Fokus på framtiden – men först går KGFC all in mot Rosengård

Vi är KGFC! Vi är starka! Tillsammans ska vi erövra Sverige och Europa! Foto: PER MONTINI Vi är KGFC! Vi är starka! Tillsammans ska vi erövra Sverige och Europa! Foto: PER MONTINI

Inte så många värvningar av färdiga storspelare. Fler unga tjejer från närområdet. Kopparbergs/Göteborg FC har planen klar för en framgångsrik framtid.
Först väntar Rosengård –men i framtiden sikar KGFC mot att ta ännu fetare skalper!


KGFC:s sportchef Lasse Svensson tycker att svenska klubbar generellt underskattar och är för försiktiga med att lyfta fram de unga talangerna.
– Vi har själva varit där, erkänner han. Men nu har vi bestämt oss för att skifta fokus, att satsa ungt, svensk och gärna på spelare med rötterna i vårt eget närområde.
Satsningen har delvis ekonomiska orsaker, det är inget att hymla om. Men försäsongens hårda träningar och tuffa matchande har gett blodad tand.

– Det har gått bättre än vi vågade hoppas, säger Lasse Svensson. De unga spelarna har tagit för sig, har visat att de växer med förtroendet.
Men det är en framtidssatsning?
– Ja, vi kräver inga omedelbara framgångar, även om vi naturligtvis har som ambition att vinna alla matcher, och jag menar dessutom att vi har kapaciteten att göra det.
Och det finns tålamod?
– Så är det absolut. Men man ska komma i håg att vi aldrig tidigare gjort så här stora förändringar i truppen och då har jag ändå varit med sedan 2002.
Svensson vet att det tar tid att bygga ett lag, han har lärt sig att det kan komma bakslag, att unga spelare utvecklas i olika takt och kan vara ojämna i sina prestationer.
– Återigen, vi har is i magen och tålamod med det här lagbygget.
Inför säsongen 2016 försvann spelare som Manon Melis, Danielle van de Donk, Lieke Martens och Arna Sif Asgrimsdottir.
I stället har ungdomar som Maja Göthberg, Marika Bergman Lundin, Nathalie Persson, Annahita Zamanian och Rebecka Blomqvist tillåtits att ta framskjutna positioner.
– Sedan har vi också lyckats få in spelare som Elin Landström och Pauline Hammarlund som visserligen inte är från närområdet, men som ändå väldigt väl passar in i vårt nya tänk.
KGFC:s sportchef passar också på at lyfta fram mixen mellan de unga och det ”gamla gardet”, som fortfarande har en ovärderlig och viktig roll i laget och truppen.
Han tänker på veteraner som Anna Ahlstrand, Sara Lindén, Catrine Johansson och Beata Kollmats.
– Kontinuiteten är viktig. Tjejerna som har ett hjärta för klubben och en känsla för allt positivt som sitter i väggarna är oerhört betydelsefulla. De stöttar dem som kommer nya, förmedlar en själ som jag tror är nödvändig i alla lag som vill vara framgångsrika.
Svensson vill inte rikta någon kritik eller egentligen ha några synpunkter alls på lördagens motståndare FC Rosengård och deras sätt att bygga sitt lag, med färdiga storstjärnor.
– De vill vara med i toppen och till varje pris finnas med ute i Europa varje år. Och kortsiktigt är det den här vägen de måste gå.
Men KGFC siktar väl också uppåt och framåt?
– Ja, sett i ett lite längre perspektiv tror jag såklart att vi kan nå dit också. Det är vår målsättning. Och utan att förhäva mig och vår satsning, är jag övertygad om att det vi ser på Valhalla IP i dag är ett storlag i vardande
En del i framtidstänket är också den nya filosofin att skriva längre kontrakt med de spelare som kommer till föreningen.
– Tidigare var det ett år som gällde, säger Svensson. Nu försöker vi skriva på två år eller ett plus ett.
Rosengård på hemmaplan, din känsla?
– De är utan tvekan storfavoriter. Men det behöver ju inte innebära att de vinner. Vi ska ge dem en match och målet är så klart tre poäng, så är det i den här matchen som i alla andra.

Spelarna i KGFC med västsvenska rötter/

Spelare                                                   Moderklubb                     KGFC-säsonger
Anna Ahlstrand                                         Råda BK                               12
Sara Lindén                                              Dalsjöfors Goif                     12
Catrine Johansson                                    Ytterby IS                             9
Beata Kollmats                                         IF Böljan                               6
Kathlene Fernström                                  IFK Skoghall                          3
Rebecka Blomqvist                                   IK Rössö                                3
Filippa Curmark                                       Ekhagens IF                           2
Viktoria Bergqvist                                    Hamburgsunds IF                   2
Marika Bergman-Lundin                            Landvetter IF                        2
Jennifer Falk                                           Torslanda IK                          1
Irvina Bajramovic                                     Stala IF                                1
Annahita Zamanian                                  Qviding                                 1
Maja Göthberg                                         Ytterby IS                             1

Utöver det här gänget har KGFC två spelare från Skåne (Nathalie Persson, Elin Rubensson), två stockholmare (Freja Hellenberg, Pauline Hammarlund), en norrländsk tjej (Elin Landström), en finska (Adelina Engman), en holländska (Loes Geurts) och en norska (Andrine Hegerberg).

Visst vill ni se dem alla på Valhalla IP mot det internationella, stjärnspäckade, meriterade och Champions League-rutinerade superlaget FC Rosengård? Visst vill ni se KGFC göra sitt bästa för att mäta sig med laget som de flesta har som storfavorit till SM-guld 2016?

Så klart ni vill!

Då ses vi på Valhalla IP klockan 15.00, lördag 21 maj!

Ni som mot förmodan har ännat för er kan så klart se matchen på Damallsvenskan.tv. Bara klicka på länken här eller på bildern här ovanför. 

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter