"KGFC 2020 – imponerar mer än någonsin"

Foto: PER MONTINI

"KGFC 2020 – imponerar mer än någonsin"

Jag går 2020 in på min sjätte säsong som en del av KGFC-familjen.
Innan dess hade jag haft koll från en annan vinkel under några år.
Och trots att det är tidigt på säsongen och att isarna vare sig lagt sig eller smält, dristar jag mig till att sticka ut hakan och slå fast att; bättre än så här har det aldrig tidigare sett ut.

Visst var 2012 och kvartsfinalen mot Arsenal i Champions League en fantastisk resa. Det var ett förbannat bra lag KGFC hade då med spelare som Press, Asante, Almgren, Ek, Hammarström, Sjöberg och säkert nån jag glömmer i hastigheten.

Bra var såklart också de två senaste säsongernas byggen, med dubbla silvermedaljer i allsvenskan. På pappret ser kanske 2019 vassare ut med  cupseger och Champions League-deltagande.

Någonstans håller jag nog ändå 2018 högre, då var KGFC bara nån snedspark och nåt slarvigt och onödigt poängtapp ifrån att knipa den där åtråvärda och efterlängtade första seriebucklan. Nu blev det Piteå istället och norrlänningarna var naturligtvis helt välförtjänta guldmedaljörer – de gjorde det fantastiskt bra.

Då, i början av 10-talet, följde jag matcherna från pressläktaren i min roll som journalist på GT/Expressen.

Sedan vintern 2014/2015 är jag bland annat kommunikationsansvarig i klubben har naturligtvis bättre insyn, ännu bättre koll och skönjer allt som sker under ytan på ett annat sätt. Läser av kemi, stämning, tonfall och mycket annat.

Men de där med att jämföra årgångar är naturligtvis ändå både vanskligt och svårt. Det blir till slut en känsla snarare än ’hard facts’ som bestämmer var du hamnar i dina spekulationer och tankar.

Lite så är det såklart nu också när jag rullar ut min profetia för 2020.

Ändå och först och främst…

  • Vilket väldigt bra LAG Kopparbergs/Göteborg FC är i år.
  • Jag har sett fem av sex träningsmatcher och laget har genomgående imponerat stort, dominerat matcherna eftertryckligt.
  • Passningstempo, arbetsvilja, moral, uppfinningsrikedom, spelglädje, kondition (herregud så mycket spring och så hårt alla jobbar). 

Mot Linköping i cupen för en vecka sedan var det lite av kattens lek med råttan. De förmodade toppkonkurrenterna hängde  liksom inte med. Mot danska Hjörring ännu en vecka tidigare var övertaget ännu tydligare. Och på lördagen mot ännu ett danskt topplag, Nordsjälland, såg det likadant ut, åtminstone i den första halvleken innan väder, vind och en av byten söndertrasad andra halvlek bara blev något av en tvågradig och blöt väntan på slutsignalen.

Det går att lyfta fram mycket i KGFC:s lagbygge 2020. 

  • Här finns fortfarande seriens bästa målvaktsduo i Jennifer Falk och Loes Geurts.
  • Här finns högklassiga nyförvärv som Emma Kullberg och Filippa Angeldahl. Lugna, bolltrygga, rutinerade. Och någonstans räknar jag också in Emma Berglund bland nyförvärven. Den internationella storbacken kom förvisso i fjol, men har hittills fått sin KGFC-tid förstörd av skador. Mot Nordsjälland gjorde hon för första gången 90 minuter och även om man såklart skymtar lite rost så är det ändå fullständigt solklart vilken viktig pjäs hon kommer att bli för det här laget i år.
  • En av försäsongen allra bästa har varit Filippa Curmark, ett riktigt utropstecken, en spelare som funkar i många roller, men kommer bäst till sin rätt på det centrala mittfältet. Wow! KGFC:s No 9 har plötsligt hela sitt väsen fullproppat med självförtroende och med det förtroende hon får har hon vuxit ut till en spelare som bara måste bli aktuell för landslaget under året. Och ett sånt vackert frisparksmål vi fick se på lördagen.
  • Vilde Böe Risa inledde förra året strålande, var lite sliten under hösten. I år tycks hon bättre än någonsin och så många bättre spelare finns knappast i hela serien.
  • Och den finska duracell-duon Koivisto/Kuikka vill ju ingen i hela Göteborg byta ut mot några andra spelare. Sedan om spelsystemet är 3-5-2 eller 4-4-2 spelar ingen roll. De springer, springer och springer och gör så tills någon drar ur kontakten…

Jag skulle kunna hålla på och rabbla namn en bra stund till, men dom jag inte nämner här nu får jag ta upp nästa gång – Kollmats, Roddar, Blomqvist, Hammarlund… my god, så mycket kvalitet här finns.

Men eftersom det fortfarande bara är månadsskifte februari/mars ska man nog ändå spraya lite skum över förväntningarna. Alla lag ligger lite olika i sin säsongs planering. Alla lagbyggen är inte färdiga (kanske inte heller KGFC) och någon kommer alltid att överraska som ett Piteå eller ett Vittsjö. Och Rosengård är naturligtvis fortfarande favoriter…

Men va sjutton.
KGFC 2020 är bra.
Då måste man ju tro på det.
Skrev jag förresten att både Elin Rubensson och Julia Zigiotti saknades mot Nordsjälland? Det finns ännu mer att hämta alltså…

TORE LUND
tore@yellowshark.se

 

Kopparbergs/Göteborg – Nordsjälland 2-0  (2-0)
1-0 (6) Pauline Hammarlund
2-0 (38)  Filippa Curmark

 

Så här spelade KGFC mot Nordsjälland:
Loes Geurts
---
Emma Berglund
Emma Kullberg (UT 82, Hanna Wijk)
Beata Kollmats
---
Emma Koivisto
Filippa Curmark
Vilde Böe Risa (UT 45, Natalia Kuikka)
Filippa Angeldahl
Julia Roddar (UT 86, Hanna Andersson)

Pauline Hammarlund
Rebecka Blomqvist (UT 82, Evelyn Ijeh)

Ej inbytt:
Jennifer Falk

Visa fler