Allt i egna händer inför avslutningen

Foto: PER MONTINI

Allt i egna händer inför avslutningen

Dags nu för årets sista hemmamatch i OBOS Damallsvenskan.
Årsredovisningen visar redan på ett cupguld, två bra matcher mot Bayern München i Champions League och förhoppningsvis också minst en andraplats i serien och nytt CL-deltagande 2020.
– Sedan vill jag också lyfta fram vår underbara publik som stöttat oss genom hela säsongen, det är värt hur mycket som helst, säger Beata Kollmats, KGFC:s lagkapten.

Vi skriver den 18 oktober.
Det är 2019.
Det regnar. Det vill ju gärna göra det.
Två omgångar återstår av OBOS Damallsvenskan.
För Kopparbergs/Göteborg FC innebär det:
Söndag hemma mot Växjö.
En vecka senare bortaplan mot Limhamn/Bunkeflo.

För att guldet ska bärgas av KGFC – det första i klubbens historia i så fall – krävs två raka torskar för FC Rosengård samtidigt som KGFC vinner och dessutom knaprar in elva plusmål.
Svårt.
Men inte omöjligt –  kom ihåg att australiensaren Steven Bradbury vann OS-guld i short track i Salt Lake City 2002 när alla andra hade klåparslipat sina skridskor och föll och tacklade varandra…
– Jag förtjänar inte guldet för finalens en och en halv minut. Men jag tar guldet för de tolv års kamp som ledde fram till den minuten, sa Bradbury, och just det citatet kan väl egentligen gälla all idrott.

Det kan se kört ut, men det behöver liksom inte vara det...
...tiden tas alltid i mål

Så visst kan Rosengård falla. Men troligen inte förstås, även om de har svåra Skåne-derbyn mot Vittsjö och Kristianstad i de slutomgångar som väntar.

– Nja, nää, det ser ju svårt ut, erkänner Beata Kollmats. Men vi kan inte tänka så. Vi hade som mål inför säsongen att komma topp två, nu har vi allt i egna händer för att fixa det.
– Två segrar och vi är klara för Champions League också nästa år. Det är det vi går för…

Vad säger du om 2019?
– Vi vann cupen, sedan lite surt såklart att vi vi inte kunde slå ut Bayern i Champions League när det var så nära…. Och nu kan vi bli tvåa i allsvenskan. Så löser vi den där CL-platsen för 2020 känns det ändå som ett jättebra år.

Beata missade den senaste matchen, den borta mot Piteå. Då var hon avstängd efter den omdiskuterade utvisningen i omgången tidigare. Men nu är kapten Kollmats tillbaka.
– Gissa om jag är spelsugen, säger hon. Jag vill ju vara med där ute och bidra.

I Piteå-matchen senast var Kollmats ändå med på planet norrut, men tvingades som förmedlat se matchen från läktaren. Viktigt ändå att stötta för The Captain.
– Jag tycker vi gjorde en väldigt bra match, säger hon. Jag är stolt över hur alla tjejerna krigade.

Nu återstår Växjö hemma och LB07 borta. Den dåligt påläste skulle säga att det ser okej ut med det programmet, men OBOS Damallsvenskan 2019 är mer komplex än så, alla matcher är luriga, svåra, potentiella minor…
– Vi kan inte ta något för givet, säger Kollmats. Vi måste gå in med samma inställning i alla matcher, fullt fokus…

KGFC har i år ett hemmasnitt på läktarna på 1025 åskådare. Därtill kommer den fantastiska siffran mot Bayern München i Champions League – snudd på 5 000, torts vräkregn från alla hittills vetenskapligt definierade väderstreck och till och med underifrån…
– Publiken har varit fantastisk och vi i laget vill verkligen tacka för all support vi mött under hela året, det är ovärderligt! 

  • Matchen mot Växjö DFF spelas på söndag 20/10.
  • Avspark: 15.00 på Valhalla IP.
  • Och ni vet ju vi det  här laget – det är FRI ENTRÉ till alla hemmamatcher med Kopparbergs/Göteborg FC under 2019!
  • KGFC Forever!

På skadefronten kan vi också meddela att Elin Rubensson inte spelar efter den hjärnskakning hon fortfarande inte återhämtat sig helt i från. Inte heller Emma Berglund kommer att vara en del av matchtruppen.

 

TORE LUND
tore@yellowshark.se

Visa fler