Emma Berglund – KGFC:s nya lagkapten

Foto: PER MONTINI

Emma Berglund – KGFC:s nya lagkapten

Emma Berglund är ny lagkapten i Kopparbergs/Göteborg FC.
Den 31-åriga mittbacken tar över efter långtidsskadade Beata Kollmats – och det är minst sagt en rutinerad och stabil mittback som nu drar på sig kaptensbindeln.
– Jag försöker vara och vill visa att jag är en spelare med ledaregenskaper både på och utanför planen, säger Berglund.

Emma Berglund anslöt till KGFC i maj i fjol, en drömvärvning för klubben. Dessvärre blev nästa hela säsongen 2019 söndertrasad av skador för Emma.
I år är det dock muntrare tongångar.
Den rutinerade mittbacken – med en bakgrund i Umeå IK, FC Rosengårds och Paris Saint-Germain – har under denna Covid 19-drabbade försäsong kunnat träna för fullt och känner själv att hon snart är tillbaka på sin rätta nivå inför seriestarten, som nu bara är några veckor bort.
– Jag närmar mig den nivå där jag vill vara, säger den 55-faldiga landslagsspelaren. Jag längtar efter matcherna, självklart är det så.

Vad gör dig till en bra lagkapten, tror du?
– För det första är det ett hedersuppdrag, för det andra är det sorgligt att jag får den här rollen på grund av att Beata är skadad.
– Men jag tror väl jag är en ledare, vill vara ett föredöme på planen och vid sidan av. Jag är ganska pushig och verbal, manar på.

Har du erfarenhet av att bära bindeln från tidigare klubbar?
– Ja, både i Rosengård, Umeå och de yngre landslagen.

Hur ser du på KGFC:s möjligheter 2020?
– Det känns väldigt bra, vi har behållit våra styrkor från i fjol och till och med utvecklat passningsspelet och blivit ännu bättre på att hålla bollen inom laget. Jag ser verkligen fram emot premiären i slutet av juni.

Truppen?
– Det var väldigt hög kvalitet redan i fjol.Nu har vi dessutom fått in Angeldahl, Kullberg och Blackstenius, bara landslagsspelare. Självklart ser det bra ut.

Mats Gren, som tränar KGFC i år tillsammans med Jörgen Ericson, säger:
– Emma kändes som ett självklart val nu när Beata Kollmats (korsbandskada) och Elin Rubensson (gravid) är borta hela säsongen. 
– Emma är rutinerad, lugn och trygg, en spelare som tar ansvar och är en ledare på alla sätt och i alla situationer, en pådrivare. Hon är erfaren, van vid matcher på hög nivå och kan styra laget från sin position i backlinjen.

TORE LUND
tore@yellowshark.se

Visa fler