KGFC avbryter elitsatsningen

Foto: PER MONTINI

KGFC avbryter elitsatsningen

År 2003 startade Kopparbergs/Göteborg FC ett damlag i Göteborg.
Då fanns det inte något elitdamlag i kommunen och ingen av elitlagen på herrsidan hade på sin agenda att bedriva damverksamhet.
Det som behövdes var att någon tog tag i taktpinnen och skapade ett intresse för damfotbollen för att få alla unga tjejer att behålla sitt fotbollsintresse och ge dem en möjlighet att leva upp till sina visioner.

Vår satsning stöddes därför av politikerna och vi fick tillgång till Valhalla som vår hemmaarena.

Sedan vi etablerade oss i Göteborg har vi tillhört de mest framgångsrika klubbarna i  Sverige, med bl.a tre vinster i Svenska Cupen, representation i Champions League,  fyra andraplatser i Allsvenskan, varav de två senaste kom 2018 och 2019 och slutligen fick vi i år kröna alla framgångar med att bli Svenska Mästare.

Internationellt har damfotbollen utvecklats enormt mycket i Europa de senaste åren. Stora herrklubbar, som Lyon, PSG, Bayern München, Manchester City, Manchester United, Barcelona och Juventus med flera har insett värdet av damfotboll, gör stora satsningar och har givit damfotbollen resurser som det inte är möjligt för oss att matcha.

Trenden är att de stora lagen i Europa har startat egna damlag. Det har gjort att de många av de allsvenska föreningarna och även de större herrlagen i Göteborg etablerat damverksamhet, med såväl flick- som damlag. Detta är oerhört positivt. Genom att satsa på både dam- och herrfotboll visar man att det är en självklarhet att dessa föreningar är till för alla, oavsett kön. Man visar också att man ger tjejerna helt andra förutsättningar och att man avser att konkurrera på internationell nivå.

Vi har skapat ett stort intresse för damfotbollen i Göteborg och visat att det går att etablera sig i toppen och tom vinna ett SM-guld, bara man har ett tydligt mål som skapar utmaningar och motivation. Detta måste nu elitklubbarna i Göteborg spinna vidare på. Gör man det är vi övertygade om att damfotbollen i Göteborg snabbt kommer att ta nya steg framåt.

Genom att de traditionstyngda och välrenommerade klubbarna, med sina organisationer och många supporters skapar förutsättningar för damfotbollen i Göteborg anser vi att vårt projekt är slutfört och därför kommer Kopparbergs/Göteborg FC lägga ner sitt elitlag till den allsvenska säsongen 2021.

”Under nästan 20 års tid har vi utvecklat och drivit damfotbollen i Göteborg och Sverige framåt. Att trampa på i samma gamla fotspår är inget vi tror på. För att kunna hävda sig internationellt är jag övertygad om att damfotbollen bör integreras i och vara en likvärdig del, få ta del av samma resurser som herrfotbollen, i en elitklubb.  Det är förstås ett tråkigt beslut för oss att ta på kort sikt, men sett över lång sikt är det definitivt rätt beslut att ta nu”, säger Kopparbergs/Göteborg FC:s ordförande Peter Bronsman.

Uppdraget att ge våra 17 a-lags spelare möjlighet att fortsätta utvecklas i andra klubbar har vi lämnat till  advokat Carl Fhager på MAQS Advokatbyrå.
Frågor angående detta besvaras av honom på tel.: +46 768 661 522, e-post: carl.fhager@maqs.com

Klubbens ungdomslag F17 och F19 samt integrationsprojektet Shake Hands berörs inte utan kommer att fortgå likt tidigare.

Frågor besvarar av pressansvarig Tore Lund på tel.: +46 708 795 417, e-post: tore@yellowshark.se

 

Visa fler