Shake Hands World Cup 2016 – en fantastisk dag

loading...

Den 3 september blev till en oförglömlig dag för alla oss som jobbar med Shake Hands.
Vi genomförde Shake Hands World Cup.
– När man ser glädjen och lyckan hos alla de här unga tjejerna är det värt varje ögonblick vi lagt ner på att ro det här i land, säger ToreLund, Shake Hands-ansvarig hos Kopparbergs/Göteborg FC.
– Nu siktar vi på att komma tillbaka 2017! Ännu större, ännu bättre!


Vi hoppades på succé och att alla de tjejer vi bjudit in till Shake Hands World Cup skulle få en dag att bära med sig.
Känslan efter- det var just så det blev!
Sammanlagt 63 spelare mellan 8 och 27 år från Borås, Växjö och Göteborg befann sig på Valhalla IP när cupen drog i gång på lördagmorgonen.
Då var målen på plats, de specialdesignade matchtröjorna och vattenflaskorna utdelade och domarna från KGFC:s F19-lag redo att blåsa i gång matcherna.
De sex lagens lagledare – från Kållereds SK:s F02-lag – gjorde sedan ett kanonjobb under hela dagen med att ta hand om och coacha sina spelare, som kommer från olika bakgrunder och med olika nivåer av fotbollskunskaper i bagaget.

Shake Hands World Cup genomfördes i samarbete mellan Kopparbergs/Göteborg FC och integrationsprojektet Shake Hands, Röda Korsets Ungdomsförbund, Futebol da Força, Kållereds SK flickor 02 och föreningen Rampen.
Under dagen spelade samtliga lag tre matcher vardera, men till skillnad från andra turneringar var det den här gången inte viktigast vem som vann – även om det jublades så det hördes in över Gårda och bort emot Ullevi vid varenda mål. Den här dagen var ändå det viktigaste att hitta nya vänner, att spela fotboll, att upptäcka fotbollens kraft när det kommer till att skapa gemenskap och sammanhang.
– Många av de här tjejerna har aldrig spelat en fotbollsmatch förut, ännu mindre en cup, säger Tore Lund. De var så sköna, så fulla av energi, så fullpumpade av vilja och de här unga kvinnorna har så mycket att ge om vi bara ger dem chansen.
Efter cupen bjöds Shake Hands World Cup-deltagarna på lunch och därefter kollade alla in matchen i damallsvenskan mellan Kopparbergs/Göteborg FC och Mallbacken.
– Jätteroligt med matchen och jätteroligt att det var just damer som spelade, säger Frida Persson, som arbetar för tjejfotbollprojektet Futebol da Força, som har sina rötter i Moçambique och gör ett fantastiskt arbete på flera orter i Sverige.
Isabel Expósito, Röda Korsets Ungdomsförbund, håller med:
– Vi drog ju i gång det här projektet med Kållereds Flockor 02, som ville göra en cup och sedan föll det så bra att tajmingen med Shake Hands planer på en cup sammanföll med våra. Det här blev en helt magisk dag!
Camilla Ackerfors från Göteborgs Fotbollförbud, som tillsammans med bland andra Isabel Expósito och Morgaine Franksen, håller i Shake Hands öppna träningar varje tisdag, var naturligtvis också på plats.
– Det här bär jag med mig länge, så härligt med alla dessa tjejer samlade på samma ställe, säger Camilla.
Efter matchen ställde KGFC:s silvermedaljörer från OS, Pauline Hammarlund och Elin Rubensson, upp och minglade med alla spelarna från Shake Hands, de skrev autografer, var med på selfies och svarade på hundra och åter hundra frågor.
Shake Hands har haft ett fantastiskt år på Valhalla IP.
Nu har vi  klivit fram ett steg till.
– Shake Hands World Cup är det häftigaste vi gjort hittills, säger Tore Lund.
Blir det Shake Hands World Cup 2017?
– Det hoppas jag verkligen. Och då måste ambitionen vara att få hit ännu fler tjejer, att ännu tydligare manifestera vad fotbollen kan göra för att skapa ett bättre Sverige!

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter