En riktig femetta när KGFC slog jumbon Kalmar

Hårt jobb, ett mål och två assist – söndagen var en bra dag för KGFC:s landslagsspelare Olivia Schough. Foto: PER MONTINI Hårt jobb, ett mål och två assist – söndagen var en bra dag för KGFC:s landslagsspelare Olivia Schough. Foto: PER MONTINI

Visst syntes det att nerverna stundtals spökade.
Visst syntes det att de lite motiga matcherna på sistone skvalpade runt där i bakhuvudena på de elva KGFC-spelarna som startade matchen mot Kalmar på söndagen.
Men till slut blev det ändå en förväntad Kopparkross – 5-1 och en av planens bästa var Olivia Schough.
– Vi sa till varandra i pausvilan att vi skulle göra allt för att gå in och stänga matchen i den andra halvleken, säger Olivia.


Förlusten senast mot Hammarby och det sena poängtappet mot Vittsjö veckan innan det har naturligtvis skakat om lite bland alla självförtroenden. KGFC-tränaren Marcus Lantz håller med.
– Det blev lite halvstressat ett tag i dag också, menar han. Särskilt när Kalmar gjorde 1-2 och hade en bra period.
– Men vi pratade under halvtidsvilan om vad vi måste göra bättre. Härligt att vi lyckades. Det blev ju ändå säkert till slut.
Annars var det dessvärre så att den närmast förhäxat trista trenden i höst fortsatte på söndagen, den med regn och rusk och isiga vindar.
Fyra hemmamatcher hittills på Ullevi.
Fyra matcher med regn – men, men, fotboll är en utomhussport och det är såklart bara att gilla läget...

Pauline Hammarlund gjorde säsongens första mål mot Kalmar. Som hon längtat, som fansen väntat. Men förhopningsvis kan 'Pallo' nu lägga skadefyllda 2018 till handlingarna och bara blicka framåt. Foto: Pauline Hammarlund gjorde säsongens första mål mot Kalmar. Som hon längtat, som fansen väntat. Men förhopningsvis kan 'Pallo' nu lägga skadefyllda 2018 till handlingarna och bara blicka framåt. Foto:

Efter en skakig inledning tog Kopparbergs/Göteborg FC ändå hand om taktpinnen och radade upp chanser, frilägen och knivskarpa djupledspassningar, ofta mot Rebecka Blomqvist.
Men Kalmar var med på noterna och smålänningarnas målvakt Tove Enbom spelade långt ut och lyckades styra undan de flesta av farligheterna.
Men det kändes ändå att det bara var en tidsfråga innan första hemmabaljan skulle sjunga i nätet i den målbur som ligger närmast Skånegatan, polishuset och det lite mindre och nyare Ullevi ett par stenkast bort där några av stadens herrlag håler till.
En kvart tog det för att vara hyfsat exakt. Rebecka Blomqvist i djupled, läge att avsluta själv, men istället en osjälvisk smörpassning som skar genom straffområdet och nådde Julia Zigiotti.
Tio minuter senare var det dags för Olivia Schough att bli planens epicentrum och 2-0 var ett faktum.
Allt tycktes lugnt. Men Kalmar – märkligt att de bara skrapat ihop tre poäng i år – stretade emot, kämpade, småfulade i närkamperna och när de fick ín reduceringen till 1-2, gav det naturligtvis bärkraft under vingarna.
Men vad Marcus Lantz och Jörgen Ericson än sa i paus, gav det resultat.
Andra halvlek blev mer stringent, mer distinkt, mer målmedveten, mer klinisk.
– Jag tycker ändå vi gjorde en bra första halvlek, menar Olivia Schough. Skapade mycket men lyckades inte få in bollen.
– Vi pratade i paus, bestämde oss för att fortsätta, att inte vara rädda, att försöka stänga matchen.
– Och när 3-1 kom var det otroligt skönt. Efter det släppte det lite.
Var det stressigt och nervigt?
– Ja, det smyger sig på och matcherna mot  Vittsjö och Bajen finns ju fortfarande kvar där i medvetandet.
Olivia med sin inställning, sitt hjärta, sin glöd och sin aldrig sinande energi var en av planens bästa spelare den här dagen. Även Rebecka Blomqvist utmärkte sig med sina två fullträffar och sina ständigt hotande och kvicka djupledslöpningar.
Högsta och mest innerliga och hjärtevärmande applåden och det mest intensiva jublet fick ändå Pauline Hammarlund när hon byttes in i den 57:e matchminuten.
Första framträdandet på hemmaplan sedan förra året för de senaste årens skyttedrottning, som haft stora skadebekymmer i år.
Och när 'Pallo' en stund senare kunde göra säsongens första mål, var det som om hela Ullevi vibrerade av glädje och att temperaturen på den kylslagna arenan steg flera grader.
De övriga topplagen i OBOS Damallsvenskan, Rosengård och Piteå, vann också sina matcher på söndagen. Rafflet fortsätter alltså. Underbart! Spännande! Glödhett!
Men först stundar ett två veckor långt landskampsuppehåll där en hel drös spelare från klubben ska  representera Nederländerna (Loes Geurts), Finland (Emma Koivisto), Sverige A (Elin Rubensson, Julia Roddar, Olivia Schough och Julia Zigiotti) och Sverige U23 (Rebecka Blomqvist och Emma Pennsäter).

Nästa match för KGFC i allsvenskan spelas den 14 oktober, på bortaplan mot Växjö.
Men vi syns garanterat här på hemsidan flera gånger innan dess.

Kopparbergs/Göteborg FC – IFK Kalmar 5-1 (2-1)
1-0 (15) Julia Zigiotti
2-0 (26) Olivia Schough
2-1 (30) Erin Gunther
3-1 (67) Rebecka Blomqvist
4-1 (77) Pauline Hammarlund
5-1 (82) Rebecka Blomqvist

Så spelade KGFC mot Kalmar:
Loes Geurts
---
Emma Koivisto
Taylor Leach
Emma Pennsäter
Catrine Johansson (UT 57, Pauline Hammarlund)
---
Elin Rubensson
Filippa Curmark
Julia Zigiotti (UT 79, Amanda Johnsson Haahr)
Julia Roddar
Olivia Schough
---
Rebecka Blomqvist

Ej inbytta:
Jennifer Falk
Hanna Andersson
Karin Lundin
Sara Kjällström

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter