Lycka till i Malmö, Lotta!

Året var 2005, en annan tid, ett annat KGFC. När Lotta Schelin (två från höger i mellersta raden) nu väljer att återvända hem blir det till Roengård. KGFC kan bara önska henne lycka till! Året var 2005, en annan tid, ett annat KGFC. När Lotta Schelin (två från höger i mellersta raden) nu väljer att återvända hem blir det till Roengård. KGFC kan bara önska henne lycka till!

Lotta hade ett bud från KGFC.
Lotta valde FC Rosengård.
Lycka till, Lotta!


Peter Bronsman, ordförande i Kopparbergs/Göteborg FC, och klubbens sportchef Lasse Svensson har sagt ungefär samma sak.
”Lotta hade varit hjärtligt välkommen, men hon ville något annat, men det är ingen katastrof för oss.”
Jag kan bara hålla med. Livet går vidare, bollen är fortfarande rund och det enda beskedet i dag innebär är att Kopparbergs/Göteborg FC får kämpa för framtida segrar utan Lotta Schelin.
Lotta Schelin – fostrad i min egen hemmaförening, Kållereds Sportklubb, föreningen där jag själv haft diverse sysslor genom åren, föreningen där mina barn spelat fotboll och ishockey och haft tränaruppdrag så sent som i år – tillhörde Kopparbergs/Göteborg FC mellan 2001 och 2008 och som karriären utvecklat sig för henne är hon naturligtvis en av de stora KGFC-ikonerna.
Men det som varit har varit och det blev aldrig någon återförening mellan Kopparbergs/Göteborg FC och Lotta Schelin.

Tore Lund Tore Lund

Lotta valde, som det ser ut av både sportsliga och ekonomiska skäl, att avsluta sin karriär i Malmö.
Och det är fine, no hard feelings från KGFC:s sida så vitt jag förstår. Västsveriges främsta damfotbollsförening är naturligtvis att räkna med i framtiden även utan det svenska landslagets spetsigaste målskytt genom tiderna.
KGFC kan och ska ta upp kampen med till exempel Rosengård om att vara bäst i Sverige. Det kommer inte att ske i år, kanske inte nästa, men därefter.
KGFC är framtiden, klubbens nya satsning har fokus på morgondagen, den spirande talangen, långsiktigheten och ett konfettiregn över Götaplatsen anar jag väntar runt hörnet. Men KGFC har tålamod och kan vänta, till skillnad från FC Rosengård och Lotta Schelin.
Lotta Schelin blir 33 nästa gång och befinner sig rimligen i slutskedet av sin karriär, och efter en ganska lång period där hennes prestationer inte levt upp till förväntningarna, behöver hon en ny omgivning, en omgivning med spelare på den nivå hon själv hört hemma på under många år.
Hon har uppenbarligen ambitionen kvar, hon vill hänga kvar i toppen, hon vill slå Therese Sjögrans rekord i antal landskamper.
Lotta vill dessutom nå framgång på kort sikt, hon vill vinna allsvenskt guld och cupguld i Sverige, hon vill spela Champions League, hon vill bevisa för sig själv och andra att hon fortfarande håller bland de allra bästa.
KGFC kommer inte att ta SM-guld i år, kommer inte att spela Champions League.
KGFC bygger ett lag för framtiden, ett lag som ska nå sin peak om en eller ett par säsonger.
Om klubben tagit in Lotta i truppen nu, hade hon tagit platsen från någon av alla de talangfulla tjejer som i dag gör framsteg för varje träning och varje match de gör.
Det hade känts konstigt, känts fel att frångå de fastlagda planerna för att få hem en klubbikon som dragit publik på kort sikt och som kanske eller kanske inte presterat sportsligt på lite längre sikt.
En värvning av Lotta hade gått stick i stäv med klubbens  uttalade strategi att satsa ungt, hemvävt, att bygga något nytt och hållbart över tid, att skapa ett lag som kan utmana om SM-guld och storma ut i Europa i en framtid som Lotta Schelin inte har tid att vänta på.
Lotta Schelin är fortfarande en bra fotbollsspelare, hon kommer säkerligen att hjälpa FC Rosengård att nå framgångar.
Men KGFC kommer också att nå nya triumfer, nå ut i Europa, bygga ett nytt storlag.
Men det blir utan Lotta Schelin.
Och det är ingen katastrof.
Lycka till, Lotta! Och grattis FC Rosengård till ännu en inteckning i Kronprinsessan Victorias pokal i höst – känn ingen press, men allt annat än det där guldet vore förstås ett monumentalt megafiasko.
Kopparbergs/Göteborg FC och Rosengård möts på Malmö IP i ett hett allsvenskt möte i höst.
Jag kan lova att KGFC då är taggade till tänderna och revanschsugna efter den knappa förlusten
(1-2) härom veckan.