Johanna Almgren är tillbaka på Valhalla – som motståndare

Johanna Almgren är tillbaka på Valhalla IP. Den här gången som tränare för lördagens motståndare, Kungsbacka DFF. Foto. PER MONTINI Johanna Almgren är tillbaka på Valhalla IP. Den här gången som tränare för lördagens motståndare, Kungsbacka DFF. Foto. PER MONTINIJohanna Almgren är tillbaka på Valhalla IP.
Nu som höggravid tränare för lördagens motståndare Kungsbacka DFF.
– En del av mitt hjärta kommer alltid att finnas hos Kopparbergs/Göteborg FC, säger Johanna. Men nu vill jag inget hellre än att vinna med mitt nya lag! Och sedan väntar en ny fas i livet, den som mamma.


Det är en KGFC-ikon, en av de stora profilerna i klubbens historia, som nu dyker upp på Valhalla IP igen. Hon var förvisso här redan i fjol, i en av sina första matcher som nybakad tränare för KDFF. Men nu är hon varmare i kläderna, mer redo...
– Ett år har gjort mycket, menar hon. 
Johanna Almgren, 31, kom till till KGFC redan 2004 och var med fram till 2014, då hon tvingades avsluta sin karriär på grund av alla knäskador.
Sammanlagt blev det 138 matcher och 18 mål i den svarta KGFC-tröjan.
– En av klubben stora spelare, menar de flesta av dem som haft koll på klubben under dess 12-åriga existens.

2012 såg Johanna ut att gå mot sin bästa säsong i karriären. I bortamatchen mot Arsenal i Champions Leagues kvartsfinal var hon dominant.
– Men sedan började knät spöka igen och jag kunde inte vara med i hemmamatchen. Och egentligen kom jag väl aldrig tillbaka ordentligt efter 2012 även om jag gjorde några matcher 2013 också.
– Hade Johanna varit skadefri hade vi kunnat gå hela vägen i Champions League den gången, menar till exempel KGFC:s ordförande Peter Bronsman.
Därefter har ”Jompa” sadlat om till en tränarkarriär, som inleddes i Häckens U17, där hon var assisterande tränare. Sedan 2015 är hon huvudtränare för Kungsbacka DFF i Elitettan.
– Jag älskar fotboll, säger. Det här är ett sätt för mig att vara nära sporten, att kunna vara involverad och få vara med att utveckla unga spelare.

Du ”spionerade” på KGFC i cupmatchen mot Linköping förra helgen, vad tar du med dig från det?
– Haha, det kan jag ju inte säga här. Men ett och annat snappade jag så klart upp…
Annars är det just nu dubbla fokus för Johanna Almgren. Dels en försäsong med Kungsbacka, dels ett par,tre månader kvar av graviditeten.
Johanna och pojkvännen Tom Pettersson, mittfältare i Blåvitt, väntar sitt första barn i slutet av maj.
– Jag mår jättebra, säger Johanna. Jag kör på med fotbollen så länge det går. Efter födseln blir det så klart vår nyfödde son som får all uppmärksamhet.

Men fotbollen kommer väl alltid att finnas där?
– Ja, jag kommer inte att svika tjejerna. Och på lite sikt vet jag att jag kommer att uppnå mitt mål att en dag bli allsvensk tränare.
Herr eller dam?
– Det tar vi då, spelar ingen roll.
Johanna är fortfarande bästa kompis med flera av tjejerna i KGFC, umgås flitigt med Beata Kollmats, men av tjejerna som spelade på "hennes tid" finns också Anna Ahlstrand, Sara Lindén, Andrine Hegerberg och Catrine Johansson kvar.
– Valhalla IP var mitt hem i mer än tio år, tjejerna i laget var min andra familj. Självklart kommer det jag upplevde i KGFC alltid att finnas kvar i mitt hjärta.
... men därmed inte sagt att hon och hennes Kungsbacka DFF kommer att bjuda på något i lördagens träningsmatch.
– Vi har haft lite oflyt med inställda träningsmatcher, skador och sjukdomar. Jag kan inte ha skyhöga förväntningar. Men, we will go for it!

Vad tror du om nya, unga KGFC?
– Det ser jätespännande ut. Många duktiga tjejer och vad jag förstår är stämningen i truppen lika bra som på min tid.
En av spelarna i Johannas KDFF är KGFC-bekantingen Julia Wahlberg.
– Hon kommer att få en viktig roll hos oss. Lite osäkert dock om hon spelar på lördag, Julia har varit lite hängig veckan.
KGFC kommer till spel på lördagen med i stort sett hela truppen intakt.
– Vi kommer förmodligen att matcha många spelare, ge så många som möjligt chansen att visa upp sig och inte belasta dem som är lite slitna för mycket.
De som med säkerhet inte kommer att spela är skadade Kathleen Fernström och Anna Ahlstrand, som båda dock närmar sig spel för varje dag. Dessutom har Annahita Zamanian känning i en ljumske och spelar inte heller.
Truppens enda långtidsskadade spelare är Victoria Bergqvist, som efter sin korsbandsskada får ställa in siktet på 2017.
I nästa vecka försvinner dessutom hela nio KGFC-spelare iväg på olika landslagsuppdrag.
– Jätteroligt och ett bra betyg till hela vår verksamhet med så många spelare på landslagsnivå, menar tränare Stefan Rehn.
I den svenska truppen som spelar OS-kval mellan 2-9 mars medverkar Elin Rubensson, Freja Hellenberg och Pauline Hammarlund för Sverige, Andrine Hegerberg för Norge och Loes Geurts för Holland.
Dessutom har Adelina Engman tagits ut den finska trupp som samlas i veckan och i de svenska F19- och U23-landslagen finns Nathalie Persson, Maja Göthberg och Rebecka Blomqvist med.


Matchen på lördagen mellan KGFC och Kungsbacka DFF börjar redan klockan 12.00. Vi ses då, va?
 

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter