Mållöst mot Eskilstuna – och en stark debut av Marika, 17

Marika Bergman-Lundin (till höger), för första gången från start i allsvenskan. Och visst gjorde talangen en mycket stabil insats på högerbacken. Foto: PER MONTINI Marika Bergman-Lundin (till höger), för första gången från start i allsvenskan. Och visst gjorde talangen en mycket stabil insats på högerbacken. Foto: PER MONTINI

Hon är bara 17 år gammal och ett stort framtidsnamn i Kopparbergs/Göteborg FC.
Mot Eskilstuna gjorde Marika Bergman-Lundin sin första allsvenska match från start, uppträdde moget och tufft, visade ingen överdriven respekt och fick efteråt mycket beröm av tränaren Stefan Rehn.
– Det gick väl helt okej, säger Marika själv. Men jag hann att bli riktigt nervös innan...


Från början var det inte alls meningen att Marika Bergman-Lundin, som lyftes upp från klubbens F19-lag till a-truppen i fjol, skulle spela från start i söndagens match mot Eskilstuna.
Men när landslagstjejen Freja Hellenberg kände av en fotskada på uppvärmningen, var det bara att dra på sig matchdräkten.
– Freja har haft en stukning sedan landslagssamlingen, berättar Stefan Rehn. Hon har tränat i veckan och både hon och vi trodde det skulle funka. Men det blev till att tänka om i sista sekunden.

In med Catrine Johansson som mittback och ut från bänken till högerbacken med Marika Bergman-Lundin.
– Pulsen steg lite där, skrattar Marika, Jag blev nervös, men det släppte så snart matchen drog i gång.
Marika har egentligen sett sig sjäv som innermittfältare, men under våren har Stefan Rehn och assisterande tränaren Anna Stoltze allt mer "skolat" om henne till ytterback.
– Ja, nu börjar det här bli min position, säger Marika. Jag spelar ju där i F19 också. Men jag gillar det, tycker om att ta ansvar och tror det passar mig att jobba hårt i defensiven.
Men du ger inte intryck av att vara en tjej som blir nervös i första taget?
– Haha, nä kanske inte. Jag kan nog vara lite kaxig på ytan, men jag blir nervös inför alla matcher, även när jag spelar i F19.
Där är du lagkapten?
– Jätteroligt! Och som sagt, jag försöker alltid att slita för laget och vill vara delaktig och en ledare på planen.
Du blev utbytt i andra halvlek?
– Det berodde nog mest på att jag var trött och på att jag hade lite ont över revbenen efter en smäll. Men det är ingen fara nu...
Stefan Rehn, som tidigare i år gett Marika Bergman-Lundin ett inhopp, är imponerad av sin unga högerback.
– Hon har en skön attityd, säger han. "Marre" är orädd och backar aldrig undan i en duell, gillar närkamper och är inte en spelare som flyttar på sig eller ber om ursäkt. När man ser henne spela kan man inte tro att hon bara är 17...
Ett framtidsnamn?
– I allra högsta grad, henne kommer KGFC förhoppningsvis ha glädje av under många år!
Matchen mot Eskilstuna var annars en spännande, böljande och chansrik tillställning – att ingen av lagen lyckade få in bollen i nätet berodde både på målvakternas storspel och lagens ineffektivitet i de avgörande situationerna.
Närmast mål för bortalaget var Rebecka Blomqvist med ett bra skott, Elin Rubensson med ett friläge där hon inte fick kontroll på bollen och Beata Kollmats med en nick i ribban.
– Vi hade kunna ta tre poäng, säer Rehn. Men ska man vara ärlig hade ju Eskilstuna möjligheter de också. Sett över 90 minuer får vi ändå vara nöjda med ett kryss. Det känns som att det var rättvist och att spela oavgjort mot Eskilstuna på bortaplan är verkligen inget att skämmas för.
– Och jag är väldigt nöjd över att vi höll nollan igen. Det säger att vi är stabila bakåt och att vi har två väldigt bra målvakter.
Det var ett väldigt böljande spel mot Eskilstuna, initiativet pendlade mellan lagen?
– Ja, när vi hade ordning på vårt passningsspel hade vi kontroll på dem och kom runt på kanterna. Men när vi slog långt och slarvade kunde de dominera mer. Helhetsbilden är jag ändå nöjd med, vi utvecklas som lag hela tiden.
Nästa match för KGFC spelas på hemmaplan på lördag den 18 juni. Då kommer Djurgården på besök. Matchstart på Valhalla IP: 15.00.
Då ses vi, va?

Eskilstuna United DFF – Kopparbergs/Göteborg FC 0-0 (0-0)

Så här spelade KGFC:

Jennifer Falk
---
Marika Bergman-Lundin (UT 72, Andrine Hegerberg)
Catrine Johansson
Beata Kollmats
Elin Landström
---
Anna Ahlstrand (UT 79, Adelina Engman)
Elin Rubensson
Filippa Curmark
Nathalie Persson (UT 57, Rebecka Blomqvist)
---
Sara Lindén
Pauline Hammarlund

Ej inbytta:
Loes Geurts
Freja Hellenberg
Annahita Zamanian
Irvina Bajramovic

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter