Freja ser fram emot Mallbacken, EM-kval och OS

Lugn, trygg, alltid stabil. Freja Hellenberg har kommit in fint i KGFC efter vinterns flytt från Avaldsnes i Norge. Foto: PER MONTINI Lugn, trygg, alltid stabil. Freja Hellenberg har kommit in fint i KGFC efter vinterns flytt från Avaldsnes i Norge. Foto: PER MONTINI

Den som kollar i kolumnen efter gjorda mål kommer inte att upptäcka Freja Hellenberg.
Den som däremot letar efter defensiv stabilitet och trygghet kan inte undgå att upptäcka 26-åringen som anslöt till Kopparbergs/Göteborg FC i vintras efter några år i Norge.
– Jag är glad att jag får vara med och bidra till det nya lagbygget som just nu håller på att formas i KGFC, säger Freja.


Fostrad i Spårvägens FF och efter det fem år i Djurgården och sedan tre år i norska Avaldsnes. Det var en rutinerad spelare som skrev på för KGFC i vintras.
– Det kändes rätt när jag pratade med klubbens representanter, säger Freja. Det här kändes som en klubb jag skulle trivas i.
Hur blev det då?
– Det blev precis så! Jag trivs jättebra, både med laget och staden. Jag har kommit in bra i spelet och tycker vi hittar varandra bättre för varje match.

Freja Hellenberg får ofta höra att hon är lugn och trygg, att hon spelar enkelt och inte utsätter sig själv eller laget för några onödiga risker.
– Jo, det där har jag hört några gånger. Men fine, sämre saker kan man få höra...
Hittills under säsongen har Freja oftast bildad mittlås i försvaret med Beata Kollmats. På kanterna i fyrbackslinjen är det Elin Landström och Catrine Johansson (sedan Maja Göthberg blev skadad) som kompletterar fyrbackslinjen.
– Det funkar bra, menar Freja. Vi blir mer och mer samspelta, mer och mer svårpasserade för motståndarna för varje match som går.
Senast mot Rosengård var ni riktigt bra?
– Vi kanske gick in med lite väl mycket respekt. Men i andra halvlek störde vi dem rejält och var nära poäng. Vi tar med oss mycket från den matchen, trots förlusten (1-2) gav den oss mycket självförtroende.
Mallbacken på lördagen, vad blir viktigt då?
– Naturgräs, studsigt, mycket kamp, mindre skönspel. De har gjort det bra, men vi är på uppgång och ska ha med oss tre poäng i bussen hem. Just nu finns inget annat.
Svåraste utmaningen?
– Spontant skulle jag säga de fasta situationerna. De är duktiga där, stora och starka, och vi måste vara på tårna vid hörnor och frisparkar.
Freja Hellenberg är en av de tre KGFC-spelare som är med i Pia Sundhages trupp till de kommande EM-kvalmatcherna mot Polen och Moldavien. De andra två är Elin Rubensson och Pauline Hammarlund.
– Vi samlas på måndag, berättar Freja. Det ska bli kul, landslaget är en möjlighet att få sopela och träna med de bästa, det är bra för min utveckling.
Hur långt är du från en plats i startelvan?
– Det är inget jag tänker på. Jag är med för att se och lära, har en bit kvar och är väl inte förstavalet just nu. Men skulle chansen dyka upp är jag beredd.
OS i Rio?
– Det vore fantastiskt att få vara med där!
KGFC:s Stefan Rehn åker till värmländska Sunne på lördagen med en i stort sett skadefri trupp. Sedan tidigare är Maja Göthberg, Kathlene Fernström och Viktoria Bergqvist borta. De två sistnämnda för resten av året, den förstnämnda till efter OS-uppehållet.
–Vi har tränat på gräs på Bergsjövallen under veckan och är väl förberedda, säger Rehn. Det har varit bra go i truppen sedan matchen mot Rosengård, vi är på gång. Jag ser fram emot matchen mot Mallbacken!
Ni som inte kan haka på till Värmland, ser så klart matchen i Damallsvenskan.tv. Klicka bara på länken här, eller på bilden här ovanför så är ni med oss!
Forza KGFC!
Nu kör vi mot tre poäng!
 

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter