Curmark visar vägen – seger i Svenska Cupen

Foto: PER MONTINI

 Curmark visar vägen – seger i Svenska Cupen

Linköpings FC på besök och då vet alla att motståndet är tufft.
Men Kopparbergs/Göteborg FC imponerade i premiären av Svenska Cupen och kunde vinna med säkra 3-1.
– Vi måste spela vår bästa fotboll när såpass bra lag som LFC står för motståndet och det tycker jag vi gör idag, säger Filippa Curmark, som startade som inneback och avslutade matchen centralt på mittfältet och dessutom fick ta emot priset som söndagens bästa spelare på Valhalla IP.

Tävlingssäsongen 2020 är här, våren knackar på dörren, de riktiga härliga matcherna med nervdaller, spänning och heta känslor kommer förhoppningsvis att locka mycket publik till KGFC:s matcher i OBOS Damallsvenskan, Svenska Cupen och Champions League under året.

Men en sak i taget. På söndagen inleddes gruppspelet i cupen med hemmamatch mot Linköpings FC, ett lag med namnkunniga spelare som Nilla Fischer, Lina Hurtig, Cajsa Andersson, Ronja Aronsson och Stina Blackstenius i laget.

Men här syntes det omedelbart att KGFC var taggade till tänderna, att varenda spelare var beredd att ta löpning efter löpning och slita stenhårt för att inte släppa någon över bron…

1-0 skulle dock dröja till den första halvleken sista matchminut. 

Då gjorde nyförvärvet från just LFC, Filippa Angeldahl, 1-0 på straff sedan Pauline Hammarlund rivits ner.

I den andra halvleken trillade sedan både 2-0 och 3-0 in inom loppet av sex minuter. Först var det Emma Koivisto som forsade fram på sin högerkant och behärskat. Sedan gjorde lagets andra finländska, Natalia Kuikka, trean från sin vänsterkant.

De outtröttliga wingbackarna har blivit ett allt tydligare offensivt hot för KGFC, och då ska man minnas att de heller aldrig slarvar i defensiven.

När dessutom den för LFC så viktiga backklippan Nilla Fischer blev utvisad, var segern i praktiken klar, trots att Stina Blacksteius kunde slå in ett tröstmål mot slutet.

Till matchens lirare utsågs Filippa Curmark, som startade som mittback till höger i en 3-5-2-uppställning. När laget sedan ändrade till 4-4-2 klev hon upp som innermittfältare.
– Jag tycker vi är väldigt intensiva idag och lyckas dominera mittfältet, skapa chanser. Vi ger dem ingen tid.

’Pippo’, som är smeknamnet alla i KGFC använder om Curmark, har överhuvudtaget imponerat under försäsongen 2020, precis som hon gjorde under förra säsongen.
– Det har gått helt ok, säger hon ödmjukt.

Är du inte lite väl blygsam nu?
– Jag trivs med 3-5-2 och gillar att jobba hårt. Sedan är det naturligtvis bra att vi också kan skifta till 4-4-2, det skapar valmöjligheter.

KGFC landslagsmittfältare Elin Rubensson deltog inte i söndagens match av försiktighetsskäl – men hon stöttade laget från bänken.
– Elin fick en boll i huvudet för ett par veckor sedan och fick i samband med det yrsel från nacken som klingat av, säger KGFC:s klubbläkare Matilda Lundblad.
– Det finns inga tecken på hjärnskakning men yrseln triggas lätt igång och därför har vi valt att minska träningsmängden i veckan.

Förhoppningsvis är Rubensson tillbaka i full träning inom kort.

TORE LUND
tore@yellowshark.se

 

Kopparbergs/Göteborg _ Linköpings FC 3-1  (1-0)
1-0 (45) Filippa Angeldahl (straff)
2-0 (52) Emma Koivisto
3-0 (59) Natalia Kuikka
3-1 (83) Stina Blackstenius

Så här spelade KGFC mot Linköping:
Jennifer Falk
---
Filippa Curmark
Emma Kullberg
Beata Kollmats
---
Emma Koivisto
Julia Zigiotti
Vilde Böe Risa (UT 67, Julia Roddar)
Filippa Angeldahl (UT 78, Emma Berglund)
Natalia Kuikka

Pauline Hammarlund
Rebecka Blomqvist 

Ej inbytta:
Loes Geurts
Hanna Andersson
Evelyn Ijeh
Elma Junttila Nelhage
Hanna Wijk

Visa fler