Allsvensk debut för Ebba i segermatchen mot Kvarnsveden

Sjukdomar och skador har drabbat KGFC:s trupp i veckan. Då blev det allsvensk debut för Ebba Handfast i en ovan position som högerback. En roll som 19-åringen klarade galant. Foto: PER MONTINI Sjukdomar och skador har drabbat KGFC:s trupp i veckan. Då blev det allsvensk debut för Ebba Handfast i en ovan position som högerback. En roll som 19-åringen klarade galant. Foto: PER MONTINI

Ett kort inhopp i cupen.
Innan dess bara erfarenhet från division 1 och spel i Lidköpings FK. Men Ebba Handfast var ändå lugn och skötte sig mycket bra i sin första allsvenska match på lördagen – seger med 2-1 mot Kvarnsveden.
– Det var nervöst innan uppvärmningen, men sedan släppte det ganska snabbt, säger 19-åringen som skrev på för Kopparbergs/Göteborg FC så sent som i somras.


Kopparbergs/Göteborg FC har haft en fin period i höst. Tre raka segrar i allsvenskan och dessutom avancemang i Svenska Cupen.
På lördagen var det Kvarnsvedens IK, åtta i allsvenskan, som kom på besök till Valhalla IP. Kvarnsveden är ett tufft lag för alla motståndare att möta, inte minst på grund av att de har superfarliga malawiakan Tabitha Chawinga i truppen, en notorik målskytt som med tolv fullträfar i år rankas som en av hela seriens vassate offensiva spelare.
Och visst, Chawinga gjorde mål den här eftermiddagen också.
– Men på det stora hela hade vi bra koll, tycker Ebba Handfast, som för dagen gjorde sin första allsvenska match i karriären.

Och viktigast av allt, det var ingen katastrof att KVIK fick en boll bakom vikarierande målvakten Kristin Hammarströn eftersom KGFC fick in två bakom Adelaide Gay och fick med sig tre poäng.
KGFC har annars haft det lite tungt på skade- och sjukdomsfronten i veckan. Jennifer Falk är fortsatt ur spel efter sin lårkaka mot Örebro häromveckan och Anna Ahlstrand har lite problem med både vad och höft.
Därtill har Maja Göthberg och Catrine Johansson anmält sig sjuka och Marika Bergman-Lundin har dragit i väg på sin första landslagssamling (F18). Sedan tidigare är också Sarah Mellouk, Victoria Bergquist och Kathleen Fernström frånvarande med olika skavanker.
KGFC kopplade dock ett tidigt grepp om Kvarnsveden och ledningsmpålet kom redan efter sju minuter. Ett inspel från Rebecka Blomqvist och en enkelt bredsida i mål från Pauline Hammarlund.
Sedan jämnades spelet ut och när Tabitha Chawinga, en av allsvenska främsta spelare överhuvudtaget, fick in kvitteringen efter drygt en kvart, blev det en smula nervöst.
Men Kristin Hammarström, fortfarande lugn och trygg och snudd på landslagsmässig i målet, fredade målet och hade under resten av matchen koll på allt som skedde i anfallsväg för Kvarnsveden.
– Vi kontrollerade det bra i andra halvlek, säger Hammarström.
Vad säger du om debutanten Ebba Handfast som spelade till höger om dig i försvaret?
– Hon var jätteduktig, iskall med bollen, klok och lugn och att det var hennes första allsvenska match kunde man inte se.
KGFC:s segermål kom efter en situation som uppstod efter en hörna från höger, slahen av Elin Landström till namnen Rubensson och sedan, efter lite strul och bollstuds, hamnade hos mittbacken Brata Kollmats som kunde få in bollen i målet.
– Det var väldigt skönt att få in ett ledningsmål,säger Ebba Handfast. Efter det blev det egentligen aldrig riktigt oroligt.
Hur var det att spela i allsvenskan?
– Tufft och jag fick ju dessutom möta Chawinga mycket och hon är riktigt, riktigt bra!
Nervöst?
– Nja, i början kanske, men jag fick mycket hjälp av Beata bredvid mig och Rebecka framför. Det kändes ganska lugnt ändå måste jag säga.
Och nu är debuten avklarad?
– Jätteroligt, nu vet jag att det går att spela på den här nivån också. Nu ser jag fram mot att få nya chanser.

Den chansen kan dyka upp i nästa match för KGFC, som spelas söndagen den 30 oktober på bortaplan mot Umeå IK.

Kopparbergs/Göteborg FCX - Kvarnsvedens IK 2-1 (1-1)

1-0 (7) Pauline Hammarlund
1-1 (17) Tabitha Chawinga
2-1 (51) Beata Kollmats

Så spelade KGFC mot Kvarnsveden:

Kristin Hammarström
---
Ebba Handfast
Beata Kollmats
Freja Hellenberg
Elin Landström
---
Rebecka Blomqvist (UT 72, Irvina Bajramovic)
Elin Rubensson
Filippa Curmark
Adelina Engman
---
Sara Lindén
Pauline Hammarlund

Ej inbytta:
Annahita Zamanian
Nathalie Persson

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter