Årets Match på Ullevi – då firar Bea 100

Det är nära nu.
Årets match på Ullevi, sista omgången i OBOS Damallsvenskan 2018, matcherna som avgör hur medaljerna ska fördelas och vilka lag som går till Champions League
I morgon lördag är det dags. Och för KGFC-kaptenen Beata Kollmats blir eftermiddagen på Ullevi speciell också för att mötet med FC Rosengård blir hennes 100:e match i damallsvenskan sedan debuten 2011.


Beata Kollmats, lagkapten, känns som veteranen som alltid varit där, en mittback och klippa i laget som varit på plats under säsong efter säsong.
Och visst, bakom Catrine Johansson, som varit i klubben sedan 2007, är det Bea som är ”ålderkvinnan” i truppen, om vi bara ser till antal år i klubben.
Och då är hon ändå bara 26 år gammal…
– Det är klart att det pirrar lite inför matchen i helgen, säger Beata. Men mest av allt ska det bara bli roligt, jag ska försöka njuta av varje sekund.
– Och jag tycker vi har allting att vinna i det här läget.

Det gamla klyschan om att ta en match i taget är verkligen en devis som KGFC-truppen levt efter under hösten. Efter en liten dipp för någon månad sedan har några imponerande segrar staplats på varandra.
– Vi har hela tiden bara sett till nästa match, säger Beata.
Och nu är man framme vid en sista omgång där allt kommer att avgöras. Här finns många parametrar att ta hänsyn men KGFC kan plocka hem guldmedaljerna och nå Champions League likaväl som man kan sluta trea. (Här är en länk till en artikel som reder ut tabell-begreppen inför den sista omgången).
Men alldeles oavsett hur det slutar i morgon lördag är 2018 en medalj–  och succésäsong, inte minst med tanke på att laget inte var i närheten av de här tabellplaceringarna i fjol.
– Vi trodde på det redan från början i år, säger Beata Kollmats. Vi köpte de nya tränarnas (Marcus Lantz och Jörgen Ericson) filosofi med en gång och har en väldigt fin sammanhållning i gruppen där vi hjälper och stöttar varandra.
Beata beskrivs som en vinnarskalle av sin omgivning och det finns dem som tycker hon är som bäst när hon är lite förbannad.
– När jag var yngre sa de jag var som bäst när jag blivit nedsparkad av någon motståndare, hahaha…
Om att vara lagkapten:
– Jag vill ju vara ett föredöme och tycker om att ta ansvar.
Om att spela sin 100:e allsvenska match:
– Det är ju en rolig slump att det sker just nu. Men när vi väl är i gång kommer jag ju inte att tänka på det.
Tippa guldstriden vill Bea inte göra, men hon tror förstås på sitt eget lag i matchen mot Rosengård.
– Jag både hoppas och tror att vi vinner, säger hon. Men sedan kan vi inte göra något åt hur det går mellan Piteå och Växjö.

###

Beata Kollmats spelade sin första match i damallsvenskan den 7 maj 2011. För motståndet stod Piteå IF och KGFC vann med förkrossande 6-0 efter tre mål av Sara Lindén, två av Linnea Liljegärd och ett av mittbacken Jane Törnqvist.
Beata Kollmats blev då inbytt i den 70:e minuten och den hon avlöste var Catrine Johansson, som också hon varit kvar i laget sedan dess.
Även nuvarande lagkompisen Olivia Schough fanns med i laguppställningen vid det här tillfället. Men innan comebacken i klubben i år har hon också varit i väg både utomlands och i Eskilstuna.

Så här spelade KGFC mot Piteå den 7 maj 2011 på Valhalla IP, och visst är det många härliga minnen som väcks till liv när de här namnen nämns:

Kristin Hammarström

Marlene Sjöberg
Linda Sembrant
Jane Törnqvist
Catrine Johansson (UT 70, Beata Kollmats)

Johanna Almgren
Lise Ek (Lagkapten)
Jenny Hallstensson (UT 75, Anna Ahlstrand)
Lisa Dahlkvist (UT 59, Olivia Schough)

Sara Lindén
Linnea Liljegärd

Ej inbytt:
Sara Baldebo

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter