Kristallkulan 2018 till Rebecka Blomqvist

Rebecka Blomqvist, Bäst i Väst och mottagare av GT:s Kristallkulan 2018. Tidningens krönikör och reporter Markus Wulcan överlämnade löpsedel och blommor på Valhalla i veckan. Foto: HENRIK JANSSON, GT Rebecka Blomqvist, Bäst i Väst och mottagare av GT:s Kristallkulan 2018. Tidningens krönikör och reporter Markus Wulcan överlämnade löpsedel och blommor på Valhalla i veckan. Foto: HENRIK JANSSON, GT

Bäst i Väst!
KGFC:s forward, årets tvåa i skytteligan.
Grattis till Kristallkulan 2018, Rebecka Blomqvist, 21!


GT har delat ut Kristallkulan, priset till Västsveriges bästa fotbollsspelare sedan 1950 på herrsidan. Damkulan har delats ut sedan 1978 och genom åren har legendariska spelare som Pia Sundhage, Elisabeth Leidinge, Lena Videkull, Victoria Svensson (Sandell), Lotta Schelin, Johanna Almgren, Christen Press och Manon Melis fått utmärkelsen.
De tre senaste säsongerna har priset gått till Elin Rubensson.
I år är det Rebecka Blomqvist som är juryns val.
– Jätteroligt och oerhört hedrande, säger Rebecka, som trots att hon bara är 21 redan avverkat fyra säsonger för Kopparbergs/Göteborg FC i damallsvenskan.

Den IK Rössö-fostrade (Uddevalla) anfallaren med 41 F17-, F19- och U23-landskamper i bagaget, har fått sitt stora genombrott i år, då hon med 14 fullträffar knep en delad andraplats i skytteligan tillsammans med Växjös Anna Anvegård, men bakom Rosengårds Anja Mittag.
– Hela laget har gjort en bra säsong och jag har fått förtroende och en möjligen att spela i den position där jag trivs som bäst, säger Rebecka som en förklaring till årets fina prestationer.
Vad hoppas du inför 2019?
– Att vi kan bygga vidare på det vi gjorde i år, att vi kan prestera ännu jämnare och bättre. 
Möjligheterna i Champions League?
– Vi vill naturligtvis gå så långt det är möjligt. Men det hänger ju på lottningen och en massa andra saker. Men å andra sidan måste man slå alla lag om man ska gå långt…
Hur ofta drömmer du om VM och en plats i det svenska truppen?
– Självklart vore det väldigt roligt. Men det är ingenting jag går omkring och tänker på. Mitt mål är att fortsätta att utvecklas, att spela bra och fortsätta göra mål. Sedan får vi se hur långt det räcker.
Efter onsdagens avslutningsfest och torsdagens padel försvinner spelarna iväg på semester. För Rebecka Blomqvists del blir det dock ytterligare några veckors jobb på Kvarnbyskolan i Mölndal, men därefter lite skön avkoppling med familjen och umgänge med kompisar över jul och nyår.
Men fystränaren Jane Törnqvist har skickat med alla spelare ett individuellt träningsprogram, så det blir inte bara lugn och ro, pepparkakor och glögg.
Efter helgerna drar träningen i gång igen i januari och säsongen 2019 ser på förhand ut att bli den mest kittlande på många år för Kopparbergs/Göteborg FC.
– Jag längtar redan, skrattar Rebecka, Västsveriges bästa fotbollsspelare.

Juryns motivering: Därför får Rebecka Blomqvist Kristallkulan 2018:
”21-åringen har fått sitt definitiva genombrott den här säsongen och kom tvåa i skytteligan på 14 mål. När storstjärnan Christen Press lämnade i somras klev Blomqvist fram – och är nu med och nosar på en landslagsplats. 2019 blir ett högintressant år.”

På herrsidan utsågs Häckens och hela allsvenskans skyttekung Paulinho till vinnare av Kristallkulan 2018.

Jury:
Sofia Dahlström, GT:s chefredaktör
Hector Junelind, sportansvarig.
Stefan Nilsson, sportreporter.
Markus Wulcan, Sportreporter.

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter