Gott go igen – det kan bli en rolig höst

Pauline Hammarlund. Foto: PER MONTINI Pauline Hammarlund. Foto: PER MONTINI

Vårsäsongen slutade med en riktigt kraschlandning och en sistaplats i tabellen.
Hösten har börjar i dur – klättringen uppåt har inletts.
Och, som alltid, är det defensiven som måste sitta om poängen ska trilla in.


Senaste matchen på Valhalla IP för KGFC blev till en damfotbollens Golgata-vandring i spelartunneln på Valhalla IP.
Limhamn/Bunkeflo stack i väg till 5-2 innan slutsignalen ljöd den där jobbiga dagen innan sommaruppehållet i juni.
Och efter flera tunga resultat dessförinnan var det ett sargat Kopparbergs/Göteborg FC som gick på semester eller riktade fokus mot EM.
Jumbo i tabellen och i ett sådant läge har klubben aldrig tidigare varit i.
Men paniken har hållits borta, tron på lagbygget är intakt och sportchef Svensson har använt fingertoppskänslan i sitt värvningsarbete.

Men uppehållet kom naturligtvis lägligt. Trasiga självförtroenden har fått tid att lappa ihop. Skador har fått ytterligare rehab och när hösten nu är här är det gott go i gänget igen.
Vi har fått se hur formkurvan pekat och pekar uppåt. 7-0 i en träningsmatch mot Hovås/Billdal har följts upp av fyra pinnar på två bortamatcher i allsvenskan.
Inte minst imponerade ju segern borta mot Piteå, dit inget lag åker och bara hämtar hem poängen.
Vad återstår då för att få hösten att bli riktigt rolig?
Som jag ser det handlar det om att limma ihop helheten, att defensiven sitter och att offensiven nu också höjs ett par snäpp.
Försvarsspelet i de senaste matcherna har varit riktigt stabilt. Tre raka nollor och nya målvakten Line Geltzer Johansen vet ännu inte hur det känns att vittja nätet med KGFC:s klubbemblem på tröjan.
Därtill har den amerikanska mittbacken Taylor Leach kommit in med pondus, tuffhet och en attityd där det egna målet ska försvaras till varje pris. Det får göra ont, "but who cares"...
Både Line och Taylor är dessutom spelartyper som pratar, styr och peppar på planen på ett sätt som jag vet att alla uppskattar. Kort sagt, de senaste tillskotten i KGFC-truppen är riktiga ledartyper.
Träningarna i sommar har av förklarliga skäl prioriterat försvarsarbetet. Det tycks ha gett resultat. Men nu handlar det om att börja producera framåt också.
Men där är jag egentligen inte orolig. Målskyttarna finns och ni vet vad de heter. Pauline Hammarlund har 20 fullträffar hittills i år (träningsmatcher och seriematcher), Rebecka Blomqvist har 18 och dessutom har Adelina Engman sett riktigt vass ut efter sommaren.
Därtill har Annahita Zamanian och Halmia-värvningen Amanda Johnsson Haahr visat målform i några F19-macter i augusti.
Det blir naturligtvis inget SM-guld i år, men fan vet om inte målsättningen om topp fyra ändå är inom räckhåll i en rekordjämn allsvenska.
Och om Piteå kunde slå mästarna Linköping, ja då kan väl KGFC…
Vi ses på Valhalla – det kan bli en rolig höst!