Viktig seger mot Djurgården – trots att spelet inte riktigt funkade

Beata Kollamats i en nickduell i matchen mot Djurgården. 'Bea' var en av planens bästa, styrde backlinjen och var klockren i 90 minuter. Foto: PER MONTINI Beata Kollamats i en nickduell i matchen mot Djurgården. 'Bea' var en av planens bästa, styrde backlinjen och var klockren i 90 minuter. Foto: PER MONTINI

Vissa segrar är skönare än andra.
Och skönast av allt är det kanske när tre poäng trillar in på kontot trots att laget inte riktigt når upp till den nivå man har när det fungerar som bäst.
– I första halvlek var vi inte alls bra, säger mittbacken Beata Kollmats, som höll ihop backlinjen och såg till att KGFC:s defensiv ändå var stabil under 90 minuter i lördagens match mot Djurgården.
– Men vi lyfte oss i andra och att vi vann med 1-0 till slut var helt rättvist.


Djurgården är nykomlingen som hittills i årets damallsvenska övertygat och spelat på ett sätt man normalt sett inte ser från lagen som kommer underifrån.
I matchen mot KGFC var de också laget som inledde starkast, vann kampen på mittfältet, hade ett fyndigt passningsspel och tryckte på för ett ledningsmål.
Redan i den nionde minuten tilldömdes man också en straff efter en tilltrasslad närkampssituation. Mia Jalkerud valde att placera bollen till höger, men stolpen räddade Kopparbergs/Göteborg FC från att hamna i underläge.
– Vi hade sagt att vi skulle ligga högt i pressen, säger Beata Kollmats. Men vi lyckades inte riktigt med det. Och i offensiven ville det sig inte alls till en början.

Men KGFC:s backlinje styrde undan samtliga anfall från gästerna, som utöver straffmöjligheten egentligen inte hade några superlägen att inleda målskyttet. Och de bollar som nådde fram till mål togs enkelt om hand av Jenifer Falk, som på lördagen höll nollan för tredje matchen i rad.
Och de hetaste chanserna som i övrigt dök upp i den första halvleken var ändå KGFC:s  och ofta var det Pauline Hammarlund som höll sig framme. Det ville sig dock inte med den sista touchen...
– Tjejerna sa åt mig i paus att jag borde skälla ut dem, ler Stefan Rehn. Vi tog i alla fall ett snack om vad vi måste göra bättre och det var härligt att se hur vi lyfte oss i andra halvlek.
Rehn är dock helnöjd med sin backlinje och de uppoffrande försvarsspel som alla spelarna i laget visade upp matchen igenom.
– Det är så klart också en styurka att vinna trots att vi alla vet att vi har ett större spel inom oss än vad vi visade upp i dag.
Segermålet dröjde till den 79:e matchminuten då lagets bästa målskytt i år, Pauline Hammarlund, rann igenom efter en fin djupledspassning från då nyligen inbytta Rebecka Bomqvist.
Sedan fanns det ytterligare lägen att vinna ännu klarare.
– 2-0 var närmare än 1-1 tycker Stefan Rehn, som ändå var orolig i matchens slutskede.
– Ja, det kan ju räcka med en snedstuds för att ge dem en möjlighet. Men nu lyckades vi hålla undan och jag är tillfreds med hur vi genomförde andra halvleken. Djurgården är en tuff motståndare och de kommer att störa många lag under det som återstår av säsongen.
Till matchens bästa spelare i KGFC utsågs Beata Kollmats, som under säsongen vuxit för varje match och i dag är en riktigt klippa i mittförsvaret.
– Vi hade inte energin på topp idag och varför det blev så kan jag egentligen inte svara på, säger 'Bea'. Men i backlinjen tycker jag vi höll ihop det bra.
Du och Freja Hellenberg tycks gilla att spela ihop?
– Ja, hon är lugn och trygg. Men sedan tycker jag vi snackar mycket och har ett bra samarbete alla fyra där bak.
Du missade hela förra året på grund av en korsbandsskada. Hur är läget där i dag?
– Jag kan känna lite ibland, men jag är inte rädd och tänker egentligen inte på skadan längre. Den är borta ur skallen när jag spelar match.
I och med segern på lördagen klättrade KGFC förbi Djurgården i tabellen och är nu en poäng bakom Eskilstuna på tredjeplatsen. Upp till Rosengård och Linköping är det dock en bit...
I nästa omgång, måndagen den 27 juni, ställs Kopparbergs/Göteborg FC just mot serieledande Linköping på bortaplan.
– Det blir tufft, men det är bara att köra och självklart kan vi slå dem, säger Beata Kollmats.


Kopparbergs/Göteborg FC – Djurgårdens IF FF 1-0 (0-0)
1-0 Pauline Hammarlund (79)


Så spelade KGFC:
Jennifer Falk
---
Catrine Johansson 
Freja Hellenberg 
Beata Kollmats 
Elin Landström 
---
Anna Ahlstrand (UT 57, Rebecka Blomqvist)
Elin Rubensson (K) 
Filippa Curmark 
Nathalie Persson (UT 65, Adelina Engman)
---
Sara Lindén (UT 77, Annahita Zamanian)
Pauline Hammarlund 
 
Ei inbytta:
Loes Geurts (MV) 
Marika Bergman Lundin 

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter