Debut för 16-åriga De Feo när KGFC slog Vittsjö

Felicia De Feo, endast 16 år gammal, gjorde sin allsvenska debut på måndagen – och hon gjorde en riktig toppmatch. Foto: PER MONTINI Felicia De Feo, endast 16 år gammal, gjorde sin allsvenska debut på måndagen – och hon gjorde en riktig toppmatch. Foto: PER MONTINI

När Felicia De Feo vaknade på morgonen 1 maj hade hon ingen aning om att dagen skulle bli den hittills största i hennes fotbollskarriär – dagen för den allsvenska debuten.
Men ett sent återbud, och vips var stunden kommen för 16-åringen.
– Visst var jag nervös, säger backtalangen. Men jag tycker jag växte in i det allt eftersom.


Vittsjö GIK var på besök i Göteborg på måndagen, i gassande sol och med mycket folk på läktarna var det dags för allsvenskans tredje omgång, dags för KGFC att stundsa tillbaka efter "bara" 3-3 och stor besvikelse efter matchen i förra veckan mot Kvarnsveden.
För tränare Stefan Rehn blev det lite huvudbry redan på morgonen då Maja Göthberg, som skulle ha startat som vänsterback, kastade in handduken på grund av sjukdom.
Rehns val som ersättare föll på nyförvärvet Felicia De Feo, som kom från Eriksbergs IF så sent som för en månad sedan.
– Felicia har visat på träning att hon är värd chansen, menar Rehn. Hon är bara 16, men uppträder med stor klokhet och stort lugn.

Pia Sundhages fick Borås Tidnings pris BT-plaketten i paus och intervjuades sedan av KGFC:s Tore Lund. Foto. MICHAEL LUND Pia Sundhages fick Borås Tidnings pris BT-plaketten i paus och intervjuades sedan av KGFC:s Tore Lund. Foto. MICHAEL LUND

Vad sa hon när du ringde och berättade?
– Fötrst blev det alldeles tyst. Sedan sa hon; 'så kul, det är bara att köra...'
Och som hon körde, Felicia.
Seger med 2-0, en mer eller mindre prickfri insats, bra samspel med övriga backlinjen.
– Tjejerna stöttade mig och hjälpte mig, jag tycker det kändes bra.
Blev tempot en chock, du är ju trots allt van vid division 4?
– Jag har ju tränat med laget och känner till tempot. Men match är en annan sak. Det var tufft i början,men sedan blev det lugnare.
Första halvleken mot Vittsjö var relativt jämn, inget av lagen lyckaes koppla något fast grepp om matchbilden. KGFC hade ett par lägen att få in bollen, men bästa chansen hade nog bortalaget med en närskott som styrdes upp i ribban av KGFC-keepern Jenifer Falk.
I slutet av halvleken var det ändå KGFC som kunde slå in ledningsmålet då mittbacken Beata Kollmats höll sig framme och hann först på ett studsande inspel från högerbacken Savannah Levin.
Efter paus hittade Kopparbergs/Göteborg FC mer rätt i positionerna, blev mer precisa i omställningarna och kunde ta över matchen mer och mer.
Det fanns bud på mål vid några tillfällen och till slut var det skyttedrottningen Pauline Hammarlund som kunde slå in tvåan efterett inlägg från Elin Rubensson.
Vittsjö flyttade upp efter 2-0 och hade ett gyllene läge att reducera mot slutet. Men återigen gjorde Jenifer Falk en fenomenal reflexräddning och kunde avstyra påhälsning i nätmaskorna.
Tränare Rehn var påfallande nöjd efter slutsignalen.
– Vi tar trre poäng, vi reser oss efter den mindre bra insatsen senast och vi får se en 16-årig debutant som är en oerhört spännande spelare för framtiden.
– Dessutom fick både Nathalie Persson och Irvina Bajramovic komma in och känna på det. Det är viktigt att vi får tillbaka våra skadade spelare, det spetsar till truppen.
Säg något mer om Felicia De Feo?
– Hon är 16 år och behöver upp lite i tempo såklart, men hon har bra teknik och speluppfattning och hon gjorde en jättefin debut. Vi kommer att få se mycket mer av Felicia, hon är bara i början av en mycket lovande karriär.
Under halvtidsvilan fick vi på måndagen också se förbundskapten Pia Sundhage ta emot Borås Tidnings pris BT-plaketten av tidningens sportchef Malin Henrikson. Därefter intervjuades hon inför publiken om förberedelserna inför sommaren EM, och fick bland annat svara på frågan vad hon gör den 6 augusti.
– Förhoppnings coachar jag då det ena laget i EM-finalen, svarade Pia.
Vi håller tummarna får att hon får rätt.

Nästa match för KGFC spelas på söndag 7 maj, då på bortaplan mot FC Rosengård.

Kopparbergs/Göteborg FC - Vittsjö GIK 2-0 (1-0)
1-0 (40) Beata Kollmats
2-0 (71) Pauline Hammarlund

Så här spelade KGFC mot Vittsjö:
Jennifer Falk
---
Savannah Levin
Beata Kollmats
Elin Landström
Felicia De Feo
---
Adelina Engman
Elin Rubensson
Sarah Teegarden
Annahita Zamanian (UT 76, Irvina Bajramovic)
---
Pauline Hammarlund
Rebecka Blomqvist (UT 87, Nathalie Persson)

Ej inbytta:
Anna Larsson
Ebba Handfast
Catrine Johansson
Marika Bergman-Lundin

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter