Elin ser fram mot omstarten av allsvenskan – och hoppas på OS

Elin Rubensson gjorde en mycket bra landskamp mot Moldavien på Gamla Ullevi på nationaldagen. Hon hoppas att formen är intakt inför söndagens möte med Eskilstuna. Foto. PER MONTINI Elin Rubensson gjorde en mycket bra landskamp mot Moldavien på Gamla Ullevi på nationaldagen. Hon hoppas att formen är intakt inför söndagens möte med Eskilstuna. Foto. PER MONTINI

Hon gjorde sin kanske bästa landskamp hittills på nationaldagen.
Hyllades av tv-experterna och förbundskapten Pia Sundhage efteråt. Men ännu vågar Elin Rubensson inte vara säker på en plats i OS-truppen som reser till Rio i augusti.
– Jag kan bara göra mitt bästa och hoppas att det räcker, säger 23-åringen från Eslöv.


Elin Rubensson har varit bofast i landslaget de senaste åren. Men hon har egentligen aldrig spelat i sin önskeposition på innermittfältet utan flyttat runt mellan ytterbacken och yttermittfältet.
Men mot Moldavien på Gamla Ullevi i EM-kvalet på nationaldagen var det dags.
– Det var en jätterolig match att spela, säger Elin.

– Motståndet var inte det allra bästa, men man ska komma i håg att det ofta är svårt att möta lag som backar hem och bara försvarar sig. Jag tycker vi gjorde vårt och vann enkelt med 6-0.
Rubensson själv var i högsta grad delaktig i offensiven, löpte oerhört mycket, sökte upp bollen och situationerna och att hon trivdes på planen syntes ändå upp på läktaren och hem till tv-sofforna.
– Man kan säga att matchen blev ett test av vårt anfallsspel, säger Elin. Och där fick vi till det riktigt bra. Vi hade en spelidé och den följde vi till punkt och pricka.
Efter matchen var det Rubensson och Kosovare Asllani som fick mest beröm av förbundskapten Pia Sundhage.
– Jag får tacka Kopparbergs/Göteborg och Stefan Rehn för att man sett och lyft fram Elins kvaliteter som mittfältare, sa Pia. Och det är viktigt med spelare som fungerar i flera olika positioner.
Förbundskaptenens ord går inte att tolka på något annat sätt än att Rubensson ligger mycket nära en plats i truppen till OS.
– Man vet aldrig, säger Rubensson själv och vill inte ta ut något i förskott.
– Men visst hoppas jag och det är viktigt att prestera när man får chansen. Och det kändes bra mot Moldavien.
Landslaget spelar en träningsmatch mot Japan (på Guldfågeln i Kalmar) den 21 juli innan det bär iväg till de olympiska spelen, där det i gruppspelet väntar matcher mot Sydafrika, hemmanationen Brasilien och Kina 3, 7 och 10 augusti.
Innan dess ska det dock spelas ytterligare fem omgångar av damallsvenskan. Först ut, på söndagen, är bortamatchen mot vicemästarna från i fjol, Eskilstuna. 
– Det blir en svår match, menar Elin Rubensson och får medhåll av tränaren Stefan Rehn.
– De har visat i år att de skapat något varaktigt och att de vill vara med och slåss i toppen, säger Rehn.
Eskilstuna tappade sin främsta spelare, skyttedrottningen Gaelle Enganamouit, till Rosengård, men har trots det visat fortsatt spets i offensiven.
– Vi kommer att få jobba hårt, säger Stefan Rehn. Men naturligtvis kan vi såra dem, vi åker dit med en plan och en spelidé och följer vi den har vi god chans.
Hur ser planen ut?
– Det får ni se när matchen börjar...
Elin Rubensson:
– Det gäller att ha rätt inställning, jag måste vara optimist tro på oss själva.
KGFC och Eskilstuna har mötts en gång tidigare i år, i årets första träningsmatch som spelades på bortaplan redan den 30 januari. Då blev det 2-2 efter mål av Pauline Hammarlund och Nathalie Persson.
Kopparbergs/Göteborg FC reser till Eskilstuna på söndagmorgonen. Inga nya skador har rapporterats. Sedan tidigare är dock Maja Göthberg (tillbaka efter OS), Kathlene Fernström (borta resten av säsongen) och Viktoria Bergqvist (borta resten av säsongen) indisponibla.
Ni som inte är på plats i Eskilstuna, ser så klart matchen i Damallsvenskan.tv. Klicka på länken här eller på bilden här ovanför och vips är ni där.

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter