Historik

Kopparbergs/Göteborg FC är en damallsvensk fotbollsklubb som hör till landets främsta och mest framgångsrika lag. Här kan du läsa mer om bakgrunden till klubben olika namnbyten, spelarna, tränarna samt de största milstolparna i klubbens historia.

Bakgrunden

Klubben grundades 1970 och hette från början Landvetter IF. 1999 fick klubben tillägget Kopparbergs efter att bryggeriet gick in som huvudsponsror. 2004 ändrade man namn igen till det nuvarande namnet Kopparbergs/Göteborg FC.

Till en början spelades matcherna inte i centrala Göteborg utan istället ett par mil utanför stan på Landvetters IP. 2004 togs beslutet att flytta in till Göteborg då man samtidigt bytte namn till Kopparbergs/Göteborg FC. Den första arenan laget spelade på inne i Göteborg var Slottsskogsvallen. Huvudskälet till flytten var att Göteborg då inte hade något damlag i den högsta serien. Med tanke på Göteborgs storlek och att det då bara fanns klubbar runt omkring stan fanns risken att unga tjejer skulle sluta att spela fotboll då de uppnådde en viss ålder. Det viktigaste skälet till att klubben flyttade in till centrala Göteborg var alltså att man kunde ta hand om unga fotbollsintresserade tjejer och tillmötesgå deras behov på ett bättre sätt.

I samråd med Göteborgs Stad och GotEvent gjordes det upp en plan om att rusta upp Valhalla IP. Anläggningen ligger i centrala Göteborg mellan Scandinavium och Ullevi. Därmed var en av förutsättningarna för att kunna utveckla och bibehålla fotbollsintresset för unga tjejer uppfyllt.

Placeringar & titlar

Cupguldet 2011 var viktigt och välkommet för KGFC. Klubben hade så långt ingen stor titel, men nu var även den vallen sprängd. 2012 följde laget upp den trenden och vann cupen för andra året i rad. Mer fakta kring resultat, placeringar och titlar hittar du HÄR!

Spelarna

Kopparbergs/Göteborg FC har fostrat och utvecklat många framgångsrika spelare genom åren. Mest känd är förstås landslagsspelaren och nuvarande frankrikeproffset Lotta Schelin. Schelin spelade i klubben mellan åren 2000-2008. 2004 fick hon ta emot priset som "årets nykomling" i damallsvenskan efter att ha gjort 15 mål och slutat tvåa i den damallsvenska skytteligan.

2006 vann Schelin skytteligen för första gången efter att ha "nätat" 21 gånger. 2007 var det dags igen. Lotta svarade för då hela 27 fullträffar och vann därmed skytteliga i överlägsen stil. Sommaren 2008 gick flyttlasset till fransk Lyon och efter det hamnade hon i FC Rosengård.

Andra framgångsrika målskyttar i KGFC genom åren har varit Heidi Keckur, Sara Lindén, Linnea Liljegärd, Christen Press och Manon Melis.

Tänker man på andra profiler som spelat eller spelar i Kopparbergs/Göteborg FC är förstås listan lång och namnen många. Några exmpel på profiler genom åren är:

Kicki Bengtsson, Camilla Ackefors, Ulrika Björn, Marit Björstedt, Carin Håkansson, Anna-Maria Eriksson, Hope Solo, Ingvild Stensland, Maria och Sofia Karlsson, Lisa Ek, Jane Törqvist, Marlene Sjöberg, Marie och Kristin Hammarström, Olivia Schough, Johanna Almgren, Elin Rubensson, Pauline Hammarlund, Loes Geurts och Rebecka Blomqvist.

Med tanke på alla de landslagsspelare som klubben fostrat och fostrar än idag kan förstås listan göras mycket mycket längre.

Tränarna och säsongerna som gått

Mellan 1999 och 2004 tränade legendariske Bosse Falk laget. En tränare som rönt stora framgångar med herrlag tidigare under sin tränarkarriär. Bland Annat tog han Kalmar FF till föreningens första cupguld 1981. Falk tränade även Gais i 10 år. Den hetlevrade coachen var känd för sitt temprament och sin inlevelse bredvid planen och i sin första match, med dåvarande Landvetter IF, lyckades Bosse Falk med konststyckat att bli uppvisad på läktaren. Falk fick dock bra ordning på laget och gjorde det till ett etablerat och framgångsrikt lag fram till han hoppade av tränarsysslan 2004. Än idag kan du som besöker KGFCs hemmamatcher träffa Bosse som glatt och gärna hälsar och pratar med alla han möter.

Säsongen 2005 tog tidigare landslagsspelaren och Benficasproffset Martin Pringle över tränasansvaret. Pringle lanserade en mer teknisk fotboll och fick också under sina år som tränare vara med om flytten från Slottsskogsvallen till Valhalla IP. En viktig del i klubbens historia som skapade de rätta förutsättningarna för framtiden. Pringle gjorde laget till ett stabilt topplag och såg till att KGFC kammade hem två femteplatser och en fjärdeplats i serien innan det var dags att lämna tränaruppdraget.

***
Inför säsongen 2008 tog IFK Göteborgsikonen och den forne skyttekungen Torbjörn Nilsson över som tränare. Ordförande Peter Bronsman hade i många år uppvaktat Torbjörn om att ta över KGFC. Men svaret hade så långt blivit ett nej. Nu var Torbjörn redo och det var dags att ta fart mot spel ute i Europa, närma sig toppen i damallsvenskan ännu mer samt att ta hem klubbens första titel, cupguldet 2011. Torbjörn Nilsson byggde vidare på det snabba och tekniska spelet och har på senare år gärna kallat laget för "Sveriges Barcelona". Hålla bollen länge inom laget, skapa en trygghet i passningsspelet för att sedan hugga till som en kobra framför mål.

Utdelningen kom i och med cupguldet och spel i Champions League 2011. En bedrift laget anförda av Nilsson gjorde om 2012. 2010 och 2011 tog han även laget till andra plats i damallsvenskan. Något ingen mäktat med förut.
Sent på hösten 2013 meddelade dock Torbjörn Nilsson att han valt att lämna klubben och lämna över tränarsysslan åt någon annan. Valet föll på IFK Göteborgs och senare Jitex tränare Stefan Rehn. Rehn inledde sitt arbete i klubben strax innan jul och ska nu till att börja med leda laget mot nya framgångar under 2014.
***
2014 blev ett bra år för KGFC. Den holländks trion Manon Melis, Lieke Martens och Loes Geurts spetsade till truppen. Åt FC Rosengård fanns dock inget att göra i tabellen. Men Göteborg hängde med ända till slutet, missade andraplatsen och spel i Champions League med en hårsmån. Den slutliga tredjeplatsen var dock en klart godkänd placering. I Svenska Cupen blev det respass i åttondelsfinal mot de blivande mästarna Linköping.
***
2015 blev sedan ett sämre år än väntat för Kopparbergs/Göteborg FC. På grund av åtskilliga skador fick laget aldrig någon kontinuitet i sitt spel och Stefan Rehn tvingades att göra ständiga förändringar i startelvan. Sjätteplatsen i allsvenskan var dock ingen i eller runt laget nöjd med. Efter säsongen lämnade tre holländskor truppen. På plussidan inför 2016 finns en rad spännande unga spelare som förhoppningsvis ska ge kontinuitet och framgångar på sikt.
I Svenska Cupen blev det en repris av föregående år, tack och adjö i åttondelen, den här gången mot FC Rosengård.
***
Inför säsongen 2016 ändrade Kopparbergs/Göteborg FC filosofi, de utländska stjärnvärvningarna uteblev och satsningen inriktades istället på unga, talangfulla spelare från närområdet i första hand och resten av Sverige i andra hand.
Under säsongen fungerade spelet lite upp och ner, bländande insatser varvades med sådana som var sämre. Som alltid med unga spelare gäller det att ha tålamod, gäller att inte kräva rsultat med en gång. Efter en femteplats i allsvenskan och en plats i fjärde omgången av svenska cupen, blev säsongen till slut ändå helt godkänd och det finns en optimism i klubben inför kommande år.
Vi tackade under 2016 också av starka KGFC-profiler som Marlene Sjöberg, Sara Lindén, Anna Ahlstrand och Kathlene Fernström, som alla valde att avsluta sina elitkarriärer.
***
2016 blev sedan ett år som den oinvigde kanske lägger till handlingarna som ett fiasko. Men inom klubben föddes ett nytt självförtroende och ett hopp inför framtiden. Visst, utslagna i cupen, inget Champions League och bara åtta i damallavenskan. Men lagets avslutning under hösten var magnifik och när blickarna riktades framåt efter säsongen var det med optimismen glittrande i ögonen.
***
2017 utvcklade sig till en gastkramning i damallsvenskans bottenskikt. Efter en väldigt motig vårsäsong låg laget sist i serien inflör hösten. Men med fpkus på defensiven och ett hårt arbete lyckades laget vända på steken och var under allsvenskans sista tredjedel hela seriens bästa lag.
Efter säsongen avtackades Stefan Rehn som tränare och Marcus Lantz rekryterades som ny huvudansvarig.
***
2018 var första året med Marcus Lantz och hans assuisterande tränare Jörgen Ericson vid tränarspakarna. Och vilken succésäsong det utvecklade sig til. Den amerikanska superstjärnan Christen Press dominerade under inledningen av säsongen, men när hon försvann klev desto fler spelare fram och bidrog till en topplacering i tabellen. Rebecka Blomqvist slutade delad två i skytteligan med 14 mål och sommarens värvningar av Julia Zigiotti Olme och Emma Pennsäter visade sig också vara viktiga. Sedan gjorde spelare som Elin Rubensson och Loes Geurts sina kanske bästa säsonger i karriären. Andraplatsen i damallsvenskan – eller OBOS Damallsvenskan som serien bytte namn till sedan en ny sponsor klivit in – innebär spel i Champions League 2019. Under året försvann profiler som Adelina Engman och Annahita Zamanian till spel i utländska ligor.

Cupguldet 2011 var klubbens första stora titel
Tränare Bosse Falk i unga år.
Torbjörn Nilsson fick träna och coacha Lotta Schelin en halv säsong 2008.
Stefan Rehn tränade KGFC i fyra säsonger mellan 2014 och 2017.
Stefan Rehn tränade KGFC i fyra säsonger mellan 2014 och 2017.