En för alla, alla för en – då brukar det gå bra 

Elin Landström och Line Johansen. Foto. PER MONTINI Elin Landström och Line Johansen. Foto. PER MONTINI

När det börjar vina runt knuten är det viktigt att ha någon att hålla i handen.
Det bästa med KGFC hösten 2017 är att det finns så många som står beredda med utsträckta armar. 
När det behövts som mest, är det som att alla förstått, att alla inser att alla måste hålla varandra i händerna, att det är laget som måste fixa det här.


Fem raka matcher nu utan förlust – en i cupen och fyra i allsvenskan.
Två kryss, tre segrar och i senaste matchen mot Eskilstuna var det som alla pusselbitar trillade ner på en och samma gång.
Den kollektiva formtoppen kunde inte ha kommit lägligare. Jag skulle kunna rabbla upp hela laget, men då skulle den här texten bli alldeles för lång, så jag nöjer mig med några viktiga iakttagelser.

# Lagkapten Elin Rubensson spelar sin bästa fotboll för året just nu. Hon har varit rent magisk i de senaste matcherna. Så betydelsefullt att hon tar just den ledarroll som en kapten ska göra.
# Pauline Hammarlund har tagit petningen från landslaget på rätt sätt. Hon har inte gått ner sig i deppighet utan i stället lyft sig av revanschlust. Tre mål i de senaste två matcherna och åtminstone två av dem aspirerar på titelns ”Årets Mål”. Dessutom målskytt med U23-landslaget under samma period.
# Hela försvaret – Line Johansen och backlinjen – har varit stabila. Mest glädjande är nog ändå att se hur Catrine Johansson återigen bubblar av självförtroende, glädje och energi.
# Filippa Curmark har haft en trist säsong där en fotskada förstört det mesta. Men i de senaste matcherna har hon varit med. Stillsam comeback i cupen mot Jitex och sedan dess har det bara pekat rakt upp i skyn. Så viktig hon är med sitt slit i det tysta, sitt uppoffrande spel i defensiven. Faktiskt är det så att med Filippa på planen i höst har KGFC ännu inte förlorat.
De finns fler att lyfta fram så klart, men jag nöjer mig så här den här gången.
Nu väntar årets sista hemmamatch och chansen finns att säkra den allsvenska platsen 2018 redan på söndagen. Seger för KGFC och poängtapp för Kvarnsveden på hemmaplan mot Rosengård och så var det klart med den saken.
Men någon enkel uppgift blir det så klart inte att brotta ner ett Djurgården som har siktet inställt på tredjeplatsen i tabellen. Och Kvarnsveden på hemmaplan blir garanterat ingen munsbit för ett Rosengård som inte har ett dugg att spela för. De är allsvensk silvermedaljör hur det än går i de två sista omgångarna.
Jag pratade med materialar-Rolle häromdagen på Valhalla IP. Rolle höll på med sin tvätt som vanligt, vek strumpor och skapade ordning i spelarna omklädningsrum.
– Vi vinner de två sista matcherna, sa han. Det känner jag när jag går omkring bland alla spelarna, ser dem träna och hör dem snacka.
– Jag kände redan innan matchen mot Eskilstuna att det skulle bli seger där. Det är samma känsla nu. De har bestämt sig.
Att man ska ta Rolle på allvar, det har jag lärt mig under de år jag känt och kommit nära honom. Han är normalt inte de stora ordens man, om man så säger...
Därför tänker jag inte ifrågasätta hans profetia nu heller. Särskilt inte som jag har samma feeling själv efter att ta surrat med sportchefs-Lasse, Line G i målet och Catten Johansson i veckan.
De andas alla optimism igen efter en svajig säsong. Det är rena musketörstämningen, det är en för alla och alla för en. Det brukar vara bra.
Så därför tycker jag vi bestämmer det.
Att ni fixar ni det här på söndag, tjejer.
Deal, va?

TORE LUND
tore@yellowshark.se