Evelyn och Hanna stormar fram från F19

Evelyn Ijeh och Hanna Andersson, ett par av talangerna från KGFC:s F19-lag som pockar på uppmärksamhet.

Evelyn och Hanna stormar fram från F19

Kopparbergs/Göteborg FC gjorde en kanonsäsong 2018. Och då talar vi inte bara om a-laget, som ju slutade tvåa i OBOS Damallsvenskan och därmed nådde en plats i Champions League.
Nä, även klubbens F19-lag var med i toppstriden in mot målsnöret, slutade trea och lagets utveckling pekar spikrakt uppåt.
Inte minst gäller det Evelyn Ijeh och Hanna Andersson, som båda presterat så bra att de släppts fram och fått debutera i allsvenskan under året.


För Anna Stoltze, KGFC:s F19-ansvarige, har det varit en magisk resa med F19-laget under året. Hon har fått se ett lag där potentialen är skyhög och där utvecklingskurvan ännu inte stannat av på långt när.
– De flesta av spelarna får vi ju behålla under 2019, säger hon. Det är väldigt få som faller för åldersstrecket.
– Jag och alla i och runt laget ser väldigt mycket fram emot nästa år.
Stoltze lyfter fram att miljön och möjligheterna för en ambitiös ung spelare är nära nog perfekta i KGFC. Träning med de bästa varje dag, alla får chansen att träna med det allsvenska a-laget och många av dem får dessutom en möjlighet att bekanta sig med allsvenskan och Svenska Cupen via platser på bänken.

För ett par tjejer har det till och med burit längre än så. Hanna Andersson och Evelyn Ijeh har båda debuterat under 2018 och fått speltid i såväl allsvenskan som i cupen.
  • Ijeh har en match i serien och en i cupen. Hon har dessutom gjort fem landskamper (två mål) i F17 och F19 under året.
  • Andersson har två matcher i allsvenskan och en i cupen och har också hon varit uttagen till ett landslagsläger.

Anna Stoltze:
– Det här är spelare som verkligen tagit till sig av träningen under året. De har haft en bra grund att stå på från sina tidigare klubbar. Nu har det bara exploderat i sin utveckling och det är fantastiskt roligt att se.
De båda 17-åringarna tycker själva att årets säsong varit superrolig på alla sätt. 
– Det är ju ett annat tempo att träna och spela med a-laget, säger Hanna Andersson. Man lär sig oerhört mycket av att få vara med på den högsta nivån.
Evelyn Ijeh håller med, och tillägger:
– Det är tuffare ’där uppe’. Men jag vill fortsätta att utvecklas och hoppas få ännu mer speltid under 2019.
Både Evelyn och Hanna framhåller at de lär sig väldigt mycket bara genom att vara uttagna i trupperna till de allsvenska matcherna. Det handlar om förberedelser, tränarsnacket, tjatet i omklädningsrummet, peppningen, anspänningen… ja, allting…
Hanna och Evelyn är kvar i F19-laget också nästa år, har alla möjligheter att få fler möjligheter med a-laget. Anna Stoltze ser redan fram emot 2019.
– Vi har något riktigt bra på gång, säger hon.
– Och jättekul att Evelyn och Hanna bevisat att det går att ta sig hela vägen till allsvenskan och landslagen via vår ungdomsverksamhet, och att vårt samarbete med IFK Göteborg och alla andra samarbetsklubbar fungerar så bra.

TORE LUND
tore@goteborgfc.se

Visa fler