Nu går KGFC för "Vision 2021!"

KGFC har stommen, KGFC har framtidsnamnen, KGFC kan stå vid regbågens slut 2021! Foto: TOMMY HOLL KGFC har stommen, KGFC har framtidsnamnen, KGFC kan stå vid regbågens slut 2021! Foto: TOMMY HOLL

Champions League-final 2021.
Den nya visionen för Kopparbergs/Göteborg FC.
Och visst sjutton finns det mycket som talar för att det kan bli så, att det ska bli så.


Det var i en intervju i Göteborgsposten i slutet av augusti som Peter Bronsman, ordförande i Kopparbergs/Göteborg FC, spände bågen och berättade om sin vision för klubben han varit engagerad i under snart 20 år.
Final i Champions League 2021, samma år som Göteborg fyller 400 år – och finalen ska spelas i Göteborg.
– Det är inte bara en tanke utan ett högst realistiskt mål. Fixar Göteborg & Co hit finalen så ska vi se till att ta en av platserna, sa Bronsman i intervjun med GP-sportens Magnus Vasell.
Min gamle vän och kollega Vasell nappade naturligtvis på det betet. Vi är ju sådana vi murvlar, lägg fram ett rejält köttben och vi går i spinn…

Tore Lund. Tore Lund.

Nu har ju Bronsman dessutom lagt upp ribban för alla som jobbar i föreningen. Och jag tror att alla gillar det. Det finns ingen i Kopparbergs/Göteborg FC – och då menar jag hela vägen från det innersta skrymslet av kansliet och hela vägen ner till materialar-Rolles tvättmaskiner – som inte vill vinna titlar, som inte vill utmana om cupguld och allsvenska medaljer, om spel i Champions League.
Om jag ändå ska försöka hålla mig nykter här.
Kan ”Vision 2021” bli verklighet?
Jamen, det tro sjutton det!
Först och främst tycker jag det är uppfriskande att se hur KGFC suttit ner och vältrat sig i självrannsakan och självkritik, kommit till insikt. Man har inte lyckats ta det där sista klivet till Sverige- och Europatopp trots att stjärnspelarna som checkat in på Valhalla IP under den senaste 10-årsperioden har varit åtskilliga och egentligen fler än det går att hålla reda på.
Det har förvisso gett två cuptriumfer och ett par halvframgångar i Champions League. Men CL-finalerna har lyst med sin frånvaro och klubben har aldrig vunnit SM-guld.
Som en illustration till hur väl rustade KGFC stundom varit behöver vi bara återvända till kvartsfinalen i OS mellan Sverige och USA.
På planen under den matchen såg vi åtta spelare som har eller haft sin hemvist på Valhalla IP. De var Oliva Schough, Lotta Schelin, Hedvig Lindahl, Linda Sembrant, Lisa Dahlkvist, Elin Rubensson, Hope Solo och Christen Press. Och dessutom hade vi ju då Pauline Hammarlund på plats i Rio men inte på planen.
Kanonspelare allihopa. Men ingen av dem har gett Kopparbergs/Göteborg FC något SM-guld eller lyckats se till att klubben gått hela vägen i Champions League.
Jag tror nu ändå att Pallo och Elin kan bli de första som kan vara med om att fixa detta.
Inte ensamma så klart. Vid deras sida finns en ung trupp med en glöd som nästan går att ta på. De här är tjejer som vill utvecklas, som känner att de gör det, som märker att KGFC bara under 2016 tagit kliv som ingen egentligen trodde var möjliga.
Jag har sett utvecklingen själv på nära håll. Det är en ren njutning att se glädjen och energin som det här gänget visar upp.
Utan att gå för långt i jämförelsen kanske, är jämförelsen mellan KGFC:s nya tänk och Frölunda Indians filosofi under senare år mycket intressant att göra.
Satsa ungt, satsa på talang, bygg på sikt, ha tålamod, var konsekvent. Men glöm för sjutton inte av att stommen med de äldre och erfarna måste finnas där.
I Frölunda har kulturbärarna haft namn som Joel Lundqvist, Nicklas Lasu, Anton Axelsson och Christoffer Persson.
I KGFC heter de Anna Ahlstrand, Sara Lindén, Catrine Johansson och Beata Kollmats.
I Frölunda har framtidsnamnen varit Lukas Bengtsson, Artturi Lehkonen, Andreas Johnson, Jacob Larsson, Christoffer Ehn, Kristian Vesalainen och Pontus Widerström.
I KGFC bubblar det underifrån från tjejer som Rebecka Blomqvist, Marika Bergman-Lundin, Victoria Bergquist, Annahita Zamanian, Irvina Bajaramovic, Nathalie Persson, Maja Göthberg, Sarah Mellouk, Filippa Curmark och Ebba Handfast.
Så mycket talang, så mycket framtid, sådana möjligheter. Jag vågar lova att vi i den här uppräkningen hittar flera framtida landslagsprofiler och idoler på Schelin-nivå. Och herregud, de flesta i det där gänget har ju inte fyllt 20 ännu. Och man ska också komma i håg att många av de etablerade spelarna fortfarande är väldigt unga – Beata Kollmats är 24, Jennifer Falk är 23, Pauline Hammarlund är 22 och Elin Rubensson är 23.
I den omgivningen har dessutom Sara Lindén, 33, och Anna Ahlstrand, 36, sprudlat och presterat som kanske aldrig tidigare i sina fina karriärer.
Frölunda tog SM-guld och vann CHL den gångna säsongen. Deras målmedvetna arbete bar frukt på tre år.
Varför skulle inte Kopparbergs/Göteborg FC kunna göra samma resa? Jag ser inget som talar emot. 2016 är år ett och det blir inget SM-guld nu. Det kanske inte blir det år två heller, d v s 2017. Men 2018 – om man lyckas bygga på den existerande stommen och truppen – är det fullt möjligt.
Då kommer det här laget nå sin första peak.
Därefter kommer det att fortsätta rakt upp mot fotbollens stjärnhimmel.
Så jag säger nog som Peter Bronsman.
Se till att fixa Champions League-finalen till Göteborg 2021.
Kopparbergs/Göteborg FC kommer att stå på planen då.

TORE LUND
tore@yellowshark.se