inställningen är ju att vinna alla matcher.

Spelar du från start igen?
– Det vet jag inte. Jag kämpar och gör mitt bästa, men som sagt, jag tar ingenting för givet.

Matchen mot FC Rosengård spelas på Valhalla IP.
Söndag, 15 september.
Avspark 15.00
Och som vanligt i OBOS Damallsvenskan 2019, när KGFC spelar på hemmaplan är det FRI ENTRÈ!
Vi ses!
KGFC Forever!

TORE LUND
tore@yellowshark.se

Visa fler