Lantz och KGFC lyfter ännu mer i höst

Foto: PER MONTINI

Lantz och KGFC lyfter ännu mer i höst

Halvvägs in i säsongen.
Då ser vi att OBOS Damallsvenskan är ännu jämnare, ännu tajtare och ännu mer oviss än vad den var vid samma tidpunkt för ett år sedan.
Då fick vi en slutstrid som kittlade guldnerverna ända in på mållinjen.
Inget talar för ett annat scenario i år.
– Det blir en häftig höst, säger Marcus Lantz.

Efter elva omgångar av OBOS Damallsvenskan 2018 toppade Piteå tabellen på 24 poäng, Kopparbergs/Göteborg FC låg tvåa på 22 och i spannet mellan 18 och 24 pinnar krigade sammanlagt fem lag.

Piteå, KGFC, Rosengård, Kristianstad och Linköping.

2019 toppar FC Rosengård tabellen vid samma mellanstation. Också med 24 poäng. KGFC är fyra, nu med 20 inspelade poäng. Skillnaden är att vi i år har hela sju lag som ligger där mellan 18 och 24 poäng. Samma kvintett som i fjol – men därtill också Örebro och Vittsjö.

Tesen att damallsvenskan blir jämnare och jämnare, mer och mer oviss, får naturligtvis bränsle bara av att titta på den tabellen.

Ser man dessutom bara på KGFC, ser vi att elva vårmatcher 2018 gav 18 mål framåt och tolv insläppta. Siffrorna i år vid samma mätpunkt är 21 framåt och tio i baken. Sedan vet jag ärligt talat inte hur det ska tolkas, men förmodligen kan vi dra fram den gamla sanningen om att allting kan bevisas med statistik, man måste bara komma på vad man vill bevisa…
Men jag väljer i alla fall at se det som att fler mål i motståndarmålet och färre i den egna är en bra grej, hur skulle det kunna vara tvärtom, liksom...

Och kul med siffror i alla fall, tänker jag.

För KGFC:s del har resultaten de senaste veckorna ändå gått emot. Kryss, kryss, förlust. Två poäng av nio möjliga.

Men på andra sidan de under den här perioden aktuella fotbollsplanerna har sensationen Örebro, mästaren Piteå och det guldjagande och blågult landslagsstinna Linköping befunnit sig.

Och  0-0, 1-1 och 0-1 är på intet sätt några konstiga resultat, inga ras eller genomklappningar. Utan helt enkelt toppmatcher i en serie där marginalerna är små och där studsarna inte var kalibrerade i 031-området just där och då, här och nu.

Har pratat med några av spelarna i laget under veckan, samt tränare Marcus Lantz.

Visst, här finns en besvikelse över uteblivna poäng. Men samtidigt ser jag ett lugn, ett självförtroende och en längtan efter den en höst som kan bli den fräckaste i klubbens 15-åriga historia. ”Vi har inte varit som bäst på slutet, men vi har det inom oss, när det släpper, ja då släpper det på allvar”…
… ja, nånstans där läser jag av truppen just nu.

– Vi hade ett möte i veckan och summerade säsongen så här långt, berättade Lantz när vi surrade på fredagen. Vi har bara förlorat en av de 21 senaste tävlingsmatcherna, ett unikt facit. Vi har vunnit svenska cupen, vi är med i toppen av tabellen och har ett bra läge inför hösten.

– Dessutom har vi Champions League som ett mål och en morot som gör att vi är beredda att jobba ännu hårdare.

Om jag sneglar på tabellen och förutspår hösten utifrån vad jag sett hittills under året, är jag en av dem som tror på en lika rafflande säsongsavslutning som 2019. Men de sju lagen som just nu har en rimlig möjlighet att stå distansen ut, kommer naturligtvis att reduceras allt eftersom.

Om vi tar lagen i tabellordning:

 • Rosengård, har ett grepp nu och kommer såklart att vara med. Alltid kvalitet där, men man  kan ju ibland till synes tappa lusten och motivationen och tappa poäng mot vilket lag som helst.
 • Linköping, laget som jag någonstans ändå ser som en riktig otäck utmanare om guldet, kanske den tuffaste. Landslagspelare i offensiven som kommer att skrämma slag på många  – alla!!! –  försvar i höst, dominanten Nilla Fischer som defensiv general. Paradoxalt nog tror jag  dessutom att LFC är ett bättre LAG utan Kosovare Asllani.
 • Vittsjö har gjort det bra, men kommer inte att stå distansen ut.
 • KGFC har haft några landslagsspelare på skadelistan efter sommaruppehållet. De är tillbaka eller på väg tillbaka nu. Dessutom spelar laget den vassaste fotbollen när alla pusselbitarna trillar ner i rätt utrymmen. Jag tror de kommer att göra det, jag har sett några taggade träningar, u bet…
 • KIF Örebro har verkligen imponerat. Vilket lagarbete och sådan sammanhållning, sådan konsekvens i att följa en matchplan. Jag ställer mig dock tveksam till att de står distansen ut, när höststormarna börjar vina över bortaplanerna är jag rädd att maskinen kommer att börja hacka. I det här fallet hoppas jag att jag har fel, nykomlingar som ställer allt på ända är ju ändå hur cool som helst!
 • Piteå, innehavarna av Kronprinsessans pokal. Såg dem senaste på Valhalla IP då de gjorde en superstark bortamatch och någonstans var de värda alla tre poängen – och det säger jag trots att det lite grann är som att svära i kyrkan, men va sjutton, Piteå är ett bra lag. Efteråt menade mästarna själva att det där var årets bästa match för deras del. Jag tror att det vi fick se där och då var startskottet för en riktigt bra höst för Piteå. Se upp!

Så skulle jag tippa en slutlig hösttabell 2019, jag då tror jag att det kommer att stå mellan KGFC och Linköping, med Rosengård och Piteå hack i häl. Men vi får väl se; tiden tas i mål, som en legendarisk göteborgsk tänkare en gång uttryckte det…

Det som talar för Rosengård och Linköping är att de ’slipper’ Champions League, som drar igång med ’Round of 32’ i september. Å andra sidan hade de ju gjort precis allt för att få vara med just där, runt köttgrytorna i det som är Europas största fotbollsfester.

Piteå och KGFC ska å sin sida spela UWCL (Uefa Women’s Champions League) och det kommer såklart att slita på truppen, till exempel får vi sju matcher under tre veckor mellan den 7:e och den 29:e september. Fyra i allsvenskan, en i svenska cupen och två i Champions League. Men, gilla läget!

– Det är ju de här matchens vi vill spela, självklart är det häftigt, säger Marcus Lantz. 

Inför lördagens match mot Kungsbacka är Elin Rubensson med all sannolikhet tillbaka i truppen, medan det är mer tveksamt avseende Emma Berglund, Natalia Kuikka och Amanda Johnsson Haahr.

F19-spelarna Andrea Pajovic och Irmeli Jonsson kommer därför att få chansen.

 • KGFC möter Kungsbacka DFF på Valhalla IP på lördagen (10/8).
 • Avspark: 15.00.
 • FRI ENTRÉ!
 • Vi ses!
 • KGFC Forever!

TORE LUND
tore@yellowsharks.se

Visa fler