Shake Hands hemma igen från Rwanda

Foto: JONAS AUTIO

Shake Hands hemma igen från Rwanda

Kopparbergs/Göteborg FC  och Shake hands är hemma från Rwanda igen.
Tre intensiva dagar med fantastiska möten, underbara människor, överlämnande av allt insamlat material och en fortsättning på det långsiktiga hjälpprojektet Shake Hands bedriver i landet.
Tack till alla supportrar, spelare, motståndare och partners som bidrar till att göra detta möjligt.

Rwanda är ett av de mest spännande framtidsländernas hela Afrika. De tusen kullarnas land har rest sig på ett enastående sätt efter det hänsynslösa och fruktansvärda folkmordet i landet, som ägde rum för bara 25 år sedan och krävde 800 000 människor liv.

Rwanda är idag ett av de säkraste länderna i Afrika, ett land där turistnäringen växer, ett land där invånarna förvisso är fattiga men där ingen behöver svälta då det gynnsamma klimatet med mycket regn få landet att grönska under stora delar av året och därmed vara mer eller mindre självförsörjande på frukt och grönsaker. 

Här odlas allt man kan tänka sig – kaffe, te, bananer, bönor, sockerbetor, potatis, ris, alla frukter och grönsaker man kan tänka sig helt enkelt...

Idag lägger vi ut det första av de filmade reportagen från resan till Rwanda, som ägde rum under några dagar innan jul.
I morgon kommer reportage nummer två.

Ni hittar länkarna till dem här under – första länken idag, andra i morgon. De kommer naturligtvis också att delas och spridas via våra sociala medier.

När vi besökte specialskolan i Kabaya, som ligger i Ngororero-distriktet, möttes vi av sjungande, glada och uppspelta lärare och elever. Ingen tvekan om att besöket från Shake Hands var årets julklapp för dem alla.

Skor, laptops och matchdräkter för både utespelare och målvakter lämnades över och naturligtvis gick tankarna där och då till alla er därhemma i Sverige som hjälpt till att göra detta möjligt.

– Hälsa alla i Sverige att er insats är ovärderlig för flickorna vi har här i skolan, säger Antoinette Makuta, ansvarig för verksamheten i Kabaya.

– Jag hoppas av hela mitt hjärta att vi kan fortsätta jobba tillsammans under de kommande åren.

Ungefär samma budskap mötte oss i specialskolan GS Rukingo i Rulindo-distriketet, Shake Hands andra stopp under dagarna i vackra och kuperade landet.

– Om det inte vore för skolor som dem vi driver skulle dem med intellektuella funktionsvariationer ha det oerhört svårt att få ett drägligt liv, säger läraren Frederic Haragirimana, som också är ansvarig för tjejernas fotbollsträning på skolan.

– Därför är det oerhört viktigt med insatser som dem ni gör från Göteborg och Shake Hands. Ni hjälper till att skapa framtidstro och hopp!

Under dagarna i Rwanda träffade Shake Hands också Fredrik Åhsberg, politisk rapportör vid svenska ambassaden i Kigali, som berättar om Rwandas resa sedan folkmordet, om hur alla till synes förlåtit och om hur demokratin i landet utvecklas – mycket är gjort, men det finns oändligt mycket mer att göra.

Vi möter också Jean Damascene, executive director vid institutionen Nudor, som är ett paraply för Rwandas alla organisationer som jobbar för handikappades rättigheter – både dem med intellektuella begränsningar och dem med fysiska handikapp.

 

Här är det första reportaget från Rwanda.

Och här är det andra reportaget från Rwanda.

En kort bakgrund till projektet Shake Hands Rwanda, som så många av våra företagspartners visat intresse för:

Allt började i somras när KGFC:s landslagsforward Rebecka Blomqvist mottog priset som Månadens Spelare i OBOS Damallsvenskan. Hon bestämde sig då för att skänka de 10 000 kronor hon fick till klubbens CSR- och integrationsprojekt Shake Hands och det samarbete kring Rwanda vi nyss inlett med Mediabyrån, en daglig verksamhet i Göteborg för ungdomar med någon form av funktionsvariation.

Rebecka Blomqvist utsågs till ambassadör för projektet.
– Jag fick frågan och tackade ja med en gång, den här typen av insatser är viktiga. Kan jag hjälpa en enda utsatt tjej i Rwanda det allra minsta, kan jag inte hitta ett enda skäl till att jag inte skulle göra det, säger hon.

Sedan dess har mycket hänt:

  • Inom ramen för Shake Hands samlade Kopparbergs/Göteborg FC tillsammans med Mediabyrån daglig verksamhet under hösten in fotbollsutrustning till fotbollsspelande tjejer i Rwanda med intellektuella funktionsvariationer. Man fixade via partners även datorer, telefoner och filmutrustning till Mediabyråns systerverksamhet i Rwanda, Le Bureau Kigali.
  • Insamlingen gick över all förväntan och bidrag kom från publik, spelare, motståndare (TACK VITTSJÖ GIK!) och partners.
  • Umbro, som är klädleverantör till Kopparbergs/Göteborg FC har ställt upp med 60 matchdräkter, tröjor och byxor.
  • Intersport Team Väst har fixat Shake Hands-trycket på tröjornas framsida.
  • Shake Hands samarbetspartner i Rwanda är Collectif Tubakunde, en organisation som arbetar med barn och ungdomar med intellektuella funktionsvariationer och vars uppgift är att höja nivån på landets specialskolor och bidra till ökad hälsa hos målgruppen. 
  • Fokus ligger på två specialskolor, en i Kabaya i nordvästra Rwanda och en i Rukingu, en timmes bilfärd norr om huvudstaden Kigali. Det är där vi nu har varit och överlämnat all utrustning och övrigt insamlat material.
  • Och om allt klaffar kommer arbetet med Rwanda att fortsätta under överskådlig tid.

TORE LUND
tore@yellowshark.se

Visa fler