Härlig vår – men nu väntar de riktiga festerna

Foto: PER MONTINI

Härlig vår – men nu väntar de riktiga festerna

Det är försommar, det är 2019, det pågår ett härligt hajpat fotbolls-VM i Frankrike och det var längesedan det var så här roligt att vara ett fan av Kopparbergs/Göteborg FC.
Den här våren har helt enkelt varit magisk.
Hur ska då inte resten av året bli – de mest kittlande och mest spännande festerna återstår ju.

Men vi börjar med en snabb tillbakablick.
För 17 raka tävlingsmatcher utan förlust är ju så anmärkningsvärt att man inte kan låta bli att plocka fram de riktigt kraftfulla hyllningarna. Sjutton raka! Det är tamejfan rent magnifikt.

Senaste förlusten kom på bortaplan mot Hammarby den 22 september i fjol. Sedan dess har laget lagt 14 trepoängare på hög och kryssat tre gånger. Det är sådana lag som belönas med serieledning – och guld i Svenska Cupen…
…och hur bra det än är, skaver det ändå lite med tappade poäng i årets tre kryssmatcher. Men man ska inte gapa efter mycket och om sanningen ska fram har det såklart studsat rätt någon gång också.

Jag har inte grottat ner mig i KGFC:s hela historia, men jag är ändå tämligen säker på att något liknande har den här klubben aldrig tidigare upplevt. 

Vad framgångarna beror på? Ja, det är såklart flera faktorer som spelar in.

  • Bra spelare på varje position naturligtvis.
  • Ett tränarteam som implementerat en passningsorienterad, anfallsinriktad fotboll.
  • En träningsmängd som gör att spelartruppen orkar gasa i 90 minuter plus tillägg och skulle det bli förlängning är det inte problem med det heller. KGFC står när de andra faller, avgör ofta sent i matcherna, ser fortfarande pigga ut när motståndarna vacklar om omkring på möra ben.
  • En moral och en laganda som kan, om inte försätta berg, så i alla fall rubba varenda motståndare som formerar sig på den andra planhalvan. 
  • En spelartrupp som ställer upp fullt ut på Marcus Lantz och Jörgen Ericsons fotbollsfilosofi.

Men det som ligger bakom oss är redan instuvat i historiens bagagelucka. Nu, eller snarare om drygt en månad (21/7), drar allsvenskan igång igen efter VM-uppehållet. Bortamatch mot Vittsjö då, sedan rullar det på med en utmanande och supertuff matchhöst som kommer att utsätta truppen för hård belastning.

Det kan bli så många som 20 matcher mellan 21 juli och 31 oktober – 15 i allsvenskan, en i cupen och förhoppningsvis fyra i Champions League.

Men med den här våren i färskt minne och med det i bakhuvudet att KGFC har elva spelare som lirar landslagsfotboll i sommar och ett högintressant nyförvärv i Emma Berglund, finns det nog ändå goda skäl att se framtiden an med tillförsikt. Det ska nog bli bra det här…

Och som de flesta av er kanske redan snappat, kommer Kopparbergs/Göteborg FC att spela UWCL-matcherna i september och oktober (om klubben avancerar från det som kallas för Round Of 32’), på Gamla Ullevi.

För att komma så väl förberedda som möjligt då, kommer också någon eller ett par av de allsvenska matcherna i höst att lägga på Gamla Ullevi. Så blir det till exempel med mötet mot Linköping i slutet av augusti. Men mer info om Champions League och årets fortsatta spelschema återkommer vi till i god tid.

Ha nu en go sommar, alla KGFC-vänner!
Njut av VM, hoppas på lite finare väder och dröm om ännu fler och ännu större framgångar för Kopparbergs/Göteborg FC i höst!

 

TORE LUND
tore@goteborgfc.se

Visa fler