Två KGFC-ikoner tackar för sig – tack Sara, tack Anna!           

Tack Sara Lindén för dina år som spelare, förebild och kompis i KGFC, 2005-2016. Foto: PER MONTINI
Tack Sara Lindén för dina år som spelare, förebild och kompis i KGFC, 2005-2016. Foto: PER MONTINI
Tack Anna Ahlstrand för dina år som spelare, förebild och kompis i KGFC, 2002-2005 och 2009-2016. Foto: PER MONTINI
Tack Anna Ahlstrand för dina år som spelare, förebild och kompis i KGFC, 2002-2005 och 2009-2016. Foto: PER MONTINI

Kopparbergs/Göteborg FC kommer att sluta på en femteplats i den allsvenska tabellen 2016, det är redan klart.
Matchen på lördagen mot Piteå kan av det skälet tyckas vara av akademisk betydelse. Men inget kunde vara mer fel. För samtidigt är matchen sista chansen att se ikonerna, kulturbärarna och profilerna Anna Ahlstrand och Sara Lindén i de svarta KGFC-tröjorna.
De två väljer nu att tacka för sig.
Tack Sara! Tack Anna! 
Tack för allt! KGFC kommer att sakna er!


Allting har en början och ett slut.
För Anna Ahlstrand började det redan 2001, då hon spelade för Holmalund i allsvenskan. Året därefter värvades hon till Göteborg och har (med undantag för en sejour hemma i Gauhiod i Grästorp) blitvit kvar.
Sara Lindén anslöt till KGFC 2005 från Dalsjöfors GOIF och har under de tolv säsonger som gått sedan dess utvecklats till och behållit sin plats bland allsvenskans allra största och mest pålitliga forwards-profiler.

Men hur iscensätter man ett avsked?
Man kan såklart rabbla matcher och resultat och tabellplaceringar och mål och assist. Men det är egentligen inte bara där det ligger, även om både Anna och Sara naturligtvis genom åren i hög grad bidragit med sina kvaliteter på det sportsliga planet...
– Sara och Anna har varit vår ryggrad, vår stomme, spelarna som lotsat in nya tjejer i laget, alltid varit föredömen på och vid sidan av planen. Ett KGFC utan Anna och Sara är ett sargat KGFC.
– Rutinen från 24 allsvenska säsonger är inte lätt att ersätta. Men allting har sin tid, vi måste gå vidare utan dem och på något sätt ska vi klara det förstås.
Men varför slutar ni, Anna och Sara?
– Allt är inte för evigt. säger Anna Ahlstrand. Jag har haft lite problem med skador de senaste åren och har insett mer och mer att man måste vara hel och kunna träna ordentligt för att vara med och konkurrera.
– Men visst finns det ett vemod i detta. Fotbollen har varit en del av mitt liv... I hela mitt liv.
Vad kommer du att sakna, Anna?
– Laget, tjôtet, att vara en del av någonting större, ett lag, ett gäng som gör någonting tillsammans. Men jag är snart 37 och, som sagt, allt är inte för evigt, nu ser jag fram emot att forma en ny framtid ihop med Peter, min kille...
Skorna på hyllan helt och hållet?
–Vi får se. Jag pratar lite med klubben hemma i Grästorp och kanske finns det andra öppningar för att på något sätt stanna kvar inom fotbollen. Vi får se vart det tar vägen.
Men att slippa pendla elva mil om dagen blir väl skönt?
– Nja, det har fungerat. Det är inte därför jag slutar i alla fall...
Sara Lindén har en oerhört fin säsong bakom sig, en av de bästa i hela karriären. Hon nådde milstoplen 100 gjorda mål i damallsvenskan i september och hade så klart kunnat prestera under ytterligare några säsonger.
– Visst, det var ett tufft beslut, säger Sara. Men jag har haft i bakhuvudet hela året att detta är min sista säsong. Jag kan känna en stolthet i att avsluta på ett bra sätt och även om jag fortfarande tycker det är kul med fotboll är det något jag levt med under hela mitt liv, sedan jag var fem år gammal, och någonstans och någon gång är det dags att gå vidare...
– ...jag har jobbet, huset, min pojkvän Simon, en framtida familj och mycket annat att hänsyn till också.
Jobba heltid nu alltså?
– Ja, jag har en administrativ roll på ICA Försäkring på halvtid. Nu blir det såklart fullt fokus och heltid och mer satsning på jobbet.
Starkaste minnena, Sara?
– Första cupguldet 2011 var en fantastiskt upplevelse. Vi hade ett jättebra lag då.Och Champions League-resan 2012, om det studsat lite annorlunda då och vi sluppit ett par skador hade det kunnat bära hela vägen.
Anna?
– Alla fantastiska spelare jag haft förmånen att spela med. Lotta och Camilla Schelin, Hope Solo, Jenny Svensson... det är så många. Och som för Sara är det så klart segrarna i Svenska Cupen och Champions League-äventyren som dyker upp först i skallen...
Både Anna Ahlstrand och Sara Lindén känner att laget de nu lämnar bakom sig går en ljus framtid till mötes. Många unga och lovande tjejer, ett nytt lagbygge.
– Det ser oerhört spännande ut, säger Anna.
– Jag ser många som kan och kommer att kliva fram under de kommande åren, säger Sara.
Tankar inför matchen mot Piteå på lördag?
– Jag har haft lite problem med vaden på slutet, men hoppas kunna spela eller få ett inhopp i alla fall, säger Anna.
– Vi ska vinna, vi vill vinna, säger Sara. Och om jag får drömma hoppas jag komma upp i 101 gjorde mål i damallsvenskan...

På lördag den 5 november alltså, i årets sista match i damallsvenskan, kommer klubben naturligtvis att uppmärksamma trotjänarna och profilerna som nu lämnar.
Utöver Sara Lindén och Anna Ahlstrand kommer även Marlene Sjöberg, som pillade in dobbskornai garderoben efter säsongen 2015, att tackas av.
– De här spelarna är värda alla hyllningar de kan få, säger sportchefen Lasse Svensson. Jag hoppas att många av våra trogna supportrar känner likadant och dyker upp på Valhalla IP.

Vi ses där och då alltså! Missa inte möjligheten att ta farväl av några av de största profilerna i KGFC:s historia, i hela Damallsvenskans historia!


...OCH HÄR ÄR MATCHPROGRAMMET TILL MATCHEN MOT PITEÅ:
LADDA NER, LÄS, SÅ SES VI KLOCKAN 15.00 PÅ VALHALLA IP!

 

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter