Christen Press: Göteborg har för alltid en plats i mitt hjärta

Christen Press har gjort 44 mål på 98 landskamper för USA. Christen Press har gjort 44 mål på 98 landskamper för USA.

Sent på måndagkvällen fick vi ett snack med KGFC:s amerikanska nyförvärv Christen Press, 29, som nu återvänder till Göteborg och klubben hon spelade i 2012.
Då hade laget stora framgångar och tog bland annat ett cupguld och nådde kvartsfinal i Champions League.
– Jag har pratat med några av tjejerna och vi verkar få ett väldigt spännande lag i år också, säger Press som, om allt klaffar, dyker upp i Göteborg i slutet av påsken.


Det var i Sverige och Europa som Christen Press karriär tog fart på allvar. Den vindsnabba och målfarliga anfallaren satte skräck i vartenda allsvenskt försvar både under sin tid i Kopparbergs/Göteborg FC och därefter i Tyresö. 42 mål på 47 allsvenska matcher mellan 2012 och 2014 är liksom inget man skojar bort hur som helst...
– Jag kom till Sverige  under en period när jag kämpade för att få ordning på min karriär, säger Christen. Det var i Göteborg som jag återfann kärleken till fotbollen.
Klubbens dåvarande tränare Torbjörn Nilsson lär ha betytt mycket för dig?
– Så var det! Han hade själv spelat på högsta tänkbara nivå och fick mig att utveckla mitt spel och ta ett kliv upp på en högre nivå. Så absolut, Torbjörn är en av de tränare som haft störst "impact" på min fotboll.

I det lag som Christen spelade i 2012 återfinns idag bara tre spelare – Beata Kollmats, Catrine Johansson och en annan återvändare, Olivia Schough. Övriga profiler från den tiden har i de allra flesta fall lagt skorna på hyllan – Stina Segerström, Kristin Hammarström, Lisa Ek, Johanna Almgren, Jane Törnqvist, Marlene Sjöberg, Linnea Liljegärd, Anna Ahlstrand, Sara Lindén... ja, jäklar vilket lag det var...
– Vi var jättebra 2012, minns Press. Men om jag förstått saken rätt kan det vara någonting bra på gång i år också.
– Jag har haft kontakt med både Beata och Olivia och de tycker det sett väldigt bra ut under försäsongen i år. Jag längtar efter att få bli en del av det.
Christen Press hamnade i Kopparbergs/Göteborg FC den här våren på grund av att hon inte ville bli tradad från Chicago Red Stars till Houston Dash – och då istället valde spel i Europa och Sverige.
– Jag har tagit de beslut jag tror är bäst för min karriär, säger hon.
29-åringen har skrivit på ett kontrakt med KGFC som sträcker sig vårsäsongen ut, det vill säga till och med bortamatchen mot IFK Kalmar den 7 juli.
– Det är vad som gäller just nu, säger Christen.
Kan det bli en färlängning efter juli?
– Just nu kan jag inte säga någonting om den saken. Vi får vänta och se helt enkelt.
Välkommen tillbaka till Göteborg?
– Tack, det här känns ändå lite grann som att komma hem.

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter