Sista sparken avgjorde för Bayern München

Foto: PER MONTINI

Sista sparken avgjorde för Bayern München

– Jag är stolt över mitt lag, sa Marcus Lantz!
– Jag är stolt över tjejerna, sa Elin Rubensson.
När 90 minuter plus tilläggstid mot Bayern München var över stod det ändå 1-2 på anslagstavlan. Men det var en förlust med mersmak, en insats som lovar mera, som gör att returen i Tyskland om två veckor känns som en, förvisso tuff, men inspirerande utmaning.

Den första internationella tävlingsmatchen för KGFC på sju år.
Då var motståndet tuffast tänkbara. Förra årets semifinalist i Womens Champions League, Bayern München, var på besök.
Sju tyska landslagsspelare i truppen och därtill stjärnor som Amanda Ilestedt från Sverige, Ali Riley från Nya Zeeland och Dominika Skorvankova från Slovakien.
Det skulle liksom inte bli lätt, det visste alla från början
– Men vilken krigarinsats spelarna gör, säger KGFC-tränaren Marcus Lantz. Vi håller nästan distansen ut mot ett av Europas bästa lag, det viserat vi själva hör hemma på den här nivån.
– Vi visar en sådan inställning att vi nu kan åka ner till Tyskland om två veckor och spela returen med gott självförtroende.

Efter en mållös första halvlek på Gamla Ullevi där regnet stundtals piskade upp ångande vattenmoln runt arenan, där vindarna fick vattenmassorna att attackera horisontellt och där hösten definitivt visade varför den inte är svenskarnas favvo-årstid; var det till slut ändå KGFC som gick till pausvila med en ribbnick i bagaget (Beata Kollmats) och ett Bayern som smög in till sitt omklädningsrum och tycktes konfunderat över att man, trots mycket boll inom laget, inte lyckats förvalta sitt övertag…

Andra halvleken bjöd åter på tyskt övertag i långa stunder, men inte heller nu lyckats de bayerska profilerna tälja fram de där riktiga superchanserna. Istället blev det en märkligt billig straff som gav tyskorna sitt ledningsmål, inslagen av inhopparen Mandy Islacker.

Men KGFC tog tag i och ruskade om varandra och sig själva, fick stopp på regnet för en stund till och med och gick sedan framåt.
Ska sanningen fram var den straff som sedermera gav 1-1 inte heller den solklar, och då överdriver vi inte, men får man den så måste man ju hacka i sig det trots allt...

Elin Rubensson säkra kvittering i det läget, i matchminut 85, var dock iskall, klinisk och lika vass som alltid när KGFC:s nummer 10 lägger upp bollen på elva meter – finns det någon bättre straffskytt i Sverige? Sorry, det var en retoriskt fråga… klart det inte gör…

Där och då trodde vi nog alla – och vi var formidabla 4958 åskådare på plats denna in i märgen blöta onsdagkväll – att det skulle sluta med ett kryss.

Men Mandy Islacker ville mer den här kvällen och nöjde sig inte med bara sitt straffmål. På tillägg rann hon igenom och fri med Loes Geurts – som gjorde en supermatch – gjorde hon inget misstag.

Efteråt menade KGFC:s målskytt att det var en tuff match att spela, som väntat, men att hon och ’hennes’ lag visade moral och attityd och inte vek ner sig mot ett av de absoluta topplagen i Europa.
– Känslan var att vi käkade oss in i matchen, säger Elin Rubensson. Jag är stolt över tjejerna och som lag visar vi att vi kan stå upp mot ett sådant här motstånd.

Hur var det att slå straffen?
–Det är alltid roligt. Jag har bra självförtroende i sådana situationer.

Har ni någon chans i returen i München om två veckor?
– Ja, det år klart vi har.

 

Nästa match för Kopparbergs/Göteborg FC är den mot FC Rosengård på söndag den 15/9. Superviktig för höstens guldstrid.
Då flyttar vi hem till Valhalla IP igen. 
Avspark: 15.00.
Och som ni vet – i OBOS Damallsvenskan är det alltid fri entré när HGFC spelar på hemmaplan.
KGFC Forever!
Vi ses!

TORE LUND
tore@yellowshark.se

 

Kopparbergs/Göteborg FC – FC Bayern München 1-2 (0-0)
0-1 (75) Mandy Islacker
1-1 (85) Elin Rubensson
1-2 (90+2)  Mandy Islacker

Så spelade KGFC mot Bayern München
Loes Geurts

Emma Koivisto
Taylor Leach
Beata Kollmats
Natalia Kuikka

Elin Rubensson
Julia Roddar
Filippa Curmark
Hanna Andersson (UT 73, Evelyn Ijeh)

Julia Zigiotti Olme (UT 61, Amanda Johnsson Haahr)
Rebecka Blomqvist

Ej inbytta:
Jennifer Falk
Emma Pennsäter
Andrea Simonovic Pajovic
Karin Lundin
Irmeli Jonsson

Visa fler