Shake Hands och KGFC lyfter mot Rwanda

Tore Lund och Rebecka Blomqvist med dräkterna från Umbro och Intersport Team Väst.
Foto: JONAS AUTIO

Shake Hands och KGFC lyfter mot Rwanda

Shake Hands och Kopparbergs/Göteborg FC är på väg.
Mot Rwanda!
I mitten av december kommer vi – bland annat – att överlämna 60 matchdräkter och lika många par skor till tjejer med en funktionsvariation – och detta i det mest spännande framtidslandet i Afrika.
– Jag är så stolt så jag nästan kokar över, säger Tore Lund, CSR-ansvarig i KGFC.
– Och att vi har partners till klubben som ställer upp detta är ju bara jättestort!
– Tack Umbro! Tack Intersport Team Väst! Tack Mediabyrån! Och tack alla andra som bidragit till våra insamlingar under 2019!

Allt började i somras när KGFC:s landslagsforward Rebecka Blomqvist mottog priset som Månadens Spelare i OBOS Damallsvenskan. Hon bestämde sig då för att skänka de 10 000 kronor hon fick till klubbens CSR- och integrationsprojekt Shake Hands och det samarbete kring Rwanda vi nyss inlett med Mediabyrån, en daglig verksamhet i Göteborg för ungdomar med någon form av funktionsvariation.

Rebecka Blomqvist utsågs till ambassadör för projektet.

– Jag fick frågan och tackade ja med en gång, den här typen av insatser är viktiga. Kan jag hjälpa en enda utsatt tjej i Rwanda det allra minsta, kan jag inte hitta ett enda skäl till att jag inte skulle göra det, säger hon.

Sedan dess har mycket hänt:

 • Inom ramen för Shake Hands samlade Kopparbergs/Göteborg FC tillsammans med Mediabyrån daglig verksamhet under hösten in fotbollsutrustning till fotbollsspelande tjejer i Rwanda med intellektuella funktionsvariationer. Man samlade även in datorer och filmutrustning till Mediabyråns systerverksamhet i Rwanda, Le Bureau Kigali.
 • Insamlingen gick över all förväntan och bidrag kom från publik, spelare och partners.
 • Umbro, som är klädleverantör till Kopparbergs/Göteborg FC har ställt upp med 60 matchdräkter, tröjor och byxor.
 • Intersport Team Väst har fixat Shake Hands-trycket på tröjornas framsida.
 • Shake Hands samarbetspartner i Rwanda är Collectif Tubakunde, en organisation som arbetar med barn och ungdomar med intellektuella funktionsvariationer och vars uppgift är att höja nivån på landets specialskolor och bidra till ökad hälsa hos målgruppen. Det är i det sammanhanget man gjort en satsning på fotboll för tjejer med intellektuella funktionsvariationer.
 • Fokus ligger på två specialskolor, en i Kabaya i nordvästra Rwanda och en i Rukingu, en timmes bilfärd norr om huvudstaden Kigali. Det är dit vi nu ska resa för att överlämna all utrustning och övrigt insamlat material.
 • Under besöket kommer Shake Hands utöver överlämningen av utrustning besöka svenska ambassaden, träffa rwandiska politiker och företrädare samt förbereda den fotbollscamp som Shake Hands planerar att genomföra i Kigali sommaren 2020.

– Gensvaret vi fått är helt fantastiskt, säger Tore Lund, som är ansvarig för Shake Hands i KGFC, och nu tillsammans med Mediabyråns Jonas Autio reser till Rwanda.
– Att få möjligheten att göra detta i Rwanda, att överlämna kläder, skor, datorer och allt annat är en ynnest och jag vet redan att det här är en upplevelse jag kommer att bära med mig så länge jag lever.
– Jag har varit i Rwanda och vet hur behoven ser ut, säger Jonas Autio från Mediabyrån.
– Att vi nu kan resa dit med all utrustning och allt material som samlats in i samarbete med Shake Hands och Kopparbergs/Göteborg FC kommer att ha en jättestor betydelse för dem. Att vårt gemensamma engagrmenag dessutom är långsiktigt gör bara allting ännu bättre.

Detta är Shake Hands:
Initialt ett integrationsprojekt som drogs igång i slutet av 2014, som ett samarbete mellan Kopparbergs Bryggeri och Kopparbergs/Göteborg FC. Tanken var att visa fotbollens kraft som integrationsfrämjande redskap.

Sedan dess har vi:

 • Under två år genomfört öppna träningar för tjejer på Valhalla IP.
 • Bjudit flyktingar på fotboll med Kopparbergs/Göteborg FC, IF Elfsborg, IFK Göteborg och det svenska damlandslaget.
 • Haft informationsträffar där klubbens spelare och tränare deltagit.
 • Vid två tillfällen genomfört Shake Hands World Cup då runt 200 unga tjejer från Linköping i norr till Halmstad i söder varit med.
 • Haft samarbeten med flera fotbollsklubbar i utsatta områden.
 • Stöttat och samarbetat med Futbol Da Força, som bedriver ett prisbelönt och internationellt uppmärksammat arbete.
 • Vi har bedrivit kockskolor på John Scott’s Palace i samarbete med Arbetsförmedlingen i syfte att få flyktingar i arbete.
 • 2019 gick vi in i ett samarbete med Mediabyrån, en daglig verksamhet för personer med en intellektuell funktionsvariation. Tillsammans med dem har vi under hela 2019 gjort webb-tv-serien ''Säsongen’’, som skapat mycket uppmärksamhet.
 • Och nu intensifierar vi ju dessutom projektet Shake Hands Rwanda, som riktar sig till unga flickor i Rwanda med en funktionsvariation. Målet och förhoppningen är att få se dem i Gothia Cup 2021.
 • 2020 går vi in på sjätte året med Shake Hands. Vi har inga planer på att dra ner på vårt engagemang.
Visa fler