Loes ser äntligen ljuset i tunneln

Loes Geurts spelar inte mot AIK på söndagen och inte i någon av de andra åerstående matcherna i allsvenskan. Men hon hoppas ändå kunna göra comeback innan året är slut. Foto: TORE LUND Loes Geurts spelar inte mot AIK på söndagen och inte i någon av de andra åerstående matcherna i allsvenskan. Men hon hoppas ändå kunna göra comeback innan året är slut. Foto: TORE LUND

Tre omgångar kvar av allsvenskan. Nu väntar AIK på hemmaplan, men som under hela sensommaren och hösten tvingas den holländska landslagsmålvakten Loes Geurts sitta vid sidan.
Hjärnskakningen hon fick i juli utvecklade sig till rena mardrömmen för henne.
– Det har varit tufft, säger Geurts. Men nu känns det ändå bättre än på länge, jag hoppas kunna spela match igen i november.


Loes Geurts var den givna förstamålvakten i Kopparbergs/Göteborg FC under första halvan av säsongen. Och hon var en av fem VM-spelare från KGFC – de övriga var kompisarna från Holland Manon Melis, Danielle Van de Donk och Like Martens samt svenska Elin Rubensson.
– Fotbollslivet lekte, säger Loes med ett svagt leende.
Men under den första träningen på Valhalla IP efter VM-uppehållet –den 6 juli – krockade hon med en lagkamrat och sedan dess har ingenting varit sig likt.

Loes Geurts, ännu vid sidan av lagets träningar. Men nu är hon på väg tillbaka big time... Foto: TORE LUND Loes Geurts, ännu vid sidan av lagets träningar. Men nu är hon på väg tillbaka big time... Foto: TORE LUND

–Jag kunde aldrig tro att det var så farligt, säger hon. Jag fick lite ont i näsan och i huvudet, men det var inte värre än att jag tränade igen dagen efter.
– Men sedan, på kvällen den 7 juli, exploderade skallen.

Loes Geurts har genomgått flera undersökningar av huvudet, både i Sverige och i Holland. Dessbättre har man inte funnit några skador på hjärnan...
– ...nä, de hittade ingenting, skrattar hon. Det var helt ihåligt och tomt...
Skämt åsido, hjärnskakningar är inte att leka med och Loes Geurts har fått ta det försiktigt med såväl träning som andra aktiviteter. Men de senaste veckorna har hon ändå märkt en successiv förbättring.
– Jag får fortfarande ont i huvudet, men nu är det uthärdligt. Jag kan träna lite och börjar så smått våga blicka framåt.
Det blir förvisso inget spel i allsvenskan mer i år. Men det holländkska landslaget har ett par matcher i slutet av november och de samlingarna hoppas Geurts vara med på.
– Ja, det är ett litet delmål. Och snackar vi nästa säsong tror jag verkligen inte det ska vara några problem.
Hur har det varit att sitta vid sidan?
– Frustrerande förstås, man längtar ju ut på fotbollsplanen. det är ju därför jag är här. Men det var värre i början när allting var så osäkert, nu har jag accepterat situationen.
AIK hemma, ännu en match på läktaren. Hur tänker du?
– Att det är viktigt att vinna, att vi ska vinna! Och det tror jag också att vi gör.
Tränaren Stefan Rehn har en i övrigt mer eller mindre skadefri trupp att tillgå. Han har redan förträngt debaclet mot Linköping senast och är optimist inför söndagsmatchen på Valhalla IP.
– När man vinner går det att suga på karamellan någon dag eller två, säger han. Men efter en förlust vill man bara vidare till nästa match och nästa utmaning. Man vill ha revansch!
Och det blir seger på AIK?
– Vi har en moståndare på andra sidan, men något annat än tre poäng finns inte i mina tankar.
Spelarna som inte deltar i matchen i morgon är, utöver Loes Geurts,långtidsskadade Beata Kollmats och Filippa Curmark. Dessutom ett frågetecken för Lieke Martens, som har lite problem med ett knä.
Men vi ses på Valhalla i morgon, söndagen 4 oktober, 15.00!
– Jag kommer i alla fall att vara där och heja fram tjejerna, säger Loes Geurts!
Stefan Rehn:
– För mig med rötter i Blåvitt och Djurgården är det alltid speciellt med match mot AIK.

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter