Julia Z avgjorde med matchens sista spark

I förlängningens första tilläggsminut, efter mer än två timmars semifinalspel; ja då klev Julia Zigiotti in i handlingen och fixade final i Svenska Cupen med matchens sista spark!
– I det läget släpper allt, man känner bara en ren underbar och fantastisk glädje, säger Julia Z.
Nu väntar final mot Kristianstad den 1 maj.

Kristianstad knockade svenska mästarna Piteå på bortaplan, vann med 2-1. En skräll. Att KGFC tog sig till final är däremot helt enligt förhandstipsen.
Men det satt långt inne.
Djurgården krigade och krigade och krigade och hade en målvakt som ”hade dagen”, räddade allt i kombination med att KGFC:s avslut kanske saknade den sista skärpan.
När domaren Sara Persson blåste för halvtidsvila stod det 0-1 på ljustavlan. Och som en ödets ironi var det den förra KGFC-stjärnan Olivia Schough som mycket snygg utnyttjade en försvarsmiss i KGFC och iskallt placerade in bollen i nätmaskorna bara nån centimeter från det högra krysset bakom Jennifer Falk.
– Första halvleken i dag var förmodligen den sämsta vi spelat på hela säsongen, menar KGFC-tränaren Marcus Lantz.

Så må det kanske vara. Men när den andra akten bollade igång var det tydligt att KGFC ville, skulle och hade energi nog för att vända på steken.

Bollinnehavet var massivt, de öppna och klara chanserna för nätrassel och glädjescener var monumentalt klara, men de ofta omtalade marginalerna hamnade på fel sida planket och bolluslingen ville inte in…
… inte förrän i den 68:e minuten då Elin Rubensson långa inlägg hamnade framför Natalia Kuikka till vänster i DIF:s straffområde och turligt knorrade sig, skruvade sig, studsade och vek sig in över den annars så duktiga målvakten Jennifer Pelley.
Ett slumpmål.
Men får man inte dom klara, får man ta det man får, liksom…
Där och då trodde nog de flesta att matchen skulle rinna iväg för KGFC. Men fler chanser sumpades, fler Pelley-räddningar noterades och matchen gick till förlängning.
• Puh!
• 2 x 15 ytterligare.
• Nerverna utanpå.
• Pulsen på 120 i viloläge.
• En thriller vi helst hade sluppit.
• Ett straffdrama runt hörnet.

– Självklart började tankarna smyga sig på om straffar och att det i ett sådant läge kan hända vad som helst, säger Julia Zigiotti, som skulle bli den som ändå förlöste hemmapubliken med sitt segermål.
Men, faktiskt var det så att alla mer eller mindre ställt in sig på straffar. Men ett läge ytterligare skulle ju dyka upp.
Fjärdedomaren hade just visat på sin skylt att en minut skull läggas till efter de 90 ordinarie spelade minuterna och tilläggshalvtimmen…
Då dök bollen upp framför fötterna på Julia Zigiotti.
– Nej, jag siktade inte... Jag drog bara på…
Men bollen gick in och plötsligt exploderade Valhalla IP i rena Mello-euforin – för schlagervinnaren John Lundvik är det måhända ’to late for love’, men för KGFC är det ALDRIG FÖR SENT FÖR SEGER!
– Det är ett sådant lag vi är i år,  vi fortsätter hela vägen, vi följer vår spelidé oavsett vad det står i matchen.
Matchen i stort?
– En bra andra halvlek, men vi spelade upp oss och visar att vi är vältränade och orkar spela hela vägen mot slutsignalen.
Förbundskapten Peter Gerhardsson satt på läktaren och på tisdag presenterar han sin nästa landslagstrupp, tankar runt det?
– Kul, men jag vet ju att de har koll på oss…
Tränare Marcus Lantz snabbanalyserar matchen:
– En tam första halvlek, årets sämsta. Vet inte varför, kanske lite anspänning. I andra och i förlängningen bränner vi förstås många chanser men ingen kan väl säga att vi inte vinner rättvist.
– Nu ska det bli häftigt med en cupfinal!

I den andra semifinalen vann Kristianstads DFF lite överraskande på bortaplan mot mästarna Piteå IF med 2-1. I början av nästa vecka väntar  lottning om vem som får hemmaplan i cupfinalen som spelas den 1 maj.

Kopparbergs/Göteborg FC - Djurgårdens IF 2-1 (0-1)
0-1 (34) Olivia Scough
1-1 (67) Natalia Kuikka
2-1 (120+1) Julia Zigiotti