Full fart framåt med KGFC:s F19-satsning - de första spelarna klara

Nu bygger KGFC för framtiden. Nu tar klubbens nya, viktiga och spännande F19-stasning form. Foto: PER MONTINI Nu bygger KGFC för framtiden. Nu tar klubbens nya, viktiga och spännande F19-stasning form. Foto: PER MONTINI

Kopparbergs/Göteborg FC och IFK Göteborg gör 2018 en ännu hårdare gemensam satsning på F19-verksamheten.
• Nu skapas ett eget F19-lag.
• Ett tiotal spelare erbjuds ungdomskontrakt.
• Laget kommer att träna tillsammans vid fyra eller fem tillfällen i veckan.
– Målet är att erbjuda talangfulla spelare så bra utbildning och träning som möjligt för att  de på sikt skall nå spel på elitnivå, säger Lasse Svensson, KGFC:s sportchef.


Kopparbergs/Göteborg FC är nu inne på fjärde säsongen med det F19-projekt som bedrivits med ett 15-tal samarbetsklubbar i området.
Årets säsong har varit den mest framgångsrika hittills. Säsongen avslutades på torsdagen och en placering strax under toppskiktet är riktigt bra jobbat. Men klubben har ändå valt att agera för att bli ännu starkare på ungdomssidan.
– Damfotbollen utvecklas i en rasande takt, säger Lasse Svensson. I dag satsar de stora klubbarna ute i Europa på sina damlag och i den konkurrensen har vi ingen möjlighet att hänga med ekonomiskt.

– Därför måste vi hitta nya vägar för att bygga framgång på lång sikt. Det vi sjösätter nu kommer att gagna vårt a-lag på ett annat sätt än tidigare.
KGFC har, som alla andra elitklubbar i Sverige, märkt hur unga spelare i dag väljer seniorfotboll i allt yngre ålder.
– Vi tror dock att de här spelarna måste träna hårdare, få en bra utbildning och spela mer tillsammans och mot jämnåriga för att i slutändan vara mogna att ta  klivet upp till elitnivå, menar Lasse Svensson.
Den nya F19-satsningen innebär att KGFC nu kommer att erbjuda ett tiotal spelare ungdomskontrakt, att ytterligare några spelare hämtas från IFK Göteborg och de övriga samarbetsklubbarna och att truppen sedan kompletteras med spelare från KGFC:s a-trupp.
Laget kommer sedan att träna tillsammans vid fyra eller fem tillfällen i veckan och spela matcher i det som brukar kallas för F19-allsvenskan (Svenska Spel F19 Södra).
Naturligtvis är bildandet av ett eget F19-lag ett led i den tydliga ungdomssatsning Kopparbergs/Göteborg FC gjort under de senaste säsongerna.
– Vi är långsiktiga i det arbetet, säger Lasse Svensson. Det tar lite tid innan det bär frukt, men vi är övertygade om att vi kommer att nå dit.
– Och vi kan inte sitta still i båten när omvärlden förändras i den takt som sker nu.
Hur påverkar det här den befintliga relationen med samarbetsklubbarna?
– Vi vill stimulera unga, lovande spelare att spela fotboll högre upp i åldrarna och det vet jag att våra samarbetsklubbar också vill. Jag räknar med att vi fortsätter tillsammans med dem, fast med ett annat upplägg. Exakt hur det ska ske ber jag att få återkomma om.
Den nya målinriktade elitförberedande verksamheten sker i samarbete med IFK Göteborg, både sportsligt och ekonomiskt.
Jonas Olsson, akademiansvarig i Blåvitt, ser bara fördelar.
– Vår verksamhet sträcker sig i dag upp till junioråldern, säger han. Nu har vi en möjlighet att att erbjuda en vidare satsning på elitnivå. Det är väldigt bra för våra tjejer, de får något att sikta mot och i förlängningen finns ju en möjlighet att nå hela vägen till KGFC:s allsvenska lag.
De första spelarna till den nya F19-truppen är redan klara – de som skrivit på de  första ungdomskontrakten med Kopparbergs/Göteborg FC är Tove Mattsson, Älvborgs FF, Julia Steussloff, IFK Göteborg, och Hanna Andersson, IFK Göteborg.
Under de kommande veckorna kommer fler spelare att bli en del av KGFC:s F19-lag till 2018.
– Det här är oerhört spännande och en utveckling vi är både stolta och glada över att kunna genomföra, säger KGFC:s sportchef Lasse Svensson.

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter