Årets viktigaste match?

KGFC:s a-lag skrev autografer under Shake Hands World Cup 2017. KGFC:s a-lag skrev autografer under Shake Hands World Cup 2017.

Vilken som är årets viktigaste match kan man ju egentligen aldrig veta.
Och ska man vara krass är ju alla matcher lika viktiga.
De poäng du vinner eller förlorar i april är lika betydelsefulla som dem du vinner eller förlorar i oktober och november.


Kvarnsveden hemma, elvan mot tian i tabellen, en poängs skillnad, fem omgångar kvar att spela.
Nog känns det viktigt alltid att plocka fram alla krafter, all inneboende styrka för det här är en match som båda lagen vill vinna hellre än någon annan match. De brukar kallas för sexpoängs- matcher och för KGFC:s del gäller att man vid seger går förbi och tillfälligt hamnar på säker allsvensk mark.
Vid förlust är man fyra poäng efter. Då blir det som redan är svettigt och ovisst ännu mer svettigt och ovisst. Det kanske är årets viktigaste match ändå...
Men eftersom jag alltid försöker tänka optimistiskt och positivt, tror jag naturligtvis att det går vägen.
Spelet i höstens samtliga matcher har sett stabilt ut, det som saknats är effektiviteten i det som på fotbollsspråk heter den sista tredjedelen.
Kort sagt har bolluslingen inte velat rassla in i motståndarburen så ofta som vi önskat och, med KGFC-ögon i alla fal, också förtjänat.
 

Kvarnsveden är så klart att habilt allsvenskt lag. Men i mångt och mycket handlar det mesta om den fantastiska Tabitha Chawinga, den 21-åriga malawiskan som kommer att vinna skytteligan i år och på egen hand kan avgöra matcher.
21 gjorda mål på 16 spelade matcher talar sitt tydliga språk. Tabitha har därmed tio fler mål på kontot än tvåan i skyttetoppen. Bara att kapitulera och skriva under på att vi här har en världsstjärna.
Det gäller att hålla i hatten.

Och som om det inte räckte med en Chawinga har Kvarnsveden nu också värvat Tabithas lillasyster Temwa, 19. I sin debut mot Eskilstuna (2-2) var det så klart hon som stod för assisten till båda de mål som storasyrran gjorde.
Håll i hatten som sagt.

Nu består ett fotbollslag ändå av elva spelare och där är KGFC, som jag det, det klart vassaste LAGET. I och med segern mot Jitex i cupen i veckan har lagets sargade självförtroenden nu också fått ny lyster.
Jag tror mig dessutom veta hur Stefan Rehn tänker spela på söndagen, och jag tycker det ser spännande ut. Men om jag berättade något här skulle Stefan spänna upp mig i en sträckbänk, vilket möjligen skulle göra gott för mina ischias- problem, men nä, jag låter nog bli ändå.

Däremot tänker jag vara lite självgod och hylla Shake Hands World Cup 2017, som KGFC arrangerade tillsammans med Futbol Da Força, Röda Korsets Ungdomsförbund och Kållereds SK F02 den 24 september, på förmiddagen innan KGFC:s match mot Kristianstad.
Runt 100 spelare, ledare, föräldrar och funktionärer från Linköping, Borås, Ulricehamn, Åsa och Göteborg spelade då fotboll, umgicks, hade roligt och trivdes i det härliga sensommarvädret.
Att se flyktingtjejer från utsatta delar av världen lira boll och skratta tillsammans med jämnåriga svenska flickor, att se deras entusiasm när de fick mingla och ta selfies med och få autografer av förebilderna i KGFC:s a-lag, ja då bultade hjärtat extra hårt.
Det finns hopp, världen behöver inte se ut som den gör den här helgen i Göteborg när gatorna invaderas av nazister och motdemonstranter och 1000 poliser.
Tillsammans kan vi göra lite för att dra vårt strå till stacken.
Fotboll kan betyda mer än bara jakten på poäng och en tabellplacering.
Shake Hands – det behövs inte så mycket mer.

TORE LUND
tore@yellowshark.se