Vårens första dag – det är när damallsvenskan drar i gång!

Rebecka Blomqvist har öst in mål under försäsongen. Hon får gärna fortsätta med det... Foto: JESPER PRYTZ Rebecka Blomqvist har öst in mål under försäsongen. Hon får gärna fortsätta med det... Foto: JESPER PRYTZ

Vårens första dag.
Och jag vill va med.
Och jag vill va så med så att jag kan se att jag är en del av allt.
Det är dags för damallsvenskan 2017, och som varje år är det i någon mening examensdag direkt.


De första meningarna i ingressen här ovanför har ju inte jag skrivit. Nä, det är den fantastiska Laleh och strofen är från hennes ’Vårens första dag’.
Tycker orden passar här. Damallsvenskan är på tröskeln. Vi har tolv lag som bubblar av förväntningar, förhoppningar, krav och drömmar.
Och vi vi vill vara med. Jag är inte beredd att gå än, jag är inte beredd att dö än...
Några av de tolv lagen kommer det att gå bra för, för några av dem kommer säsongen sluta i moll.
Men just nu, med bara dagar kvar, vet vi ingenting. Eller rättare sagt, lite vet vi ändå såklart. Som alla andra följde jag ju upptaktsträffen i Malmö i förra veckan och kunde konstatera att ’alla’ tror att FC Rosengård springer hem det här i år.
Jag har ingen anledning att gå emot det.
Therese Sjögran är en fin ambassadör för damfotbollen i ’Mästarnas Mästare’ i tv, hon är en vinnarskalle med järnvilja och efter förra årets misslyckande – jo, silvret var om inte ett fiasko så i alla fall snudd på – är jag övertygad om att Sjögran och hennes team inte vill komma tvåa igen och har skapat en trupp för det.
FC Rosengård blir tuffa att rå på.

Men det är klart att det går att slå dem, om vi inte trodde det vore det liksom ingen vits att spela de 22 omgångar vi nu har framför oss.
Av naturliga skäl har jag förstås bäst koll på Kopparbergs/Göteborg FC. Har sett de flesta av försäsongens träningsmatcher och har blivit allt mer imponerad ju närmare allvaret vi kommit.
Jag tror att KGFC är ett av de lagen som kan hota bakom favoriten Rosengård. Årets allsvenska anar jag dessutom kan bli väldigt ojämn. En kvartett lag kommer att kriga i toppen, övriga är förvisade till platserna fem till tolv.
Utöver KGFC och Rosengård är det förstås Eskilstuna och Linköping jag spår i medaljracet, Det krävs ingen Nannskog för det...
Hur det blir inbördes där låter jag vara osagt ännu så länge. Men jag kanske inte är så säker som alla andra på att malmöiterna bara springer hem det här…
Vad gäller Kopparbergs/Göteborg FC har förhoppningarna vuxit allteftersom premiären närmat sig. Jag är nära laget ofta, surrar med spelare, tränare och sportchef. Stämningen är god, självförtroendet på väg uppåt i en brant kurva, flera spelare i den unga truppen har tagit kliv under vintern, nyförvärven har levererat.
Det finns mycket att framhålla:
# I min bok är till exempel – och sedan får Pia Sundhage säga vad hon vill – Jennifer Falk allsvenskans bästa målvakt.
# Elin Landström har varit sensationellt bra som mittback.
# Sarah Teegarden och Savannah Levin, de amerikanska värvningarna, har klivit in med attityd och jävlaranamma och bidragit till att defensiven i laget känns oerhört stabil. Snacka om tuffa turbos!
# Beata Kollmats går mot sin bästa säsong i karriären.
# Annahita Zamanian har en teknik och en blick som tillsammans skapar en skyhög potential. Nu börjar dessutom fysiken komma…
# Framåt kommer duon Pauline Hammarlund/Rebecka Blomqvist bli obehagliga för de flesta motståndare.
# Finska landslagstjejen Adelina Engman har vuxit för varje säsong i klubben. Se upp!
# Kapten Elin Rubensson är den självklara ledare som alla framgångsrika lag behöver.
# Och dessutom är truppen i år bredare och mer förberedd för skador och bakslag än under de tidigare två-tre säsongerna. Om nån – gud förbjude – skulle gå sönder, ja då finns det en bred bänk att plocka riktigt hög kvalitet i från.
# Och vi ska inte glömma det sparkapital som finns i långtidsskadade spelare som Nathalie Persson och Pernilla Milton. Och när Catrine Johansson och Filippa Curmark är tillbaka i full form efter sina skadebekymmer blir spetsen på truppen riktigt vass.
# Då har jag ändå inte nämnt u-landslagstjejerna Maja Göthberg, Marika Bergman-Lundin och Anna Larsson. Vad kan supertalangen Felicia de Feo göra? Ebba Handfast, ja, hon utmanar i positioner både på mittfältet och i backlinjen. Victoria Bergquist är en storback i vardande. Och Irvina Bajramovic bankar rejält på dörren till en ordinarie plats i anfallet.
# Sa jag förresten att Fanny Lund är tillbaka i truppen? Har KGFC bra målvakter? Skiter björnen i skogen?
Men nu ska vi spela om det och så här tippar jag den damallsvenska tabellen 2017, med en stor portion ödmjukhet inbyggd i min spådom.

1. FC Rosengård
2. Kopparbergs/Göteborg FC
3. Eskilstuna
4. Linköping
5. KIF Örebro
6. Piteå
7. Djurgården
8. Kvarnsveden
9. Kristianstad
10. Vittsjö
11. Hammarby
12. Limhamn/Bunkeflo


Nu kör vi…
… och jag har gärna fel i mitt tips… ;-)

TORE LUND
tore@yellowshark.se