Dags för Shake Hands World Cup

Tjejerna från Shake Hands öppna träningar på Valhalla IP gör sig redo för sina fotbollslivs första härliga turnering. Foto: CAMILLA ACKERFORS Tjejerna från Shake Hands öppna träningar på Valhalla IP gör sig redo för sina fotbollslivs första härliga turnering. Foto: CAMILLA ACKERFORS

Shake Hands har haft ett fantastiskt år på Valhalla IP.
Nu kliver vi fram ett steg till.
Den 3 september är det dags för Shake Hands World Cup, turneringen där ett 60-tal unga tjejer från hela världen  samlas och får möjlighet att träffas, umgås, spela fotboll och bli inspirerade att via fotbollen hitta sin plats i det svenska samhället.


Shake Hands drogs i gång i slutet av 2014, som ett samarbete mellan Kopparbergs Bryggeri och Kopparbergs/Göteborg FC. Tanken var att visa fotbollens kraft som integrationsfrämjande redskap.
Har vi haft en resa sedan dess?
Sover björnen i skogen?
– Vi har gjort mycket men inte tillräckligt, menar Tore Lund, Shake Hands-ansvarig i KGFC. Men vi lär oss, vi är uthålliga och vi bygger vidare. Ingen kan göra tillräckligt, men alla kan bidra till att helheten blir tillräcklig...

Under 2015 skapade Shake Hands samarbeten med flyktingenheter vid Göteborgs kommun, vi hittade ett samarbete med Guliganerna och Borås Stad, vi ordnade bussresor för flyktingar och ensamkommande, vi hade Shake Hands-publik på varje hemmamatch, vi hade och har kockskolor på John Scott's Palace i Brunnsparken.
Det var gott så.
Men vi var inte nöjda.
Därför startade vi i våras Shake Hands öppna träningar. Alla var välkomna. Alla är fortfarande välkomna. I början var det, och det ska ingen sticka under stol med, trögt att få tjejerna att komma till Valhalla IP på tisdagarana.
Men vi tänkte aldrig ens tanken att ge upp.
I dag, ett halvår senare, är vi ett stabilt gäng på mellan 15-20 tjejer som dyker upp varje tisdag och de ledare och instruktörer vi har gör ett helt fantastiskt arbete.
Nu är det dags för nästa steg. På lördag, 3 september, har vi fixat en cup för tjejer från hela Västsverige, en cup som inleds på morgonen och är slut vid lunch och avslutas med den allsvenskan matchen mellan Kopparbergs/Göteborg FC och Mallbacken.
Men vi hade inte klarat det själva.
Shake Hands har matchat in heaven med Röda Korsets ungdomsförbund, Futebol da Força, Camilla från Göteborgs Fotbollförbund och Kållereds SK F02, för att göra detta möjligt.
Vi kallar turneringen för "Shake Hands World Cup 2016" och vi har lyckats samla deltagare från öppna träningar i hela Västsverige och hela vägen ner i Småland. Ett 60-tal fotbollstokiga tjejer med varierande bakgrund kommer att dyka upp hos oss.
De är så välkomna!
Under förmiddagen – mellan 09.30 och 12.30 – spelas alla matcherna.
Därfefter kör vi lite lunch, lite mingel och dagen avslutas med den damallsvenska matchen mellan KGFC och Mallbacken.
Och naturligtvis kommer tjejerna från KGFC:s stjärnspäckade a-trupp att vara tillgängliga för autografskrivande och lite tjôt efter sin match.
Shake Hands World Cup 2016 är ett startskott.
Shake Hands World Cup är en början och en fortsättning på något långsiktigt, meningsfullt och viktigt.
– Vi vill se det så, att vi är med i uppbyggnaden av det nya Sverige, säger Shake Hands-ansvarige Tore Lund.
– Vi är inte naiva och vi tror inte att vi spelar en avgörande roll i det arbetet. Men vi spelar en roll och ju fler som gör det bidrar till att göra slutresultat bra.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter