Tore Lund: "Utan visioner och drömmar vore vi meningslösa..."

Mot framtiden med Kopparbergs/Göteborg FC. Foto: PER MONTINI Mot framtiden med Kopparbergs/Göteborg FC. Foto: PER MONTINI

Vi lägger 2016 till handlingarna.
Kopparbergs/Göteborg FC slutar femma i tabellen.
Och jag kan känna att det är helt okej.


Helgens avslutning mot Piteå är av marginell betydelse för KGFC om vi snackar tabell. Femteplatsen är klar. Det är lugnt bakifrån och högre upp går inte att nå.
Motståndaren Piteå har lite mer att spela för, en plats som trea och ett bärgat ”lilla silver” finns inom räckhåll.
I toppen är Linköping redan klara mästare och Rosengård lika klar tvåa.
I botten får vi ett drama ända in på målsnöret där Umeå, Mallbacken och Kristianstad fajtas om att undvika nedflyttning. Jag satsar mina slantar på att gamla mästarklubben Umeå IK fixar den biffen och slår Kristianstad på bortaplan samtidigt som Mallbacken är chanslösa mot Rosengård på Malmö IP.

Tore Lund. Tore Lund.

Men andra lag är andra lag och på det här utrymmet, på den här hemsidan koncentrerar vi oss på Kopparbergs/Göteborg FC.
Femma i damallsvenskan, är det godkänt?
Nja, njo, ja… om man tänker efter är det nog det. Jag vet att vi är många som drömmer om medaljer, SM.guld och Europa-spel. Men den grunden som ligger nu är faktiskt den mest solida på många år, här finns en bubblande framtidstro i hela organisationen, en talang och en potentiell utveckling som vi kanske aldrig tidigare sett i klubben.
Förra årets sjätteplats var på alla sätt ett misslyckande. Den truppen KGFC hade då borde ha presterat bättre. Punkt.
I år snackar vi om helt andra förutsättningar, helt andra premisser och ett helt annat tänk. KGFC gick in i årets säsong med en ny strategi, en uttalad ambition om att bygga nytt, bygga ungt och bygga på sikt med unga talanger som kan – och kommer att bli, tro mig – profiler i både allsvenskan och landslaget om något år eller tre…
Att inte kunna matcha Linköping och Rosengård i tabellen i år är ingen skam. Det kunde inget annat lag heller. Och man ska komma i håg att KGFC, även om laget förvisso har fyra torskar mot toppduon, ändå tagit kampen mot landets bästa lag vid samtliga fyra möten. Uddamålsförlusten vid varje tillfälle…
Men Linköping är bara att gratulera – de har varit överlägset bäst i 2016, var klara som mästare med två omgångar kvar att spela och inget annat lag har riktigt kunnat hota.
Och att inte rå på Rosengård, ett lag med världsspelare på nära nog varje position, tja, där är det nog bara att gilla läget just i år. Det finns en framtid där allt förhoppningsvis kommer att se annorlunda ut, där KGFC om allt går som det är tänkt skapat sig den på ett mer långsiktigt och framgångsrikt sätt än sina motståndare.
Generationsväxlingen i KGFC kommer att accelerera ännu mer 2017. Det blir ju första året på mer än ett decennium utan ett par spelare som ’alltid’ funnits där. Det kommer att kännas konstigt att spana ut över träningsplanen och inte se vare sig Anna Ahlstrand eller Sara Lindén där. Konstigt och vemodigt. Vilka tjejer, vilka spelare, vilken trygghet – Annas och Saras insatser på och vid sidan av planen under sammanlagt 23 allsvenska säsonger går inte att överskatta. Sån rutin, sån erfarenhet, sån fotbollskunskap är omöjlig att ersätta på kort sikt.
Men det kommer att gå, det kommer att gå för att det måste gå, det kommer att gå för att det gick när profiler som Stina Segerström, Marlene Sjöberg, Johanna Almgren, Kristin Hammarström och Jane Törnqvist valde att fatta samma beslut.
Det finns alltid en framtid.
Och framtiden måste man tro på, annars vore det liksom ingen poäng med den.
Nu blir det Catrine Johansson och Beata Kollmats (kulturbärare), Elin Rubensson, Pauline Hammarlund, Adelina Engman och Jennifer Falk (a-landslagsstjärnor), Maja Göthberg och Rebecka Blomqvist (u-landslagsstjärnor), Annahita Zamanian och Marika Bergman-Lundin (framtidsprofiler) och många fler som till exempel kan heta Filippa, Nathalie, Elin, Irvina, Ebba, Victoria eller Sarah som ska bära laget – och det finns som alla förstår inga skäl att känna någon överdriven oro för att det här ska krascha i besvikelse.
Känner jag sportchefen Lasse Svensson rätt, kommer han dessutom att rycka fram några ess ur rockärmen i vinter, några klassiga förstärkningar som spetsar till truppen ytterligare.
KGFC:s ordförande Peter Bronsman har pratat om Champions League och en grandios final på hemmaplan 2021, när Göteborg fyller 400 år, och där vill han så klart skapa både intresse och sätta lite press på alla som jobbar i klubben. Från spelare och tränare till sportchef, kansli och styrelse, där han själv i högsta grad är inkluderad som ordförande.
Men vad vore vi utan visioner, drömmar och höga målsättningar?
Vi vore meningslösa.
Men KGFC tänker gå för det, det ser jag varje dag och hör i varje samtal med alla runt laget.
Hey ho, let’s go!
Medalj 2017!
Och efter det lyfter Kopparbergs/Göteborg FC mot ännu högre höjder!
Goodbye 2016 – nu ser vi redan fram emot 2017!

TORE LUND
tore@yellowshark.se