De första Shake Hands-kockarna är klara

Lidia Pourazam, nykläckt Shake Hans-student. Nu är hon reda att ta plats i restaurangköket. Foto: TORE LUND Lidia Pourazam, nykläckt Shake Hans-student. Nu är hon reda att ta plats i restaurangköket. Foto: TORE LUND

I slutet av förra året inleddes utbildningen av de första gänget flyktingar som siktade mot ett jobb i restaurangbranschen.
Nu har de tagit sin examen.
Och är beredda att kliva ut i arbetslivet.


Shake Hands – ett integrationsprojekt initierat av Kopparbergs Bryggeri och Kopparbergs/
Göteborg FC – bedrev under 2015 ett intensivt arbete tillsammans med KGFC, ofta kopplat till
klubbens matcher i damallsvenskan.
Projektet har fallit mycket väl ut. Vi hade nyanlända, flyktingar och asylsökande på samtliga årets hemmamatcher, och besökte dessutom flyktingboenden och arbetade tätt med de kommunala enheter i Göteborg som hanterar dessa frågor.
Samarbetet mellan Shake Hands och KGFC kommer att ta nya spännande kliv under 2016. Vi återkommer inom kort om detta.
Men redan under hösten förra året lyfte Shake Hands mot nya destinationer.
I samarbete med Arbetsförmedlingen inledde vi då sökandet efter flyktingar med en bakgrund i restaurangnäringen, i syfte att utbilda dem till kockar och i att förlängningen ge dem jobb som i något av John Scott’s kök.
Nu är den första kullen "studenter" klar.
– Det har fungerat väldigt bra, säger Johan Rörvall, projektledare på John Scott's Palace, där utbildningen ägt rum.

Hani Abosouf är klar med sihn Shake Hands-utbildning på John Scott's Palace. Foto. TORE LUND Hani Abosouf är klar med sihn Shake Hands-utbildning på John Scott's Palace. Foto. TORE LUND

Två av dem som gått utbildningen är Lidia Pourazam från Ukraina och Hani Abosouf från Syrien. När behovet uppstår på John Scott's Palace står de båda nu beredda att rycka in i köket.
– Det här är mitt drömyrke, säger Hani. Jag vill visa vad jag kan, jag ska bli en bra kock i Sverige!
Lidia håller med.
– Den här chansen ska jag ta tillvara, säger hon.
Johan Rörvall:
– Erfarenheterna av projektet är goda, vi vill slipa vidare på detta och tror att detta är en bra väg att gå för att hitta kompetent personal, och utveckla dem som redan har erfarenhet med sig i bagaget från sina hemländer.
Rörvall och Shake Hands ligger nu i startgroparna för att inleda sökandet efter nästa gäng som vill följa i Hanis och Lidias fotspår.
– Vi har kontakt med Arbetsförmedlingen och hoppas vara i gång med processen att hitta nya sökande under andra halvan av april. Vi hade ju ett 20-tal intresserade vid det första tillfället i höstas, så där är jag inte orolig.
– Det här är något som vi vill utveckla.
Shake Hans kockskola har kommit för att stanna.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter