Tore Lund: Dags för årets viktigaste vecka

Annahita Zamanians fighting face. Foto: PER MONTINI Annahita Zamanians fighting face. Foto: PER MONTINI

När Hammarby kan slå FC Rosengård inser man att damallsvenskan 2017 kan bli ett riktigt getingbo.
Jag tror att vi kan få se resultat av det här slaget och att överraskningarna kan komma att avlösa varandra.
KGFC får gärna börja redan nu mot Eskilstuna – för nu är årets viktigaste vecka här.


Att Hammarby kunde hålla undan efter ett tidigt ledningsmål mot Rosengård rankas redan som ett av tidernas största chockresultat.
Jag har inte sett den matchen, men har förstått att segern bärgades tack vare en kombination av flyt, tajt defensiv och en storspelande Emma Holmgren i målet.
Knappast någon hade förutspått att den här bomben skulle brisera, att den allsvenska jumbo skulle kunna rå på ett lag med gulddrömmar i  Champions League.
Men jag tycker det är kul när det rörs om i grytan lite. 

Och den signalen som Hammarby skickar ut i resten av fotbolls-Sverige är ju att det är möjligt, att det går, att tro och vilja kan försätta, om inte berg, så i alla fall allsvenska topplag från Malmö.
Känslan rent generellt är också att damallsvenskan i år är jämnare än på många år. Och det vore naturligtvis roligt om serien inte avgörs tidigt med ett eller två lag som seglar i väg i toppen.
Visst är Rosengård, Eskilstuna och Linköping fortfarande favoriter, men av det jag sett från de övriga lagen är känslan att många krupit en bit närmare och så länge fantastiska Tabitha Chawinga stannar kvar i Sverige kan till och med Kvarnsveden skaka vilken motståndare som helst
Och visst vore det oerhört roligt om KGFC kunde haka på bland dem som kan utmana.
Det är emellanåt fortfarande lite väl djupa dalar i spelet, ibland lite ängsligt. 
Men samtidigt har det lika ofta också sett oerhört bra ut, med ett tryggare bollinnehav och ett fantasirikt passningsspel. Utmaningen framöver blir att jämna ut dalarna och att hålla högstanivån under längre perioder i matcherna.
Nu vore det väl ingen skräll på Bajen-nivå om Kopparbergs/Göteborg FC lyckades ta tre poäng mot Eskilstuna, även om hela allsvenskans fräckaste publiklag kanske är dem som imponerat mest hittills i årets serie – ja, jag tycker det trots att det är Linköping som toppar tabellen.
KGFC och Eskilstuna möttes i en träningsmatch tidigt på försäsongen på Valhalla IP. Då slutade det 2-2 efter hemmamål av Adelina Engman och Annahita Zamanian.
Då var det jämnt, då var det tufft och hemmalaget måste vara på tårna för att fånga in spelare som Mimmi Larsson, Olivia Schough och Malin Diaz.
För KGFC:s del var det oerhört viktigt mentalt att få med sig ett kryss från matchen mot Piteå senast, att lyckas resa sig och kriga sig tillbaka i en match som tycktes förlorad tror jag tjejerna bär med sig den här gången.
Samtidigt är alla medvetna om att den kommande veckan kan vara direkt avgörande för hur resten av säsongen ska gestalta sig.
• Först Eskilstuna.
• Sedan Linköping redan på onsdag i nästa vecka.
Bra resultat i de här båda matcherna och KGFC är med på tåget när det lämnar perrongen. Vad två förluster skulle innebära vill jag just nu inte alls fundera över, men självklart vore läget då väsentligt mer vanskligt.
Men just nu vet jag att Stefan Rehn och alla spelarna bara ser möjligheter. Spågumman i mig är optimist inför årets hittills viktigaste vecka – eller som underbara Calexico sjunger i låten ”Fortune Teller”…
And one day I swear I’ll spread my wings
I’m on my way to finer things


TORE LUND
tore@yellowshark.se