Shake Hands kockskola för flyktingar är i gång

Shake Hands hittar framtidens kockar i Göteborg. Ramo Boskovic och Hani Abosouf hoppas att framtiden i det svenska restaurangköket är utstakad. I mitten kursledaren Adam Lhafiane. Foto: TORE LUND Shake Hands hittar framtidens kockar i Göteborg. Ramo Boskovic och Hani Abosouf hoppas att framtiden i det svenska restaurangköket är utstakad. I mitten kursledaren Adam Lhafiane. Foto: TORE LUND

Kockskolan på John Scott's Palace i gång.
Shake Hands tar nu nästa kliv.
Det handlar om integration, det handlar om Sveriges framtid.


Shake Hands – ett integrationsprojekt initierat av Kopparbergs Bryggeri och Kopparbergs/
Göteborg FC – har under året bedrivit ett intensivt arbete tillsammans med KGFC, ofta kopplat till
klubbens matcher i damallsvenskan.
Projektet har fallit mycket väl ut. Vi hade nyanlända på samtliga årets hemmamatcher, och besökte dessutom flyktingboenden och arbetade tätt med de kommunala enheter i Göteborg som hanterar dessa frågor.
För ett par månader sedan tog Shake Hands nästa steg. I samarbete med Arbetsförmedlingen inledde vi då sökandet efter flyktingar med en bakgrund i restaurangnäringen, i syfte att utbilda dem till kockar och i att förlängningen ge dem jobb som i något av John Scott’s kök. 
På rekordtid har projektet nu sjösatts. Utbildningen är i gång!

Lidia Pourazam och hennes dotter Dzhana från Ukraina ingår i den första kullen av kockstudenter i Shake Hands-projektet på John Scott's Palace  i Göteborg. Foto. TORE LUND Lidia Pourazam och hennes dotter Dzhana från Ukraina ingår i den första kullen av kockstudenter i Shake Hands-projektet på John Scott's Palace i Göteborg. Foto. TORE LUND

De första fem ’eleverna’ har redan tagit plats i köket på John Scott’s Palace i Brunnsparken i Göteborg. De fem ska nu genomgå en tre månader lång utbildning/praktik för att sedan vara anställningsbara.
Efter utvärdering, hoppas vi att nästa kull ska kunna påbörja sin utbildning till våren.
– Vi har ett underskott på kockar i hela Göteborg dag, säger Johan Rörvall, projektledare på John Scott’s Palace. Det ska inte behöva vara så, det finns väldigt många nyanlända som har en bakgrund som svarar mot våra krav. Det vill vi ta tillvara på. Det finns kockar! Vi ska hitta dem!
– Vi hade 20 sökande till första kursen, de som inte inte kom med nu kan förhoppningsvis komma tillbaka nästa gång.
Kursledare på utbildningen är den välrenommerade kökschefen Adam Lhafiane.
– Härligt att vara i gång. På bara ett par dagar har vi märkt hur ambitiösa, nyfikna och dedikerade de här människorna är, säger han. De vill visa vad de kan, de vill verkligen bli en del av det svenska samhället och arbetslivet.
Den första ’kockkullen’ består av fem personer med bakgrund i Syrien, Ukraina och Bosnien.
– Den här chansen ska vi ta tillvara, det här är fantastiskt, säger Lidia Pourazam från Ukraina, samtidigt som hon skär lök till julbordets Janssons Frestelse tillsammans med sin dotter Dzhana.
De kom båda till Sverige för halvtannat år sedan och hoppas nu kunna ta klivet in i det svenska samhället på allvar.
– Jag hoppas att jag kan få jobb som kock i Sverige tack vare det här, säger Ramo Boskovic, som kom till Sverige från Bosnien för fyra år sedan.
Hani Abosouf från Syrien håller med och har samma ambition.
– Det här är mitt drömyrke, säger han. Jag vill visa vad jag kan, jag ska bli en bra kock i Sverige!
I utbildningen på John Scott’s Palace ingår, utöver all matlagning under Adam Lhafianes initierade överinseende, också delkurser om hygien, kökets fackspråk, köksutrustning, livsmedelskunskap, arbetsmiljö, arbetsrätt och brandskydd.
– All tacksamhet till Arbetsförmedlingen som agerat så snabbt och lyhört inför det här projektet, säger Johan Rörvall. De såg det som vi ser, att det här är win-win i sin allra bästa form. Flyktingar från världens oroshärdar får en nystart i sitt nya hemland, vi hittar kompetenta kockar och bidrar till integrationen. Den stora vinnaren är hela vårt svenska samhälle.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter