Drömträff av Zigiotti – gulddramat fortsätter

En målgest alla KGFC-fans känner igen. Julia Zigiotti Olme firar – mot Växjö blev det ett kanonmål från strax utanför straffområdet, hennes fjärde för året.
Foto: PER MONTINI

 

Drömträff av Zigiotti – gulddramat fortsätter

Tre landslagsspelare ut, tre andra in.
När Kopparbergs/Göteborg FC byter spelare är det svårt att inte slås av den oerhörda bredden och konkurrensen i truppen – och att just det är en bärande ingrediens i det recept som fört klubben fram till guldstrid i OBOS Damallsvenskan 2020.
– Jätteviktigt med en bred trupp, vi kan göra byten i år och ändå behålla kvaliteten i allting vi gör på planen, menar Julia Zigiotti Olme, som punkterade söndagens bortamatch mot Växjö med sitt välplacerade 3-0-skott från straffområdesgränsen.

Det fanns de som snackade om att guldstriden kunde ha avgjorts redan efter matchen mot Växjö. Och visst, men då hade det krävts torsk för FC Rosengård. Och just det scenariot var det nog egentligen ingen som trodde på. Jumbon Uppsala krigade visserligen storartat och hade 0-0 mot FC Rosengård efter första halvleken, men sedan orkade de inte längre, och därmed får vi njuta av en guldstrid i åtminstone en vecka till.

Annars var det Växjö, ett lag som fajtas för sin existens, som inledde bäst och piggast på sin hemmaplan. Men det hade kanske sin förklaring.
– Det var en väldigt svår plan, mer lera än gräs och det tog lite tid att komma in i hur underlaget var, säger Julia Zigiotti Olme, som den här dagen inledde matchen utanför startelvan.

Men när väl leråkern och KGFC-spelarna synkat och anpassat sig till varandra, ja då var det liksom inget snack längre. Bortalagets ledningsmål slogs in av Natalia Kuikka efter fint förarbete av Vilde Bøe Risa och Rebecka Blomqvist. Tvåan skallade Pauline Hammarlund in efter en hörna slagen av Rebecka Blomqvist.
Inte nog med det, i långa stunder imponerade också spelet; högt bolltempo, passningar av toppklass, bollen som på ett snöre och visst kunde det ha trillat ytterligare ett par bollar.

– Jag tycker vi gör en fantastisk match idag, säger Zigiotti.

'Zäta', som är smeknamnet de flesta använder när de pratar med eller om henne, blev inbytt med 25 minuter kvar att spela. Lite senare fick vi också se hur Stina Blackstenius och Emma Koivisto sprang in på planen. Trion ersatte Vilde Bøe Risa, Julia Roddar och Rebecka Blomqvist. En norsk och två svenska landslagsprofiler ut alltså och istället in med två andra gulblå svenskor och ett ess från Finland.

Snacka om en bred trupp.
Snacka om att den 'detaljen' är viktig och kanske till och med avgörande under en säsong som förmodligen är mer intensiv och krävande än någon vi tidigare upplevt.
Och även om alla spelare har i sina DNA att de alltid vill starta alla matcher, inser de också såklart att truppbredden är väsentlig under ett spelår där både klubb- och landslag sliter på i stort sett varenda spelare.

– Visst är det skönt med en bred trupp. När vi byter i år behåller vi kvaliteten och får dessutom in spelare med mycket energi.

Nu återstår Linköping borta (nästa helg) och Vittsjö hemma (om två veckor) och när sista smörpassets slagits på Valhalla IP då vet vi hur allsvenskan 2020 har slutat. I tätduellen är det efter söndagen fortfarande fyra poäng upp för KGFC.

– Nu ska vi njuta lite av det här, säger Zigiotti. Sen är det fokus på nästa match. Längre än så tänker vi inte.

TORE LUND
tore@yellowshark.se

Växjö DFF – Kopparbergs/Göteborg FC 0-3
0-1 (5) Natalia Kuikka
0-2 (13)  Pauline Hammarlund
0-3 (84) Julia Zigiotti Olme


Så spelade KGFC mot Växjö:
Jennifer Falk
---
Emily Sonnett
Emma Berglund
Emma Kullberg
---
Julia Roddar (UT 81, Emma Koivisto)
Filippa Angeldahl
Vilde Böe Risa (UT 67, Julia Zigiotti Olme)
Filippa Curmark
Natalia Kuikka
---
Rebecka Blomqvist (UT 81, Stina Blackstenius)
Pauline Hammarlund

Ej Inbytta:
Lisa Hall
Evelyn Ijeh
Anna Csiki
Hanna Wijk
Visa fler