Marlene Sjöberg lägger av med fotbollen

Efter nästan 20 år i elitfotbollen har Marlene Sjöberg bestämt sig för att lägga av med fotbollen. Foto. PER MONTINI Efter nästan 20 år i elitfotbollen har Marlene Sjöberg bestämt sig för att lägga av med fotbollen. Foto. PER MONTINI

Damallsvenskans mesta veteran har bestämt sig för att sluta med fotbollen.
Efter nära 300 allsvenska matcher i den svarta KGFC-tröjan lägger nu Marlene Sjöberg, 35, dobbskorna på hyllan.
– Det känns så klart tråkigt och vemodigt, säger hon. Men nu har jag ett eget företag som kräver all min uppmärksamhet,


Alla som följt Kopparbergs/Göteborg FC och innan dess Kopparbergs/Landvetter IF under 2000-talet har vant sig vid att Marlene Sjöberg alltid gjort sitt jobb och presterat på hög nivå på sin högerback.
Men nu är det slut.
Säsongen 2015 blev "Marres" sista.
– Det känns konstigt, säger hon. Fotbollen har ju varit en viktig del av min identitet under så många år.

Under vintern har Sjöberg rehab-tränat efter en fotoperation, men det är inte skadan som nu fått henne att fatta sitt beslut.
– Nej kroppen hänger med. Jag har ju alltid legat i topp på alla tester och hade säkert kunnat vara med under ytterligare några säsonger.

Du hade kunnat bli damfotbollen J-O Waldner, alltså?
– Haha, nja... inte riktigt kanske...
Nej, det är istället det egna företaget RaceOne som nu upptar allt mer av  Marlenes tid. RaceOne är en app som, enkelt uttryckt, gör det enklare att i realtid följa och till och med kommunicera med nära och kära eller vem man vill i motionslopp i löpning, på cykel eller skidor. Vi pratar till exempel om stora lopp som Stockholm Maraton, Vasaloppet, Göteborgsvarvet, Blodomloppet och många fler.
– Det är mycket jobb med marknadsföring, testkörningar och utveckling av appen. Nu finns det också intresse utomlands och det är jättespännande.
– Fotbollen har varit mitt livs passion, nu har jag hittat en annan passion som är lika kittlande, fast på ett annat sätt!
Marlene Sjöberg kom första gången till KGFC då klubben fortfarande höll till i Landvetter. Efter en ettårig sejour i Umeå – som gav henne SM-guld och en finalplats i Champions League – återvände hon till klubben 2003 och har blivit kvar sedan dess.
Sammanlagt har det blivit långt fler än 300 allsvenska matcher för "Marre", 296 av dem med KGFC.
– Utöver det massor av träningsmatcher, cupmatcher och internationella matcher. Det har blivit en del...

Bland alla 100-tals lagkamrater som passerat genom åren kan nämnas sådana som Lotta Schelin, Kicki Bengtsson, Hope Solo, Stina Segerström, Lisa EK, Ingvild Stensland, Sara Lindén, Hevig Lindahl, Kristin och Marie Hammaström, Johanna Almgren, Manon Melis, Heidi Kackur, Linnea Liljegärd och Christen Press...
Vad kommer du att sakna mest av allt, tror du?

– Gemenskapen, umgänget med tjejerna, att vara en del i ett lag där alla kämpar mot gemensamma mål. 15 år i samma klubb sätter sina spår, det är inte bara att rycka upp allt det där med rötter och allt och sedan bara glömma. Det kommer att känns konstigt, känns redan konstigt...
När föddes tanken på att lägga av första gången?
– Det var faktiskt redan för åtta år sedan. Då var jag ganska less. Men så fick vi Torbjörn Nilsson som tränare och då ville jag köra vidare. Men den här gången har jag lite andra fokus i livet som också pockar på uppmärksamhet.
Är det aktuellt att varva ner på en lägre nivå?
– Nej, inte som det känns i dag.
Marlene har inte varit med och tränat med laget i år, men har så klart fortfarande kontakt med flera av tjejerna i laget.
– Vad jag hört har det sett väldigt bra ut, säger hon. Klubben har många unga, nya spelare som har alla möjligheter att utvecklas.

Kommer du att följda KGFC på Valhalla IP?
– Jag kommer säkert att dyka upp då och då.

Under våren kommer klubben att hylla och tacka av Marlene Sjöberg i samband med någon allsvensk match. Vi återkommer med datum för detta.


Fakta/ Marlene Sjöberg
Född: 15 januari 1981
Familj: Sambon Johan. Mamma, pappa och två äldre syskon.
Bor: I Vasastan, flyttar snart till Landvetter.
Karriär: Lerums IS (moderklubb) 1987-1997, Jitex BK 1998- 1999, Kopparbergs/Landvetter IF 2000-2001, Umeå IK 2002 och Kopparbergs/Göteborgs FC 2003-
Meriter: SM-guld 2002, SM-silver 2010 och 2011, SM-brons 2007. Seger i Svenska Cupen 2002, 2011 och 2012. Champions League-finalist 2002, kvartsfinalist i Champions League 2012. EM-guld 1999 med F19-landslaget. 5 A-landskamper.
Allsvenska mål: 28

 

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter