Äntligen dags för allsvenskan igen

 

Elin Rubensson och Julia Zigiotti Olme med P4:s Peter Stenberg.
Foto: TORE LUND

Äntligen dags för allsvenskan igen

Två månader utan match i OBOS Damallsvenskan.
Men på söndag är det äntligen dags igen för inhemsk fotboll denna underbara VM-sommar.
Vittsjö på bortaplan väntar och tabellfyran blir en riktigt utmanande värdemätare med en gång efter det långa uppehållet.
– Det är som att starta från noll, var står vi efter bara en veckas gemensam träning, undrar KGFC-tränaren Marcus Lantz, som naturligtvis ändå har en bra känsla inför omstarten.
– Självförtroendet och allt positivt från i våras finns ju såklart kvar, säger han.

Senaste allsvenska matchen för KGFC:s del spelades den 19 maj på hemmaplan mot Limhamn/Bunkeflo, seger 3-0 och den fantastiska sviten av förlustfria matcher förlängdes till 17.

Sedan dess har vi sett ett VM i Frankrike, ett mästerskap som lyft damfotbollen till nästa nivå både nationellt och internationellt. Och som det svenska laget berörde och engagerade det svenska folket och bronseuforin märkte vi ju alla av när landslaget hyllades på Götaplatsen vid hemkomsten.

För Marcus Lantz och assisterande tränaren Jörgen Ericson har träningarna efter semesteruppehållet varit lite rumphuggna. Det blir ju så när sex spelare är borta på mästerskapsäventyr – förutom Julia Roddar, Elin Rubensson, Julia Zigiotti Olme och Jennifer Falk i det svenska laget hade ju KGFC också med en nederländsk silvermedaljör i Loes Geurts och en norsk mittfältsstjärna i Vilde Böe Risa.
– En fantastisk upplevelse för tjejerna, menar Marcus Lantz. Förhoppningsvis tar de med sig mycket kunskap och energi hem från Frankrike som vi har nytta av i höst.

Den mediala uppmärksamheten efter hemkomsten har också varit påtaglig. Det har varit morgon- och kvällstidningar, tv och radio, till exempel på fredagen då Peter Stenberg från Radio Göteborg ägnade nästan en halvtimme åt Rubensson och Zigiotti Olme.

När serien nu startar om i helgen är det efter en rekordkort vårsäsong. Bara sju omgångar spelade och tabellen är rena getingboet. KGFC toppar med 15 poäng och där bakom har vi en kvartett med 14 pinnar – Rosengård, Linköping, Vittsjö och Piteå.

Snacka om att det är upplagt för en dramatisk höst.

Vid sidan om OBOS Damallsvenskan väntar också en första omgång i Svenska Cupen och därtill och förhoppningsvis fyra matcher i Champions League. Hur motståndet ter sig där vet vi efter lottningen i schweiziska Nyon den 16 augusti.
Men sammanlagt snackar vi om bortåt 20 matcher. 

Tufft, sa Bill.
Gôrtufft, sa Bull.

– Vittsjö är ett lag med stort självförtroende, särskilt på sin hemmaplan, säger Marcus Lantz. De har energi och två forwards som vi måste se upp med. Men visst ser vi fram emot att komma igång igen, åtta veckor utan match är en lång tid, nästan så man får lite abstinens.

Lantz har under uppehållet sett alla matcher han hunnit med i VM, han var på plats i Frankrike och såg fyra matcher live – bl a Frankrikes öppningsmatch och Sveriges matcher mot Chile och Thailand. 

Dessutom hann han och tränarkollegerna från Sverige med att träffas och fortbilda sig under fem dagar och dessutom träffa det svenska laget och förbundskaptenen Peter Gerhardsson.
– VM var en häftig upplevelse, menar Lantz.
– Jag är glad för spelarna men också för Gerhardsson som jag verkligen unnar den här framgången, han är en bra tränare och en bra person och det verkar de vara hela gänget runt landslaget.

Men nu är det Vittsjö som gäller – tyvärr utan nyförvärvet Emma Berglund som har en liten skadekänning men förhoppningsvis kan debutera i hemmamatchen mot Örebro nästkommande helg.

Men avspark mot Vittsjö alltså på söndag den 21 juli klockan 14.00.
Och ni som inte är på plats ser såklart drabbningen på nya Obos Damallsvenskan TV.
Du fixar ditt abonnemang här –  www.obosdamallsvenskan.se.
Du är väl med? Vi är med!
KGFC forever!

 

TORE LUND
tore@yellowshark.se

 

 

 

Visa fler